Érdekel a filozófia. Hogy kezdjem e?
A filozófia nagyon tág fogalom, én is azt hittem annak idején hogy érdekel, de később rájöttem hogy nagy része erőltetett, buta agymenés. :P
[link] - itt a legnagyobb neveket felsorolják, kezdd el őket nézegetni.
Az ókori filozófia a legalapabb, legkönnyebben érthető, de sok érdekes gondolat van benne, ha új vagy még a filozófiában. Pl Platón és Szókratész beszélgetései tök jók.
Aztán az én véleményem szerint, minél tovább haladunk előre az időben, annál erőltetettebbé válik az egész, hiszen nehéz "újat" kitalálni. A legújabbaknál meg már bejátszik egy csomó propaganda meg máshonnan (pl tudományokból) átvett dolgok, amit ha nem is értenek meg teljesen, akkor is írnak róla jó sokat, mert divatos.
Hát azért a filozófia nem egészen az "új" kitalálásáról szól. Sokkal inkább az emberiség mindennapjainak legalapvetőbb kérdéseiről. Éppen ezért sokszínű, és éppen ezért nemcsak a témáját tekintve, hanem a hozzáállását tekintve is nagyon különbözhet.
Európai embernek a keleti filozófiát megérteni nagy elmélyülést kíván. A keleti filozófia lényege önmagunk megismerése. Belső mozgatórugóink, gondolkodásunk, tetteink okai - valami ilyesmi, de röviden ezt nehéz pontosan megfogalmazni. Ne azzal kezdd, még ha ma nagyon divatos is. Előbb értsd meg a "nyugati" filozófia lényegét.
Előbb olvass tanulmányokat nagy filozófusokról. Életrajzukat. Abból valamennyire megérted az életüket, korukat. Utána jöhet, hogy miért is foglalkoztatta őket mindaz, amin gondolkodtak.
De arra számíts, hogy nem lesz könnyű, ha a közepén kezded, nemcsak nem érted meg, de égbekiáltó baromságnak fogod tartani - mert még azt sem fogod fel, mi a témája.
Azok se rosszak, de annyira nem vágom őket. Ázsiából inkább csak az indiai védákat meg a krisnás dolgokat vágom, de az vallás.
viszont olvastam egy érdekes zen történetet a tigrisekről meg az eperről, ami, nem azt mondom hogy hűha mekkora, de nem volt rossz. Magyarul sajna nem találtam hosszabb verziót csak ilyen összefoglalót: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!