A nyugat-európaiak miért nem jöttek rá, hogy a családon belüli házasságokból, unokatestvér-házasságokból születnek a fogyatékos, elmebeteg, vérzékeny, elhízott és őrült királyaik?
"Miért lenne az bárminek is a záloga, hogy egyszer valaki tehetséges volt? Miből gondolják, hogy a 20. utódja is majd az lesz?"
Mivel mai tudásunk szerint is az apa és az anya tulajdonságainak 50%-át öröklöd, nem értem a kérdést. Vagy a szülők tehetségének a felét öröklöd, vagy a tehetségtelenségük felét. Ezen kívül a környezet is behatárol: tanittatás, kapcsolatok.
A családon belüli házasság a vagyon egybentartását szolgálta, ahogy azt elöttem is leírták.
Ha nyugat-európaiak nem jöttek rá, akkor kik? (Megjegyzem Czeizel Endre még ezt is kétkedéssel fogadja, merthogy arab államokban elfogadott az unokatestvér házasság és nem küzdenek több problémával, mint mi.)
-Saját megjegyzés, talán jobb a rossz géneket családon belül tartani, mint szétszórni?
Egy-egy unokatestvér-házasság nem ugyanolyan káros, mint ha a családon belül évszázadokon át beltenyészet alakul ki.
Amúgy nem voltak hülyék, rájöttek ők, csak a hatalom akkor ennél fontosabb szempont volt.
Azért az araboknál is van probléma a beltenyészetből, bár ahol még törzsekben élnek, ott kevésbé. Igaz, hogy ott is lehet időnként unokatestvérekkel házasodni, de ritkábban, mint ha állandóan unokatestvérek házasodnának. Náluk leginkább a siketség szokott előjönni. Egyes falvakban mindenki ismeri a helyi jelnyelvet. A kutatók ezt már többször is megmagyarázták nekik, de a magyarázat süket fülekre lelt. Vagy nem tartják ezt akkora problémának, mint mi. Vagy az a falu, ahol csak hatujjúak élnek szintén beltenyészet miatt, és ha ötujjú gyerek születik, az már elégséges ok az anya megkövezésére, mert biztos megcsalta a férjét.
Viszont Ivánd magyar falu is beltenyészet volt, de az ott élőknek jó volt a génállománya.
Igen, én most itt a beltenyészetre gondoltam.
Tehetség alatt a következőt értem: ha nagyon visszamegyünk az időben, amikor még nem voltak dinasztiák, nyilván az került hatalomra, aki mondjuk jó hadvezér vagy jó diplomata volt (de ez később is így volt, ld. Napóleon). A törzsfőnök a legbátrabb, legerősebb, stb lesz. Az állatoknál is így választódik ki a falkavezér.
De ha neki lesz egy fia, aki már egy kapott helyzetből indul, akkor az ő élete már nem ugyanolyan lesz, mint az apjáé, aki kizárólag a tehetségével küzdötte fel magát. És néhány generáción belül már valószínűleg csak az udvari élet által elkényeztetett gyerekek maradnak. Aki már egy évszázados múltú uralkodócsaládba születik, annak a személye teljesen más lesz a sok külsőség meg belterjesség miatt.
A primogeniturára való alternatívaként egyébként a seniorátusra gondoltam, szerintem okosabb rendszer. Vagy az, ami asszem a római császároknál volt egy időben, hogy adoptáltak egy gyereket, aki valahogy feltűnt a tehetségével. A vagyon attól még bennmaradhat a családban, nem?
"Náluk leginkább a siketség szokott előjönni. Egyes falvakban mindenki ismeri a helyi jelnyelvet. A kutatók ezt már többször is megmagyarázták nekik, de a magyarázat süket fülekre lelt. "
Nem csodálom, hogy süket fülekre lelt:D Ez elég viccesen jött így ki xD
Írnál amúgy Ivándról? Érdekel!
"Viszont Ivánd magyar falu is beltenyészet volt, de az ott élőknek jó volt a génállománya."
Erről van szó. Kis csoportokban hamarabb kiütköznek a hibák, de a genetikai előnyök is jobban érvényre jutnak. (szerintem.) Egy 7 milliárdos populációban egy új génváltozat, generációk sokaságán kereszül lappanghat, mire kiütközik, hogy előny, vagy hátrány.
"Aki már egy évszázados múltú uralkodócsaládba születik, annak a személye teljesen más lesz a sok külsőség meg belterjesség miatt."
Egyrészt a történelemkönyvnek se kell hinni az uralkodók jellemzésénél. Másrészt azért az koronák történetéhez elég sok vér tapad, tehát nem volt elég beleszületni.
Tényleg elég vicces, egy komolyabb ismeretterjesztő könyvben fogalmaztak így, és nekem is tetszett. Csak sajnos a hallók részéről is süket fülekre leltek a kutatók.
Ivánd ügyében a keserűvizet tudom ajánlani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!