Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A cigány is egy nemzetiség...

A cigány is egy nemzetiség mint pl. az angol?

Figyelt kérdés
Nem értem mire fel ez a cigányozás meg a többi. Lehet vannak rossz cigányok, de ezért nem kell senkit elítélni a bőrszíne miatt. Undorító az emberiség.

2013. ápr. 7. 00:51
1 2 3 4
 11/38 kalmj ***** válasza:

"Ahogy a harmadik hozzászóló is írta, nem nagyon hallottam még olyat, hogy magyar rendezett volna szervezett támadást, lopást, rablást ez ellen a nemzetiség ellen, inkább megpróbál elmenni mellette az utcán úgy, hogy a semmibe tekint, de az adrenalin szintje akkor is megugrik, mert tudja, veszélyt jelenthet az az ember."

És mégis milyen hasznot remélsz egy roma kirablásából? Én rokkant vagyok és nekem meg az a tapasztalatom, hogy roma nők már védtek meg. Fehérek meg ütöttek-vágtak, belémkötöttek. Na???

2013. ápr. 7. 10:59
 12/38 anonim ***** válasza:
41%

Én ebben a városban napi 1x mindig találkozok olyan cigánnyal, aki b*szik arrébb menni az utcán, inkább nekem jönne, hogy legyen valami konfliktus.

Nem egyszer láttam már, hogy az előttem haladó cigány család köpködött összevissza az utcán, meg köpködik a kerítés mögött rejtőző kutyákat.

Azon a napon, amikor jön a kukásautó kiborítgatják a kukákat, és még rengeteg hasonló a társadalomra nézve teljesen hasznos tevékenységet folytatnak.

Mit tehetnék? Normálisan gondolkodó fehér embereket még nem láttam így viselkedni, ezek után ne legyek rasszista a cigányokkal szemben? Nem tudok mit tenni, így nevelkedtem, kb. középiskolás koromig voltak cigány barátaim is, de az idő előrehaladtával a rokonaik miatt ők is megtanulják eme hasznos tevékenységeket, ami már nem ösztönöz arra, hogy elmenjek velük bárhová.

Volt ebben a városban rendőrségi balhé is, a rendőrség előtt vagy 100 cigány hőbörgött, mert becsukták az egyik fajtársukat.

Most mondjátok meg, ilyet csinál normális ember? Nem igazán, és nem is hallani róla, csak is cigányok csinálnak ilyet, benne van a vérükben.

Ezért is mondom, hogyha lenne akár 1 normálisan gondolkodó cigány is, akkor az nem lenne büszke a hovatartozására, és megértené miért ítélik el a faját, de mégis könnyen betudna illeszkedni a társadalomba, mert nem viselkedik így.

2013. ápr. 7. 11:32
 13/38 kalmj ***** válasza:

" Azon a napon, amikor jön a kukásautó kiborítgatják a kukákat, és még rengeteg hasonló a társadalomra nézve teljesen hasznos tevékenységet folytatnak."

Ha a kukában nem lenne kaja, ruha,működőképes elektronika, stb, akkor senki nem turkálna benne. Ha ezt a telepen hagynák átválogatni, senki nem kukázna.

"Volt ebben a városban rendőrségi balhé is, a rendőrség előtt vagy 100 cigány hőbörgött, mert becsukták az egyik fajtársukat.

Most mondjátok meg, ilyet csinál normális ember? Nem igazán, és nem is hallani róla, csak is cigányok csinálnak ilyet, benne van a vérükben."

Ja, meg nincs ismerősük a közigazgatásban, aki miattuk mindent megtenne, mint egy "normális" emberért. Ugye mit szoktunk mondani? Csak nagyot szabad lopni.

2013. ápr. 7. 16:00
 14/38 anonim ***** válasza:

"Ha a kukában nem lenne kaja, ruha,működőképes elektronika, stb, akkor senki nem turkálna benne. Ha ezt a telepen hagynák átválogatni, senki nem kukázna. "

Nem kukáznak, hanem kiborítják a kapu elé, hogy jól érezzük magunkat.

2013. ápr. 7. 18:26
 15/38 mustafa33 ***** válasza:
52%

Lordságod, úgy gondolja, hogy angolok és franciák jönnek kirabolni a nyugdíjas utcánjárót?

ha találkozok 30000 fehér emberrel, azokból 1 fog esetleg megtámadni , kirabolni és 1 fog becsapni. Ha találkozok 300 kátrányoshelyzetűvel, abból 30 fog kirabolni és 240 megpróbál becsapni, 30 lesz kŐzömbös.

És én is azt mondom, csak az aszociálisokkal van bajom, arról nem tehetek, hogy azok a cigány etnikum 90%-a.

