Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi a magyar nyelv 'másik'...

Mi a magyar nyelv 'másik' népneve?

Figyelt kérdés

Az ugor nyelvcsaládba tartozó nyelveknek kettős népnyelvük van, pl:

vogulok - manysik

osztjákok - chantik

magyarok - ???????

Mi a magyarok másik népnyelve?

2009. szept. 9. 18:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
29%

[link]

Én vagyok a lepontozott 17/L

2009. szept. 10. 15:59
 12/20 anonim ***** válasza:
66%
17/L még fiatal vagy ahhoz, hogy rájöjj: ha 10 nyelvész mást állít mint a többi 2000, nem biztos, hogy a tíznek kell hinni.
2009. szept. 10. 18:13
 13/20 anonim ***** válasza:
43%

"10 nyelvész mást állít mint a többi 2000, nem biztos, hogy a tíznek kell hinni."

De ez még akkor sem jelenti azt, hogy automatikusan a többi 2000-nek van igaza....ha valamit többen mondanak az nem azt jelenti, hogy jobban igaz, hanem hogy többen mondják...semmi több. Arról meg ne is beszéljünk, hogy már legalább 200 éve politika az egész magyar eredet kérdése (amihez a nyelv is kötődik), kezdve a Habsburgokkal, akik megszabták, hogy a magyaroknak egy olyan őstörténetet kell kitalálni, amire nem büszkék...ez nem Sajnovicsék dicsőségére válik, hanem inkább a szégyenére

2009. szept. 10. 19:13
 14/20 anonim ***** válasza:
41%

És ha fiatal vagyok akkor mi van? Véleményem nekem is lehet, mint bárki másnak. Én nem hiszek a finnugor elméletben és pont. Attól még nem pontozok le senkit, nem hajtogatom azt állandóan, hogy nincs igazatok, elfogadom, hogy ti mást gondoltok.

Különben pedig attól, hogy többen mondanak valamit, nem biztos, hogy igaz. Esélyt kell adni. Nem kell elhinni a szumír eredetet, de azért nem kellene váltig az ellenkezőjét állítani. Ti sem tudhatjátok biztosan.

17/L

2009. szept. 10. 19:35
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

ez olyan mint a viccben:

Rádió: Vigyázzanak egy őrült hajt forgalommal szemben az autópályán...

Sofőr: -Mit egy' mindenki!

2009. szept. 10. 19:45
 16/20 anonim ***** válasza:
90%

Én tanulok nyelvészetet, magyar szakos vagyok.

Való igaz, hogy sok kétes eredetű szavunk van, és nagyon érződik a nyelven a kazár, a török, és a német (osztrák) hatás. Például egy finnugor nyelvben sincsen ö,ő és ü,ű betű, ezt a törököktől vettük át. De az, hogy a finnugor nyelvcsalád tagjai vagyunk, vagyis hogy legősibb szavaink az Urál melletti közös tartózkodásunk idején alakultak ki, az tény. Az egész nyelvészeti tanszék a fenti kezdeményezésen röhög (a tudományos akadémiáról nem is beszélve). Ez a helyzet olyankor, amikor a politikai beleszólt a tudományba. Mindegy is, nem akarok politizálni, csak egy dolgot szeretnék nyilvánvalóvá tenni:

Manapság, több mint száz év etimológiai, grammatikai, alaktani kutatása után (amit nem csak magyar, hanem világ nyelvészei is megerősítettek, bizonyítottak) azt mondani, hogy nem a finnugor nyelvcsalád tagjai vagyunk, olyan, mintha valaki azt mondaná: a föld lapos.

2009. szept. 10. 20:15
 17/20 anonim ***** válasza:
94%

Ja! És a genetikai rokonság független a nyelvrokonságtól. Ez két különböző dolog.

Tőlem aztán ettől függetlenül mondhat bárki bármit, hogy sumerek/dakoták/szanszkritok/hunok az őseink (ez egyébként nincs kizárva), de az biztos: a nyelvünk olyan a finnugor nyelvcsalád tagjaihoz cáfolhatatlanul hasonlít, az eredetük közös, és az Urál mentén alakult ki.

(És akkor ha valaki nagyon szégyenli továbbra is ezeket a kedves és kulturált finneket, akkor tessék kitalálni, hogy a sumérok egy törzseként feljöttünk az Urálig, ahol beolvadtunk a finnugorok közé, majd kiszakadtunk, vagy mit tudom én, de nehogy már politikai alapon cáfoljuk meg a tényeket, mert tudjuk töriből, hogy az hova vezet...)

2009. szept. 10. 20:21
 18/20 anonim ***** válasza:
87%

A finnugor és nagyon sok más nyelvcsalád népeinek két neve van, az egyik a belső amit ők használnak (Pl Suomi a Finneknék, a finn a külső neve, Hungary, hungri, Ungarn a külső nevük, és magyar a belső)Tehát két népnevünk van, mi természetesen,mint ezek a népek is a belsőt használjuk.

Amugy a szó eredeti jelentése: mesélő ember, ahogy a mansinak is:)))

Nagyon sok népre azért van külső név, azért is ismertebb, mert, ez csak kitérő - más népek elkezdték pejoratív értelemben használni. Pl: a hanti népnevet az oroszok akkor mondták, amikor lenézően beszéltek róluk, mint alsóbbrendű természeti nép. Vagy közelebbi példa, amikor évekkel ezelőtt Bécsben járt egy tanárnő, és az osztrákok meghallották szép magyar beszédét, és rögtön ugy mondták, hogy die madzsar,die madzsar, nem pedig ungarin, vagy a romák küldő neve roma, a cigány a belső népnév. Ha valaki cigányozik, a "külsősök" pejoratív értelemben használják, de ők így hivják magukat. Ennek kiküszöbölésére találták ki a roma külső nevet. Stb stb.

2009. szept. 17. 11:03
 19/20 anonim ***** válasza:
...
2010. márc. 21. 20:20
 20/20 vilag válasza:
Amúgy a magyar szóból csak én hallom ki a"mag" szócskát? Úgy értem, amikor létrejött a nyelv akkor a kitalálójának a magyarok voltak a "mag", és innen eredhet az elnevezés. De ha valaki meg tudja érvel(!) cáfolni, annak nagyon örülnék. :)
2012. márc. 19. 15:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!