Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mit jelent és honnan ered az...

Mit jelent és honnan ered az űrszelvény kifejezés? (Közlekedési táblán láttam, hogy "Űrszelvénybe nyúló fák! ")

Figyelt kérdés
2009. júl. 16. 15:42
 1/8 anonim ***** válasza:
98%
Az űrszelvény a vasúti pálya mellett és felett szabadon tartott térnek a pályára merőleges metszete
2009. júl. 16. 17:10
 2/8 anonim ***** válasza:
93%
Ez egy vasutas kifejezés... :]
2009. júl. 17. 04:15
 3/8 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm az első válasz tökéletes pontosságát. Nem vasútnál láttam, hanem városon belül egy út mentén, de biztos ott is érvényes.

Már csak a szó eredete érdekelne:)

2009. júl. 17. 08:20
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A közútra is érvényes lehet, a közút területe a padkát is beleértve sőt magasságban is néhány méter, a benyúló fa pedig nyílván belóg az út felé és egy magasabb jármű beleakadhat. Az út fölötti terület is beletartozik bizonyos magasságig, pl. ezen belül nem lehet vezeték vagy más tárgy, hiszen akadályozza az autók haladását.

A vasútnál az űrszelvény a pályatest egésze, a sínek mellett is bizonyos hosszig a része, hogy a vonat elférjen. A felsővezetéktartó oszlopok pl. az űrszelvényen kívül lehetnek csak, és az űrszelvényen nem lóghat túl a vasúti jármű sőt a rakomány sem és az űrszelvénybe sem lóghat be semmi.

2009. júl. 17. 09:22
 5/8 anonim ***** válasza:
87%
az űr mint üresség,a szelvény pedig egy műszaki szakrajzi ábrázolás.ebből alakult ki a szóösszetétel.
2009. júl. 19. 19:23
 6/8 anonim válasza:
100%
Szia! Én vasúti járműszerelőként végeztem, bár nem a szakmámban dolgozom,de ha emlékeim nem csalnak igen pályaűrszelvénynek hivják és ebbe a részbe semmi nem lóghat bele.
2009. júl. 23. 08:10
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Az űrnek (térnek) azon szelvénye (szelete, része), amelyet a jármű áthaladása során kitölt. Innen ered a szó.
2013. jan. 16. 21:46
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként közúton is használatos a kifejezés (közúti űrszelvény). Az űrszelvénybe nyúló fák pl. belelógnak abba a térbe, amelyben a járművek közlekedhetnek.

Elég csak a budapesti nemzetközi repülőtérre vezető gyorsforgalmi útra gondolni a fogalom fontosságának megértéséhez: itt szinte havonta szorul be egy-egy magasabb kamion vagy busz a magasságkorlátozó alá a közúti űrszelvény korlátozott magasságágára vonatkozó jelzés figyelmen kívül hagyása miatt.

2013. jan. 16. 22:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!