A cigány egyébbként nem nemzetiség, az etnikum. Egy etnikai csoportnak bizonyos kritériumoknak kell megfelelni, hogy nemzetiségnek lehessen tartani. Nyelvi, kulturális, földrajzi származási... feltételeknek egyezni kell. A cigányságban ezek nem egyértelműek. Valószinűleg már az eur=ópába bejövetelkor is eltérések voltak származásukban, és ezek idővel még mélyültek, csak a csavargó és aszociális életmód egyezett.

2013. ápr. 7. 21:41
 16/38 anonim ***** válasza:
63%

@ 8.:

"Nekem az a véleményem ennek a nemzetiségnek a felzárkóztatásáról, hogy aki akart, már integrálódott, mivel az iskolában ha érik konfliktusok a színe miatt, a tanulásban senki nem tudja korlátolni, innentől kezdve tárgytalannak érzem erről egy vita megnyitását."

A vitának pedig pont az a lényege, hogy a személyes vélemények és tapasztalatok megosztásával, ütköztetésével, érvekkel és cáfolatokkal a résztvevő felek közelebb jussunk a VALÓSÁGHOZ. Ha te bármilyen okból elzárkózol ez elől, akkor megmaradhat a saját szemedben annak a látszata, hogy igazad van, csakhogy objektíve SOHA nem lesz igazad.

Az állításod például kapásból cáfolható több ponton is:

1. Folyamatosan születnek a roma gyerekek, így egyre többüket kell(ene) integrálni. Márpedig akiknek a szülei sem integrálódtak, az nem könnyű eset.

2. A romák egy része akar integrálódni, a többieknek pedig külön el kell(ene) magyarázni, hogy miért is lenne ez szükségszerű; továbbá folyamatos segítséget adni nekik ebben a folyamatban. Hatékony romaintegrációs programok működnek folyamatosan vagy zárultak sikeresen pl. Nagykállón, Bodvalenkén, Csengöldön, Gyöngyösön.

Hatékonyak még az ún. "kedvesházak" (pl. Pócspetrin) és a roma szakkollégiumok (pl. Debrecenben és Nyíregyházán); ill. a roma iskolák, pl. Pécsen a Gandhi, vagy Budapesten a Kaly Jag.

De ezek a - még egyszer leírom: sikeres, hatékony - programok sajnálatosan kevés embert érintenek, a roma lakosságnak csak egy töredékét; és valamely ismeretlen okból az illetékesek nem terjesztik ki ezeket több helyre, pedig pontosan a nagyvárosokban kellene a leginkább bevezetni (Budapest, ill. Borsod, Szabolcs és Nógrád megye nagyobb városai).

Abszolút érthetetlen, hogy idén januártól néhány olyan intézménytől és alapítványtól is megvonták a támogatást, amelyek sikeresen működtek, kiváló eredményeket tudtak felmutatni.

Tehát még aki akarna, annak sincs meg mindig a lehetősége, ill. az "ismeretterjesztés" sem működik.

3. A normál iskolákban tanuló roma gyerekeknek nem csak a bőrszínük miatti konfliktusok jelenthetnek problémát, de még ez is hátrányosan befolyásolhatja őket a tanulásban. Ugyanis nem csak a gyerekek, hanem a pedagógusok egy része is _előítéletes_, tehát alapon másképp állnak a roma gyerekekhez. Csak két példa, ami elhangzott tanárok szájából:

"Mit vársz tőle, mikor nem is a magyar az anyanyelve?" (Egy tanítónő mondta a másiknak egy roma kissráccal kapcsolatban, megvető hangsúllyal; személyesen tőle tudom.)

"Nem elég nekem az osztályban x (roma kisgyerek) és y (nem roma, de "problémás" kisgyerek), most még idejönnek nekem öten a ...-i cigányok!?" (Az y-nal jelzett, akkor alsó tagozatos kisgyerek füle hallatára; nekem ő mesélte.)

4. A tanulásban korlátozhatja még az is, hogy nincs megfelelő motivációja, és otthon, a családban sem kapja meg ezt. (Ez a magyar gyerekek között is egyre nagyobb arányban probléma, pedig elvileg más az elsődleges szocializációs színtér (=a család) kulturális háttere, értékrendje stb.)

A pedagógusok többsége pedig egyáltalán nem tudja motiválni a diákokat, bőrszíntől függetlenül, nemhogy még a "speciális feladatot" meg tudja oldani.

