Mit lehet a szánalmas szó alatt érteni? Azt, hogy valaki lenézni való, vagy sajnálni való?
Irodalomra kell egy fogalmazást írnom azzal a címmel, hogy "Szánalmas-e a kisemberek élete?"
Az orosz realizmusról tanultunk mostanában, azon belül a Köpönyeg, A Csinovnyik halála és az Ivan Iljics halála című műveket tanultuk. Ezeknek kapcsán adta fel ezt a fogalmazást a tanárnőm.
Ezekben a szereplőket nem becsülték meg a ranglétrán náluk feljebb álló emberek és lenézték őket, szóval a szánalmas szót erre is lehet érteni. Viszont ahogy olvastam ezeket a történeteket, sajnáltam is őket. Úgyhogy most nem egészen értem, hogy mit is jelent ez a szó, így nem tudom hogy írjam meg a fogalmazást.
Az elsődleges/eredeti jelentés: "Szánalmat gerjesztő; szánalomra méltó."
Szinonimái: nyomorult, szánalmat keltő, elesett, szerencsétlen
Érdemes a "szánalom" szóval is eljátszani ugyanezt:
Jelentése: "Sajnálkozó, részvétteljes indulat, mely az embert könyörületre gerjeszti."
Szinonimái: szánakozás, sajnálat, könyörület, együttérzés, kegyelem, irgalom, megkegyelmezés, részvét
Gyakran előfordul, hogy egy-egy szó jelentésváltozáson megy át, vagy jelentésbővülés következik be. Jelen esetben a változást egyik kategóriába sem sorolnám, inkább valami félreértés, téves használat nyomán terjedhetett el.
Irodalomra biztos, hogy az eredeti jelentés kell; tehát a kérdésre a válasz: igen, a kisemberek élete szánalmas.
Sok sikert a fogalmazáshoz. :)
Készítettél tán erről egy hivatalos, reprezentatív statisztikát? :D
Ha igen, akkor dobd ki nyugodtan, mert valamit nagyon elszúrhattál... :P
Egyébként meg teljesen mindegy, hogy mennyien használják egy-egy jelentésében a szót, az a fontos, hogy az iskolában a kérdező tanára hogyan gondolta. Szerintem - mint írtam - az eredeti jelentésben; és mivel kíváncsi vagyok, hát remélem, a kérdező majd adandó alkalommal megosztja velünk ezt az infót. :)
Úgy látom, igencsak hajlamos vagy a túlzásokra: a memóriámat is jócskán túlértékelted. :D
A szóhasználatra vonatkozó kérdések egy részénél speciel örülök, ha azt meg tudom mondani, hogy én hogyan használok egy-egy szót, nemhogy 100 esetre visszaemlékezzek...
Jelen esetben bonyolult egy kissé a helyzet, mert én magam az eredeti jelentésben használom, bár némi rosszalló/lenéző felhanggal; "normál" esetekre inkább a "szánalomra méltó" kifejezést preferálom.
De hogy valami hasznosat is produkáljak, kerestem néhány vonatkozó írást, hátha ezektől okosabb lesz a kérdező:
Az igazi segítség pedig Gellért Ildikó és Balogh Éva: Érvelj vagy elemezz! című könyve lenne, amelyben az egyik cím pont ez (Szánalmas-e a kisemberek élete?), de ezt nem találtam a neten olvasható/letölthető formában. Másolom a talált linket, hátha innen valaki másnak sikerül:
Sziasztok! Na, leosztályozta a tanárnőm a fogalmazást, ötöst kaptam és azt mondta rá, hogy nagyon ügyesen megírtam. :)
Úgy írtam, hogy megválaszoltam a címben szereplő kérdést úgy is, hogy a lenézni valót jelenti, és úgy is, hogy a sajnálni valót jelenti. Mint kiderült, ő a sajnálni valót érti alatta, de tetszett neki az is, ahogy én írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!