Hogyan hol mikor és milyen körülmények között halt meg Dobó István, Mekcsey István és Bornemissza Gergely?
A wikipédiából kiemelt részek!
Dobó István
"A Tegenyei-ügy – köszönhetően nem utolsó sorban a Perényieknek, a Dobó család régi ellenségeinek – Dobó egész életét végigkísérte, 1568-ban Pozsonyban le is tartóztatták emiatt, de megszökött és a lévai várba menekült. 1569-ben Dobót a pozsonyi országgyűlésre csalták és ott rokonával, Balassa Jánossal (Balassi Bálint apjával) együtt elfogták és felségárulás gyanújával börtönbe zárták, élete utolsó éveit fogságban töltötte a pozsonyi várban. Szabadulásakor (1572) egészsége már erősen megromlott. Visszatért szerednyei várába, ahol hamarosan elhunyt. A családi birtokon, Ruszkán (ma Dobóruszka) temették el".
Mekcsey István
"1552. november 25-én Dobóval együtt leköszönt a várnagyi tisztről, de 1553. március 11-ig tisztében maradt. Március 13-án elindult feleségéhez Ungvárra, de útközben Sajóvárkonyban egy verekedés során fejszével agyonütötték."
Bornemissza Gergely
"1554 novemberében a füleki basa martalócait megkísérelte feltartóztatni; Keresztesnél, Csincse határában útjukat állta és megütközött velük. Vállalkozása balul ütött ki, csatát vesztett, a törökök elfogták és Konstantinápolyba vitték, a Héttoronyban raboskodott. Felesége 1555 januárjában levélben kérte Nádasdy Tamás nádort, járjon közbe szabadulása érdekében. A közbenjárás sikertelen volt. Ahmed pasa, Eger várának sikertelen ostromlója kötélhalállal végeztette ki Bornemissza Gergelyt."
Ha használod a google-t még több infót meg tudsz..
Bornemissza Gergelyről nem tudunk semmit.
Egyetlen nyoma, hogy egyáltalán létezett, a neve az egri várban a hősi halottak névsorában. Itt látta Gárdonyi Géza. Megtetszett neki a név és kitalált mögé egy élettörténetet.
Amúgy csak annyi biztos, hogy Eger 1552-es ostromakor halt meg.
Bornemissza Gergely valós személy volt,akárcsak Dobó István és Mekcsey István.
(Második vagyok)
Mondtam én egy szóval is, hogy nem volt valós?
Létezett egy Bornemissza Gergely nevű illető, aki Eger török ostromakor halt meg 1552-ben.
Amit Gárdonyi írt róla, az viszont fikció
Nem, nem fikció, amit róla ír, szinte végig igaz. Nyilván a gyűrűs sztorit leszámítva...
Pécsi kovács fia, valóban 250 gyaloggal érkezett Eger alá és nem az ostrom alatt halt meg, hanem utána 3 évvel elfogták és Törökországban felkötötték...
Ezt mind elmondják a várban, de utána is lehet nézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!