Három éven át futott egy HEFOP-program az ország több városában is; volt szerencsém egy délelőtt erejéig megnézni az egyik résztvevő iskola egyik osztályát. A tanítónő több integrációs továbbképzésen is részt vett már, és alkalmazta az ott tanultakat a munkája során. A tanulóknak pontosan 25%-a volt roma, de semmi gondot nem okoztak a tanítás menetében, azaz ugyanúgy tanultak és viselkedtek, mint a többiek. Semmiféle megkülönböztetés nem volt sem a tanítónő, sem a gyerekek részéről. Ez működik.

@ 12:

"Én ebben a városban napi 1x mindig találkozok olyan cigánnyal, aki b*szik arrébb menni az utcán, inkább nekem jönne, hogy legyen valami konfliktus."

Én abban a városban, ahol lakom, ugyanezt tapasztalom minden egyes alkalommal, amikor a belváros, az autóbusz-pályaudvar vagy a vasútállomás környékén járok koradélután. Egy különbséggel: nem cigányoktól, hanem fehér bőrűektől; főleg középiskolás diákoktól, akik csapatostul özönlenek ki délután az intézményekből, hangoskodnak, köpködnek, szemetelnek, lökdösődnek stb. (Ún. "iskolaváros" lévén szó szerint százak és ezrek.)

"Nem egyszer láttam már, hogy az előttem haladó cigány család köpködött összevissza az utcán, meg köpködik a kerítés mögött rejtőző kutyákat."

Ugyanez. Mondjuk, kutyákat köpködni még nem láttam, de amúgy úton-útfélen.

"Azon a napon, amikor jön a kukásautó kiborítgatják a kukákat"

Több évig laktam egy másik város központjában, nagy lakótelepen. A hét minden napján kukáztak romák és magyarok is; a kukákból kiszedett, de értéktelennek tartott szemetet ott hagyták a földön szanaszét minden egyes gyűjtőedénynél.

"Mit tehetnék?"

A fentebb említett városban megszületett egy kukázást tiltó önkormányzati rendelet. A végrehajtással ugyan nem foglalkozott senki, de elvileg a közterületisek ezért (is) vannak, ill. panaszt lehet tenni az önkormányzatnál. Ha nálatok van ilyen jogszabály, akkor meg kell próbálni érvényt szerezni neki.

"Normálisan gondolkodó fehér embereket még nem láttam így viselkedni"

Ez csúsztatás.

1. Normálisan gondolkodó fehér ember NEM viselkedik így, tehát természetesen senki nem látott ilyet; én sem. De a fenti példák azt mutatják, hogy vannak NEM normálisan viselkedő fehér emberek is, méghozzá nem kevesen.

2. A normálisan gondolkodó romák sem viselkednek így.

"ezek után ne legyek rasszista a cigányokkal szemben? (...)"

Ne legyél. Mindig az embert nézd, ne a bőrszínét. Ha még nem ismered, ne legyél előítéletes vele, adj neki esélyt. Akivel rossz tapasztalataid voltak, az más helyzet; természetesen érthető, hogy a negatívumok nem ösztönöznek téged a velük való kapcsolattartásra.

"csak is cigányok csinálnak ilyet, benne van a vérükben"

Az égvilágon semmi nincs benne a vérükben, pl. a lopás sem; ezt már genetikai és egyéb kutatások bizonyítják. MINDEN a környezeti hatásokon múlik.

"hogyha lenne akár 1 normálisan gondolkodó cigány is, akkor az nem lenne büszke a hovatartozására, és megértené miért ítélik el a faját, de mégis könnyen betudna illeszkedni a társadalomba, mert nem viselkedik így."

Vannak normálisan gondolkodó cigányok, méghozzá a többség. És vannak, akik nem büszkék a hovatartozásukra, és megértik az előítéleteket, még az egészségesnél nagyobb mértékben is. De nem könnyű nekik. Tessék, egy kiváló példa, olvasd végig:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__41..

@ Kalmj:

<Ja, meg nincs ismerősük a közigazgatásban, aki miattuk mindent megtenne, mint egy "normális" emberért. Ugye mit szoktunk mondani? Csak nagyot szabad lopni.>

Azzal egyetértek, hogy a "normális" embereknek több a kapcsolata "hivatalos helyeken".

De tudok nem is egy példát arra, hogy romáknak is van "haver", aki pénzért becsukja a szemét, amikor valamit nagyon nem kell látnia, ill. elintéz bizonyos ügyeket. Szóval azért ők sem szentek ezen a területen.

@ Mustafa:

"ha találkozok 30000 fehér emberrel, azokból 1 fog esetleg megtámadni , kirabolni és 1 fog becsapni. Ha találkozok 300 kátrányoshelyzetűvel, abból 30 fog kirabolni és 240 megpróbál becsapni, 30 lesz kŐzömbös."

