Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Tudomány és ezotéria egy...

Tudomány és ezotéria egy asztalon?

Figyelt kérdés
Egyes kvantumkísérletek (kétrés-kísérlet és GCP) egyre meggyőzőbb eredményeket mutatnak arra vonatkozva, hogy világunk eseményei kapcsolatban állnak az emberi tudattal, ráadásul itt-ott megszegve a kauzalitást. Ha ez véglegesen és megdönthetetlenül bebizonyosodik, akkor teljesen új megközelítéssel kell majd vizsgálnunk a fizikai törvényeket, létezésünk okát, a vallásokat, és a misztikáról alkotott elképzeléseinket. Ez paradigmaváltást fog okozni nem egy tudományos, illetve ezoterikus területen és valamilyen szinten össze is kapcsolja a kettőt. Mit gondoltok, hogyan fogadna el a társadalom egy ilyen mindent alapjában megrengető felfedezést?
2014. jan. 28. 23:13
 1/10 anonim ***** válasza:

Már ne haragudj, de ez egy baromság. A világunk fizikai törvényszerűségeinek semmi köze nincsen az emberi tudathoz. Tőlünk százezer fényévre is ugyanígy működnek. Ezek a bizonyos "egyre meggyőzőbb eredmények" abból származnak, hogy néhány hozzá nem értő ember (általában ezotériát eladó marketingesek és hatásvadász újságírók) nevetségesen félremagyaráz mindent, amit csak tud. Mások egyszerűen hazudnak.

De komolyan, ami az ezotériából igaz volt, azt már kipróbálták, és mára tudomány. Ami meg nem igaz belőle, azt is kipróbálták, és mára urban legend kategória. Persze sok ember szeret hinni benne, azt szabad, de attól még nem lesz kevésbé hülyeség.

2014. jan. 28. 23:34
 2/10 anonim ***** válasza:
Halandzsázz, amit akarsz, akkor is körbe fog röhögni téged minden kritikus gondolkodásra képes ember. A sok hülye meg akkor is beveszi ha nem magyarázgatod, elég csak valami pénzenergiás köntösbe burkolni. Szóval feleslegesen próbálkozol.
2014. jan. 29. 00:19
 3/10 Wadmalac ***** válasza:

"egyre meggyőzőbb eredményeket mutatnak"

Nem.

Csak egyelőre annyira nyitott a terület, hogy az ilyen jellegű hipotéziseknek is néha helyet enged, mert még nem cáfolhatóak biztonsággal.

De a legtöbb ilyen következtetés simán az eredmények félreértelmezéséből származik.

Esetleg érdekes lehet a párhuzam a buddhizmus azon véleményével, hogy a világunk csupán az érzékszerveink, tudatunk által kreált kép a világról, ami egyáltalán nem olyan, mint amilyennek mi gondoljuk hétköznapi megfigyeléseink alapján.

Gondolok itt a térről, időről, ok és okozat sorrendjéről alkotott fogalmainkra.

2014. jan. 29. 08:20
 4/10 anonim ***** válasza:
Mindig is lesz olyan mint Te, aki nem érti a kétrés kísérletet, ezért az ezotériába akarja azt sorolni.
2014. jan. 29. 09:10
 5/10 Wadmalac ***** válasza:

#4:

Yupp.

"a legtöbb ilyen következtetés simán az eredmények félreértelmezéséből származik"

Épp ezért írtam.

Mert nem, nem a tudatunktól omlik össze az interferencia-kép.

:D

2014. jan. 29. 09:13
 6/10 anonim ***** válasza:

>egyre meggyőzőbb eredményeket mutatnak arra vonatkozva, hogy világunk eseményei kapcsolatban állnak az emberi tudattal

NEM. Ez a leggyakoribb félreértelmezés. A kísérletek során használt "megfigyelés" kifejezésnek semmi köze az emberhez, tudathoz vagy tudatos megfigyeléshez. Ez tévedés. A kiépített rendszerünkben a megfelelő információ kinyerésének lehetősége az, ami a hullámfüggvény összeomláősát okozza. Nem kell hozzá ember.

