Van nagyobb különbség az "etika", "erkölcs" és "morál" szavak jelentése között?
Mert pl. szótárak is gyakran egymás mellé teszik őket, mintha ugyanazt jelentenék. De ha pl. a Wikipédián elolvasom mit jelentenek, akkor mégsem érzem teljesen ugyanolyannak őket. El tudja nekem valaki magyarázni egyszerűen konyhanyelven a különbséget?
Pl. Ha nem csapok le egy szúnyogot, mert fájna neki, az etikus, erkölcsös, vagy morális cselekedet?
Morál az idegen szó az erkölcsre.
Etika egy tanult viselkedései szabályrendszer, aminek alapja az erkölcs, de sokkal szigorúbb.
Banális példa:
Erkölcsbe belefér a "Jó napot!"
Etikába csak a "Jó napot kívánok!"
Az, hogy az abortusz az gyilkosság-e az egy erkölcsi / morális kérdés.
Az, hogy milyen ruhában illik megjelenni inkább az etika.
Tehát egy átlagos farmer nem erkölcstelen egy nagy ünnepkor, hanem etikátlan. Mert nem adod meg a tiszteletet, de nem zavaró. De ha kilóg belőle a pömpid, vagy a csecsed, az erkölcstelen is, mert másokat zavar.
Talán itt van a kutya elásva, hogy az erkölcs az mind azon dolgok összessége, ami arra vezet, hogy másokkal ne tegyünk rosszat. Míg az etika arról szól, hogy mindenkinek add meg a tiszteletet.
Mondok egy még jobb példát:
Budapest, Nyugai, nagy körúti gyalogos átkelő.
Jön a tömeg. Egy néni át akar menni, de lassan jár és tele a szatyor. Mikor zöldre vált a lámpa, a néni elé áll egy punk szakadt, koszos gatyában, festette piros tarajjal, és piercingges arcal. Azt mondja:
- Hadd segítsek! - kikapja a kezéből a szatyrot, a másik kezével belekarol a nénibe. Átmennek a zebrán, a punk a végén a szatyrot visszaadja a néninek.
- Csókolom! - mondja a punk, mire az öreg néni:
- Jaj de kedves fiatalember, olyan ritka manapság az ilyesmi ...
- Ugyan néni! Tessék csak hagyni a p*csába!
Ezt az anekdotát sok mindenki ismeri.
Érzi, hogy erkölcsileg teljesen rendben van. De az etika sok szabályát meg szegte.
- nem megyünk oda idegenekhez
- nem mondunk másnak semmit köszönés és bemutatkozás nélkül
- nem fogunk meg egy nőt anélkül, hogy beleegyezne a feltett kérdésünkre, hogy szabad-e.
- nem mondjuk, hogy csókolom, hanem "Kezét csókolom!" (A régies kezit csókolom sem illendő)
- Nem beszélünk csúnyán sem nők, sem urak társaságában!
Erkölcs : Etika = 1 : 0
Általános dilemma az erkölcs és morál jelentése.
Manapság már diplomás embertől is hallottam ezt a szörnyszülött kifejezést: "erkölcsi morál".
Brrr... :)
"Tehát ezek szerint, hogy lecsapom-e a szúnyogot, az tulajdonképpen erkölcsi kérdés? (Ha pl. az élet tiszteletéből indulok ki.)
Igen.
Neked lehet erkölcsi, ha az élet tiszteletéből indulsz ki. Számomra viszont etikátlan, ha egy légtérben vagyunk és nem csapod le, mert aztán én fogok vakarózni tőle egy hétig. :)"
Viszont morális kérdést vet fel, hogy van-e jogod elvenni egy élőlény életét...:D
Szerintem ebből nem kellene morális kérdést csinálni. De ha mégis: a szúnyog (meg a légy, meg a csótány, meg még néhány rovar) kifejezetten károsak, ezért pusztítandók.
Iszonyatos mértékű elszaporodáshoz vezethet, ha "az élet tisztelete" vagy egyéb szélsőséges ideológia miatt valaki nem kezeli a helyén a dolgokat. Például valamelyik vallás egyik csoportjának tagjai (bocs, nem jut eszembe a nevük) sűrű hálóval fedik be az arcukat, hogy még véletlenül se nyeljenek le egy-egy apró bogarat. (Azt nem tudom, hogy oldják meg, hogy véletlenül se tapossanak rá a földön nyüzsgő milliónyi kis élőlény egyikére sem... Szerintem sehogy, ez lehetetlen.) Amennyire emlékszem, nincsenek sokan, tehát remélhetőleg túl nagy gondot nem okoznak.
Viszont mások igen: az egyik nagybátyám néhány évig külföldön élt a családjával egy ún. "diplomataház"-ban. (Ez nem azt jelenti, hogy csak diplomaták laktak ott; csak több nemzetbeli emberek.) Valamelyik vallási fanatikus lakó miatt tele volt a ház csótányokkal, mivel az illető nem volt hajlandó pusztítani a dögöket, mondván, akár az ő nagypapájának a lelke is lehet valamelyikben. (És persze agitálta a többieket is.)
Szóval a parazitákat, kártevőket nem lecsapni/irtani egyszerűen butaság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!