Nem kicsit túloztad el az arányokat (fehérek 1 tízezreléke, romák 90%-a), tehát mondanám, gusztustalanul (mivel nagyságrendeket tévedtél). Az igazság az, hogy a bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek között ötször annyi a roma, mint amennyinek az összlakosságban képviselt számarányuk alapján "lennie kellene"; a "nem elítéltek" esetében pedig nincsenek adatok; a személyes tapasztalatok pedig igen szubjektívek.

Egyébként az első szám nagyon szép lenne, hiszen akkor az egész országban csak 3000 fehér bőrű bűnöző lenne; a második viszont nagyon csúnya lenne, mert 900.000 főt jelentene.

"csak az aszociálisokkal van bajom, arról nem tehetek, hogy azok a cigány etnikum 90%-a."

NEM annyi. Vagy te is jóformán csak ilyenekkel találkoztál, jó példákkal nem, vagy egyszerűen nem is tudod mindig, hogy roma származású emberrel van dolgod.

[Nem egyformán sötét a bőrük, sőt, vannak teljesen fehér bőrűek is. A fentebb említett osztályban, ahol jártam, szerintem egy fehér bőrű, szőkés barna hajú, szemüveges roma kisfiú volt a legédesebb. :)]

"A cigány egyébbként nem nemzetiség, az etnikum. (...)"

A törvényi szabályozás szerint igenis nemzetiség. Idézet az első válaszomból, mert ismétlés a tudás anyósa:

<A jelenlegi fogalmak szerint igen, nemzetiség:

"Magyarországon 13 törvényben elismert nemzetiség él, ezek között 2012. január 1. előtt 12 nemzeti kisebbség, illetve 1 etnikai kisebbség (a cigányság) volt, ezután a nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény hatályba lépése miatt megszűnik a nemzeti, illetve az etnikai kisebbség fogalma, helyükbe egységesen a nemzetiség kifejezés lép.">

"Valószinűleg már az eur=ópába bejövetelkor is eltérések voltak származásukban, és ezek idővel még mélyültek, csak a csavargó és aszociális életmód egyezett."

Olyannyira eltérések voltak a származásukban, hogy nem is egyszerre jöttek be Európába, hanem több különböző csoport, több különböző időpontban. (És talán két vagy három útvonalon, ha jól emlékszem.)

Az ún. romungró csoport volt az első, ők többnyire teljesen beilleszkedtek; nem tartják a hagyományaikat sem, ill. csak magyarul beszélnek. Egy kisebb részük problémásabb, és nem csak azért, mert a saját (lovári) nyelvüket beszélik... :(

A beás (vagy oláh) cigányok hagyományőrzők, saját nyelvüket beszélik (román alapú nyelv).

A szinti vagy szintó cigányok pedig a "művészcsoport": zenészek, színészek, egyéb művészek.

Végül pedig - ha még bír valaki olvasni - ajánlom az alábbi kérdésből az első oldal végigolvasását:

http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudoma..

2013. ápr. 8. 21:27
 17/38 OHB ***** válasza:

Szia

A nemzetiseg szot azokra hasznaljak akik rendelkeznek anyaorszaggal. pl. Magyarorszagon a nemet egy nemzetiseg.

Az etnikumot pedig azokra akik nem rendelkeznek egy egyseges sajat anyaorszaggal. pl. Az USA-ban az indianok.

Udv.

2013. ápr. 9. 01:33
 18/38 rostas martin válasza:
90%
16 os kihagytal egy csomo csoportot nevezetes az arlijakat;manusokat;kalokat;es a beasok es a olahok kozott van a legnagyob kulombseg es a romungrok azok felciganyokra mondjak egyebkent minden masban igazad van.
2013. ápr. 9. 16:05
 19/38 anonim ***** válasza:
62%

Nem vagyok annyira profi a témában; az említett csoportokról még csak nem is hallottam. Az biztos, hogy csak 4 csoportról tanultam (egyetlen féléves tantárgyam volt a romológia), de már ezekre sem emlékszem pontosan; a régi jegyzeteimet meg egyszerűen nem találtam, pedig már többször is kerestem. :(

A romungro szó esetén az még megvan, hogy roma + magyar, és a beás és az oláh most már dereng, hogy valóban külön közösség.

De a lényeg a lényeg: a cigányság esetében nem egy homogén csoportról van szó.

2013. ápr. 10. 00:17
 20/38 rostas martin válasza:
Pontosan a manusoknal pedig orszagok pl Anglia ir+cigany Franciaorszag francia+cigany stb
2013. ápr. 10. 08:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!