>ráadásul itt-ott megszegve a kauzalitást

NEM. Ez a második leggyakoribb félreértelmezés. Soha, sehol nem sokerült senkinek megszegni a kauzalitást. Az összefonódott részecskék közti nulla idejű "múltba hatás" sem alkalmas fénysebességnél gyorsabb információátvitelre. A hatás maga megtörténik, de az információ legfeljebb fénysebességgel küldhető, fogadható.

>akkor teljesen új megközelítéssel kell majd vizsgálnunk a fizikai törvényeket

Nem.

>létezésünk okát, a vallásokat, és a misztikáról alkotott elképzeléseinket

Egyáltalán nem, semmi köze egymáshoz ezeknek a dolgoknak.

>Ez paradigmaváltást fog okozni nem egy tudományos, illetve ezoterikus területen és valamilyen szinten össze is kapcsolja a kettőt. Mit gondoltok, hogyan fogadna el a társadalom egy ilyen mindent alapjában megrengető felfedezést?

Nem lesz semmilyen paradigmaváltás, ezért sehogy. A tudomány és az ezotéria nincs egy szinten, sosem volt és sosem lesz. Kölcsönösen kizárják egymást, nem keverednek és nem oldódnak :)

Javaslom, hogy ne fos blogokon meg indexen olvass a kvantummechanikáról, hanem rendes forrásokból tájékozódj. Mert igen nagy ostobaságokat írtál.

Ignoramus

2014. jan. 29. 10:54
 7/10 A kérdező kommentje:
Hát lelomboztatok :( De köszönöm a válaszokat, direkt írtam ide a kérdést, mert tudományos véleményekre voltam kíváncsi. Valóban nem értek hozzá, laikus vagyok, nem ez a szakterületem - ettől szerintem még nem vagyok bolond. De annyiban igazat adhattok, hogy mivel a téma ködös még (ahogy Wadmalac is írta), ezért nem zárhatjuk ki teljességgel a kapcsolat lehetőségét.. nem? Hinni szeretnék benne, hogy van itt valami turpisság a világunkban, és erről még életem során lerántják a leplet :)
2014. jan. 29. 12:02
 8/10 Wadmalac ***** válasza:

A közös terület csak abból származhat, hogy egyes, jelenleg ezóba számító dolgokról még kiderülhet, hogy van tudományos magyarázata.

Az viszont nem a misztikum igazságát fogja jelenteni.

2014. jan. 29. 12:10
 9/10 anonim ***** válasza:

"Hinni szeretnék benne, hogy van itt valami turpisság a világunkban, és erről még életem során lerántják a leplet :)"

Hinni lehet, ezt senki nem tiltja meg :) De a hit nem egyenlő a tudománnyal. Attól, hogy hiszünk valamiben, az még nem feltétlenül lesz úgy, és attól, hogy valamiben nem hiszünk, az még lehet úgy.

Egyébként senki nem írta, hogy bolond vagy, csak annyit, hogy ilyen dolgokat olyan ír, aki nincs tisztában a kvantummechanikai jelenségekkel, ill. azok igazolt magyarázataival. Ezt Te is beismerted, és nincs is ezzel semmi probléma, ettől nem leszel se több, se kevesebb senki szemében.

Attól viszont igen, ha másoknak megpróbálod úgy magyarázni a kvantummechanikai jelenségeket, mintha azok valami ezotériára hajazó, misztikus dolgok lennének. Akik értenek hozzá, azok szemében azért, mert kiröhögteted magad, akik pedig nem ismerik a kvantummechanikát alapszinten sem, azok miatt azért, mert félrevezeted őket.

2014. jan. 29. 12:23
 10/10 Wadmalac ***** válasza:

Röviden, nem érdemes a tudománytól azt várni, hogy megadja a teremtő skype-címét.

Max. a "teremtés" hogyanját és miértjét.

2014. jan. 29. 13:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!