Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Van nagyobb különbség az...

Van nagyobb különbség az "etika", "erkölcs" és "morál" szavak jelentése között?

Figyelt kérdés

Mert pl. szótárak is gyakran egymás mellé teszik őket, mintha ugyanazt jelentenék. De ha pl. a Wikipédián elolvasom mit jelentenek, akkor mégsem érzem teljesen ugyanolyannak őket. El tudja nekem valaki magyarázni egyszerűen konyhanyelven a különbséget?

Pl. Ha nem csapok le egy szúnyogot, mert fájna neki, az etikus, erkölcsös, vagy morális cselekedet?

2013. szept. 18. 12:38
1 2
 11/14 anonim válasza:

Egy másik, idehivatkozó cikk miatt, ide is illik, beteszem. A linkben szépen ki van fejtve a szó összes jelentése.

Ezek a szavak a sok jelentésük miatt részben hasonló témába illenek, részben egészen másról szólnak:

Attól függ melyik jelentését nézed. Kiválasztottam EGYET-EGYET, amelyik mindháromnál egy támakörbe illik (szerintem):

Erkölcs:

[link]

1. Életviteli szabályok. A társadalomban elfogadottnak és helyesnek tartott emberi magatartást, cselekedeteket kötelezően meghatározó, koronként és közösségenként változó megegyezések, elvárások összessége. Ezeket a szabályokat a tapasztalat alapján hozzák létre, és közmegegyezéssé válnak; ez alapján tudható, hogy mi a helyes és mi a helytelen az adott közösség szabályai szerint.

Morál:

[link]

3. Erkölcsös viselkedés; a jó és rossz megkülönböztetése az adott közösség, csoport tapasztalatai, szokásai alapján, és az egyén ehhez igazodó helyes cselekedetei.

Etika:

[link]

3. Erkölcsi szabályok rendszere, amelyek az adott hivatás gyakorlásához kapcsolódnak, és a szakterület művelőinek be kell tartani annak érdekében, hogy az ott tevékenykedők képesek legyenek alkalmazni azokat a módszereket, eljárásokat (technológiát), amelyek szükségesek ahhoz, hogy munkájuk során magas minőségű, kiváló eredményeket érjenek el.

De a többi jelentése is éppilyen fontos. Mivel nem tetted szövegkörnyezetbe, akármelyik jelentését képesnek kellene lenned használni!

2016. dec. 12. 16:47
 12/14 anonim válasza:
No akkor kérem mondja meg nekem valaki, mi a helyzet a bi- és homoszexualitással illetve a transzneműséggel, merthogy ezek igencsak "problematikus" dolgok a társadalom jelen állása szerint.
2017. nov. 8. 23:03
 13/14 anonim ***** válasza:
Ezt tedd fel új kérdésként.
2017. nov. 13. 08:39
 14/14 anonim válasza:
SEMMI különbség. A ködösítés EGYETLEN célja a hatalom által nyomatott nyelvgyilkolás. (CSAK az "erkölcs" magyar szó.)
2022. nov. 2. 16:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!