Tudományosan alátámasztható a gondolat ereje, de hogyan működik?

"Tudományosan alátámasztható, hogy a gondolat ereje hatással van a véletlen szám generátorra,..."
Nem tudom, hogy honnan vetted ezt a marhaságot, de ez garantáltan nem igaz.
Több, mint 30 éve foglalkozom adatbiztonsággal, rejtjelzéstechnikával, amibe bele tartoznak a véletlen generátorok is. Ha az amit írsz igaz lenne, akkor a világon nem létezne egyetlen matematikailag bizonyíthatóan biztonságos rendszer sem. Márpedig rengeteg ilyen van...
De egyébként logikai alapon is belátható a dolog, ha megismered a véletlen generátorok működési elveit. A "gondolatnak" garantáltan semmi szerepe nincs a véletlen számokra.
Sem a pszeudorandom generátoroknál (azok ugyanis a gondolataidtól függetlenül determináltak), sem a fizikai random generátoroknál (amelyek viszont teljesen zajszerűek, ha nem azok, nem tekintik véletlen generátornak).
Szóval a kiindulási alapod hibás.
Hibás kiindulásból pedig meglehetősen nehéz helyes következtetést levonni.

"A valódi véletlen számokat általában valamilyen természeti jelenség alapján generálják, pl sugárzás mérés alapján, időjárás stb."
...vagy éppen egy félvezető sörétzaja alapján. (Ez a legkönnyebb, és legáltalánosabban használt eljárás.)
Profi felhasználáshoz fűtött félvezetőket használnak (így kevésbé hat rá a környezet), és két egyforma félvezető zajának különbségét használják. Így a rárakódó 50 Hz, és egyéb külső zavarok kiküszöbölhetők - még a gondolatok is! :-)
Pedro

Hát igen. Fő a HIT. Az hegyeket tud megmozgatni! :-D
És ellenáll minden logikus érvnek.
Pedro

Nos ha igazad lenne, már régen csődbe mentek volna a kaszinók, játéktermek. Ha a gondolatoddal befolyásolni tudnád a véletlent, akkor a rulett játék egy előre kiszámítható dolog lenne, és a világ tele lenne lottómilliomosokkal.
Én szeretem Morgan Freemant, nagyon jó színész. (De csak színész, és nem természettudós, főleg nem matematikus.)
Élvezettel szoktam nézni az egyéb filmjeit is, és a "Féreglyukon át" című sorozatát is. De azt tudni kell, hogy bár egy nagyon érdeklődő ember, messze nem a "nagy tudományos igazságokat" mondja el olyan meggyőzően ezekben a műsorokban. Ezek gondolatébresztőnek jók, de sajnos igen sok tárgyi tévedést is tartalmaznak.
Például azt, hogy a véletlen események gondolati úton befolyásolhatók - ez egyszerűen NEM IGAZ.
Még akkor sem, ha nagyon tetszetős dolog lenne...
Nézz utána máshol is, és próbáld elfogadni, hogy Morgan Freeman is tévedhet.
Pedro
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!