Miért mondják mindig, hogy Magyarországot valaha 'három tenger mosta'? Melyek voltak azok a tengerek, ha valójában igaz ez az állítás?
Köszönöm a segítségeket, megtaláltam amit kerestem :
"Magyarország partjait nem mosta három tenger… … mint ahogy azt Nagy Lajos uralkodásának koráról mesélik. Nagy Lajos valóban megörökölte Lengyelország koronáját, és a balkáni uralkodók is elismerték fennhatóságát, csakhogy ettől az illető államok nem váltak Magyarország részévé. (Arról nem is beszélve, hogy Lengyelországnak akkoriban nem volt tengere, illetve a laza balkáni fennhatóság sem ért el a Fekete-tengerig.) Ilyen alapon Zsigmond király korában, aki német-római császárrá koronáztak 1433-ban, az Északi-, a Balti- és a Ligur-tenger is Magyarország partjait mosta."
Erre voltam kíváncsi csak, köszönöm. :)
Valóban, ez a tévhit is abból a kisnépi frusztráltságból származik, mely valamiféle kompenzációt kíván.
Ilyen mondatokat:
Kis ország vagyunk, de....
a legtöbb Nobel-díjas magyar
a magyar konyhának nincsen párja
a magyar a legősibb nyelv
a magyar munkaerőt azért szeretik mindenhol a világon, mert megszokta, hogy feltételek híján is találékony legyen
a Föld szive Dobogókőn dobog, stb, stb.
#5: van benne valami, hogy a magyar nép valamivel leplezni, illetve kompenzálni kívánja a nem túl dicső történelmét (bár hogy mennyire dicső, azt mindenki ítélje meg saját lelkiismerete és nézőpontja szerint), na de azért az is igaz, hogy tényleg nem állunk rosszul a Nobel-díjasok számában, sem összességében, sem a lakosság méretéhez viszonyítva. (Az már más kérdés, hogy vajon hány magyar lett úgy Nobel-díjas, hogy idehaza élt és kutatott?...)
De a kérdésre válaszolva: nem, Magyarországot soha nem mosta három tenger. Valóban egy - történelmileg kis - ideig perszonálunióban voltunk Lengyelországgal, de a perszonálunió nem jelenti az ország hozzánk csatolását. Ez mind csak szépítő túlzás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!