Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Érdekel a filozófia. Hogy...

Érdekel a filozófia. Hogy kezdjem e?

Figyelt kérdés
Tudom a legésszerűbb válasz az egyetem lenne, de oda nem járnék, illetve jelen esetben nem is tudnék. Csak nevezzük hobbinak vagy inkább érdeklődésnek. Milyen könyvet, könyveket ajánlotok például?

2012. aug. 20. 14:11
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
88%

A filozófia nagyon tág fogalom, én is azt hittem annak idején hogy érdekel, de később rájöttem hogy nagy része erőltetett, buta agymenés. :P

[link] - itt a legnagyobb neveket felsorolják, kezdd el őket nézegetni.

Az ókori filozófia a legalapabb, legkönnyebben érthető, de sok érdekes gondolat van benne, ha új vagy még a filozófiában. Pl Platón és Szókratész beszélgetései tök jók.

Aztán az én véleményem szerint, minél tovább haladunk előre az időben, annál erőltetettebbé válik az egész, hiszen nehéz "újat" kitalálni. A legújabbaknál meg már bejátszik egy csomó propaganda meg máshonnan (pl tudományokból) átvett dolgok, amit ha nem is értenek meg teljesen, akkor is írnak róla jó sokat, mert divatos.

2012. aug. 20. 14:28
 2/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Tényleg jó tág. A wikit olvasgatom is. És mit gondolsz a kínai irányzatokról?
2012. aug. 20. 14:41
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Hát azért a filozófia nem egészen az "új" kitalálásáról szól. Sokkal inkább az emberiség mindennapjainak legalapvetőbb kérdéseiről. Éppen ezért sokszínű, és éppen ezért nemcsak a témáját tekintve, hanem a hozzáállását tekintve is nagyon különbözhet.

Európai embernek a keleti filozófiát megérteni nagy elmélyülést kíván. A keleti filozófia lényege önmagunk megismerése. Belső mozgatórugóink, gondolkodásunk, tetteink okai - valami ilyesmi, de röviden ezt nehéz pontosan megfogalmazni. Ne azzal kezdd, még ha ma nagyon divatos is. Előbb értsd meg a "nyugati" filozófia lényegét.

Előbb olvass tanulmányokat nagy filozófusokról. Életrajzukat. Abból valamennyire megérted az életüket, korukat. Utána jöhet, hogy miért is foglalkoztatta őket mindaz, amin gondolkodtak.

De arra számíts, hogy nem lesz könnyű, ha a közepén kezded, nemcsak nem érted meg, de égbekiáltó baromságnak fogod tartani - mert még azt sem fogod fel, mi a témája.

2012. aug. 20. 14:53
 4/12 anonim ***** válasza:
75%

Azok se rosszak, de annyira nem vágom őket. Ázsiából inkább csak az indiai védákat meg a krisnás dolgokat vágom, de az vallás.

viszont olvastam egy érdekes zen történetet a tigrisekről meg az eperről, ami, nem azt mondom hogy hűha mekkora, de nem volt rossz. Magyarul sajna nem találtam hosszabb verziót csak ilyen összefoglalót: [link]

2012. aug. 20. 15:00
 5/12 anonim ***** válasza:
83%
71%, az ilyen új és elvont dolgok alatt Hegelt, Kirkegaardot, meg Nietzschet értem pl. Biztos meg lehet érteni őket ha nagyon sokat olvasod, de hogy ebből bármerre elindulj, vagy hasznod lenne belőle, vagy rájöjj valami összefüggésre - azt nem hinném. Bár tény, hogy nem sokat erőltettem őket.
2012. aug. 20. 15:05
 6/12 homo ludensz ***** válasza:
100%
Addig nincs is baj míg csak írogatnak s olvasgatnak róla. A probléma ott kezdődik amikor a társadalomban végbemenő folyamatokat filozófiai tézisekkel akarják magyarázni. Egy matematikus is le tudja a számok nyelvére fordítani csak értelme nem sok lesz. Hegelt azt szerettem talán értettem is de a mindennapokra lebontva csak a tovább gondolásra tudtam alkalmazni.
2012. aug. 21. 11:25
 7/12 A kérdező kommentje:
Marcus Aurelius elmélkedéseit kezdtem el olvasni. Ismeritek?
2012. aug. 21. 12:02
 8/12 Alaque ***** válasza:
70%
Kezdd úgy, hogy sokat gondolkozol. Nézz őszintén magadba, aztán próbáld meg szavakba önteni, amit látsz. És ne azt, ami jól hangzik, meg ami divatos, hanem azt, ami valóban benned van, amikor teljesen ellazultál és nem kötöd magadat béklyókba a szokásaiddal. Meditálj, egyél LSD-t, ilyesmi. Akkor nagyon érdekes filozófiai tételekre jössz rá magadtól. :)
2012. aug. 21. 12:19
 9/12 A kérdező kommentje:
Alqua, köszi :) ez nagyon jó, de az LSD-s dolog kicsit nehezen kivitelezhető.
2012. aug. 21. 12:42
 10/12 anonim válasza:
100%
Amikor elkezdtem filozófiával foglalkozni először Karl Jaspers: Bevezetés a filozófiába című művet ajánlották. Aranyos kis opus. (és Nietzsche: Ifjú görög tárgyú írások) Majd bevezetőnek (szerintem) ismerd meg a filozófia különböző diszciplínáit. - kozmológia, kozmogónia, filozófiai antropológia, ismeretelmélet/kritika (epsitemologia), filozófia történet etc. Ezekről kezdetben annyit, hogy mi a tárgyuk; majd jöhet a filozófia történet. Itt vigyázni kell milyen forrásokat olvasol, mivel sok a rossz könyv. (Anzerbachertől: Bevezetés a filozófiába és Steiger Kornél: bevezetés a filozófiába; ezek jó könyvek kezdetnek). - ezek a könyvek elég tömörek főleg az első, a második olvasmányosabb. Szinte kötelező: Diogenész Laertiosz: Diogenész Laertiosz A filozófiában jeleskedők élete és nézetei c. könyv. Ha nagyon bele szeretnél mélyedni nézd meg a különböző egyetemek szabad bölcsészet szak tematikáit.
2012. aug. 26. 14:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!