Mi van akkor, ha a "C" személy tovább lát a falun és amit lát az radikálisan más, mint gondolta, mit tegyen? (Egy kis segítség, vallás alapú a kérdés)
"Van két darab ember egy kietlen pusztán, étlen-szomjan. Az "A" személy látásának a minősége sokkal meghaladja a másikét, és kifigyel a távolban egy kis falut. A "B" személy természetesen nem látja, mert a szeme világa korlátozott. A "B" személy, azt állítja, hogy márpedig ott nincsen semmiféle falu, de ugye "A" személy tisztán látja a települést. Ki téved? Az aki látja, hiába képtelen elismerni látásának korlátozottsága következményéül a "B" személy a helyzetet, vagy az téved netán, aki nem látja, mert csak korlátozott tartományon belül fut számára a látás? "
Ezt egy kérdés válasza ként láttam és mivel ott nem kérdezhettem meg, így, itt tettem fel a kérdést.
#19.
Nagyon okosan állsz a kérdéshez, és tényleg efféle hibába esnek bele sokan, amit felvezetsz. A korlátlan látás lényegében annyit tesz, hogy egy olyan nézőpontot használunk, ahol minden "filozófiában", minden szemléletben meglátjuk az igazságot, de a dogmákat és téves értelmezéseket is. Hogy a te szavaidat használjam, minden vallásban "hisz" ekkor az ember, vagyis 1. nem zárja el magát másnak vélt dologtól, nem szimpátia alapján dönt és ítél, 2. nem korlátozza le magát egy valamire, ami csak részhalmaza egy rendszernek...hanem egészen egyszerűen egy dologgal azonosítja magát, magával a komplett rendszerrel, a komplett Egésszel. Ez nyilván az ún. szellemi szférában zajlik, műszerekkel nem igazán mérhető dologról van most szó.
Kérdező.
Bízom benne, hogy nem sértettelek meg azzal, hogy semmibe vettem a C személy-t, de Te is tudod, hogy ezt csak azért tettem, mert mint a példázat tőlem ered, így a gondolatomban nem szerepelt C személy, sőt egészen pontosan A személy töltötte be a C személy szerepét is. Mindenesetre elgondolkodtató a kérdésed, csak hát ahogyan az egyik válaszoló írta, ezt tényleg a végtelenségig ehetne folytatni.
üdv
28/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!