Vikingek vs Mongolok?
Ha egy 1000 fős viking horda összecsapna egy szintén 1000 fős mongol lovasíjász sereggel akkor, melyikük győzne?
(elméleti kérdés)
Vas a mongolokon is volt - láttál már mongol láncinget - viszont csak a mellet, a vállat és a felkart védte.
A mongolok ugyanazt a taktikát választanák, mint a honfoglaló magyarok, a vikingek pedig vagy beugranak nekik, vagy nem.
A mongol lovas fegyvere sem merül ki a szablyával. Először is ott az íj+nyíl. Aztán a kopja. Aztán a fokos/csatacsillag. Aztán a szablya.
A vikingek sem mind tetőtől talpig láncingben mentek harcba, ez bizony drága mulatság volt. Ráadásul harcmodoruk teret követelt, meg egyébként sem az alakzatharcról ismertek, tehát jó eséllyel egyénieskedtek, még könnyebb prédát nyújtva a mongoloknak.
Egy az egyben a vikingre fogadnék (főleg gyalog), de csapatban mindenképp a mongolokra. Ők annyival mozgékonyabbak, hogy nem lehet őket csatába kényszeríteni, ha nem akarják - tehát a harcmező sík lesz és széles.
az eddigi válaszok részben igazak
egy az egy ellen, közelharcban, nyílván a nagyobb termetű viking győzne, de mivel itt taktikázó, gondolkodó emberekről van szó, a mongolok győznének, ehhez kétség sem férhet
a Római Birodalom bukását annak köszönhette, hogy elavult a hadserege, nagyon meglepődtek, amikor az újabb nyilak áttörték a pajzsukat, és sorban leszedték őket..
mivel a vikingek és a mongolok nem egy kor harcosai, ezért értelmetlen is összehasonlítani őket, de nyilvánvalóan nem voltak jobb pajzsaik a rómaiakénál, láncing ide vagy oda, nagyon nagy veszteségeik lennének a vikingeknek egy nyílzáportól, a kopját szegezve pedig egy horda könnyedén megbonthatja az alakzatát a vikingeknek, egy nyílt csatatéren
ellenben, ha a vikingek várják a támadást, barikádot építenek, és kisebb árkokat ásnak, amiben a ló lábát töri, elesik, akkor a hirtelen előugró vikingeknek lesz esélyük nagy veszteséget okozni a ferdeszeműeknek, bár valószínűtlen, hogy egy ilyen csapdába belesétálnának a mongolok, mindenesetre távol tartaná őket
azon jót mosolyogtam, hogy a ló nem csak járó alkalmatosság, hanem harceszköz is, mert rúg, harap, tapos... ez úgy hülyeség ahogy van, már ne is haragudj, de ezt inkább nem kommentálom, nem hiszem, hogy láttál valaha is lovat
"ez úgy hülyeség ahogy van, már ne is haragudj, de ezt inkább nem kommentálom, nem hiszem, hogy láttál valaha is lovat"
Képzeld már láttam lovat. Ha hiszed, ha nem, azokat is képzik a harcra.
"Jaj ez borzasztó!"
Pedig így helyes, nézz utána!
13-án
20-án
2-án
...
@Laciii
De az 1-én tényleg helytelen, és az 1-jén a helyes.
Bár nekem a helyesírás ellenérzőm nem tesz javaslatot egyik változat kijavítására sem.
8:12
én azt nagyon jól tudom, hogy képzik a harcra, de nehogy azt hidd, hogy majd megtudja különböztetni a harcoló felek embereit, és majd parancsra megtámad egy embert
okosat akartál írni, de ez nem sikerült,
a lovakat annyiban képzik a harcra, hogy ne ijedjen meg a csatazajtól, és amikor egymásnak rontanak a felek, akkor ne álljon meg a ló, vagy ne menjen ellenkező irányba, mivel nagyon félénk állatokról van szó zsákmányállatok révén... sűrűn letakarták a lovak fejét, letakarták a szemét, hogy ne lásson, pont az előbbi problémák miatt...
egyébként ha még mindig nem hiszel nekem, keress egy lovat, és kezdj el szaladni felé, de még az is elég, hogy idegenként nagy léptekkel közelítesz, már attól is lehet, hogy el fog szaladni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!