Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Wass Albert tényleg tehetségte...

Wass Albert tényleg tehetségtelen volt?

Figyelt kérdés

Sok helyen olvasom, hogy Wass Albert több betűt írt, mint ahányat olvasott.

Sokan azt mondták, hogy ezt csak a baloldaliak találták ki. Viszont megkérdeztem olyat is, aki kő jobbos, de ő is azt mondta, hogy Wass nem egy nagy szám.

Mindenféle szélsőjobbos fórumokon is néhányan-bár elég óvatosan- célozgatnak rá, hogy nagyobb a hírneve, mint a tehetsége.

Ez szerintetek igaz? Úgy válaszoljatok, hogy én még nem olvastam tőle semmit(bár tervezem).

2012. febr. 3. 23:12
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
85%
Szerintem olvass el tőle egy könyvet és ítéld meg te magad. Én nem gondolom, hogy tehetségtelen volt. Kétségtelen, hogy nagy hírverést csinálnak neki, de ezzel csak az a probléma, hogy másnak nem.
2012. febr. 3. 23:15
 2/15 anonim ***** válasza:
80%

Olvass tőle mindenképp. Úgy tudod megítélni. Nekem ő az egyik kedvenc íróm, rengeteg regénye, novellája megvan, illetve a verses kötete is.

[link]

Ajánlom figyelmedbe "A funtineli boszorkány" c. regényét, egyszerűen letehetetlen volt számomra (a három kötetet tán' két nap alatt olvastam el), illetve a másik nagy kedvencem tőle az "Adjátok vissza a hegyeimet!".

Kezdetnek meg olvasgathatsz neten idézeteket tőle, már az is sokat elárul: [link]

2012. febr. 3. 23:30
 3/15 Shai-Hulud ***** válasza:
17%

Hát igen. Borzasztó tehetségtelen volt, és most is az, hozzá sem tud ugatni a számítógépekhez, éppen csak a betűket találja meg a billentyűzeten. :-D

Aztán hogy máshoz van-e tehetsége, például az íráshoz, azt nem nagyon tudom megítélni. Nekem mondjuk néhány műve tetszik, de ezt mindenki döntse el maga.

2012. febr. 4. 00:07
 4/15 anonim ***** válasza:
28%

Wass Albert jó író.

Sajnos az irodalmi munkássága helyett, a politikai állásfoglalása miatt lett ennyire népszerű. Ez szomorú. Szerintem nincs rosszabb annál ha egy művészt nem a munkássága miatt szeretik.

(csak zárójelben jegyzem meg: én a vehemensen Wass Albertező emberektől megszoktam kérdezni ki a második kedvenc magyar írójuk? Egyszer sem kaptam erre a kérdésre választ. Így elgondolkodtam rajta, hogy olvastak e egyáltalán tőle bármit is, ha ennyire nem vesznek könyvet a kezükbe.)

2012. febr. 4. 00:53
 5/15 A kérdező kommentje:

Én is ezért vagyok picit kétkedő. Eddig csak jobboldaliak javasolták, hogy olvassam a műveit. Viszont ugyanúgy voltak jobbosok, akik szerint nem jó író. Tehát minden bogár rovar alapon: mindenki, aki szereti Wass Albertet, az mind jobboldali, de nem minden jobboldali szereti Wass Albertet.

Például az egyik különtanárom egyben irodalomtanár is, ráadásul erdélyi, és jobboldali. Ő szerette Wasst, de azért nem dicsérte annyira, mint egyesek.

Találkoztam már olyannal is, aki viszont szidta össze-vissza szerencsétlent, hogy "giccses". Ezeket személyesen mondták.

Ami viszont érdekes, hogy ennél a kérdésnél(a kérdésem kiírásakor ajánlotta fel a gyk), szinte ugyanezeket a kritikákat fogalmazzák meg sokan.

http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__223..

Szóval akárhogy is, de Wass Albert munkássága eléggé megosztja az embereket.

2012. febr. 4. 01:08
 6/15 anonim ***** válasza:
84%

4. válaszoló vagyok

Én szeretem Wass Albertet, pedig politikával foglalkozó független ember vagyok, tehát sem jobboldali, sem baloldali. Bár ha kedvenc erdélyi írót kellene választanom inkább Sütő Andrást mondanám.

A politikai beleszólás érdekes helyzeteket tud produkálni. Beszélgettem egy emberrel (jobboldali) aki kijelentette, hogy Wass Albert volt az utolsó igazi magyar költő. Aztán kiderült, hogy egy művét sem ismeri. Ez ahogy írtam az előző hozzászólásomban szerintem pont a művészetének a megcsúfolás. Nem tesz jót az irodalomnak, ha a politika ennyire belefolyik.

2012. febr. 4. 01:44
 7/15 anonim ***** válasza:
14%

"Wass Albert tényleg tehetségtelen volt?"

Nem volt dilettáns, de nem is volt tehetséges. Írt egy tűrhető és sok rossz könyvet.

"Sok helyen olvasom, hogy Wass Albert több betűt írt, mint ahányat olvasott."

Találó megjegyzés, de nem szó szerint igaz. Nagyon naivan ír, pont úgy, mint egy műveletlen ember. A nyelvi színvonala viszont ennél azért magasabb. Az is igaz, hogy rengeteg könyvet írt, és ezek többsége bárgyú, naiv, jelentéktelen.

Egészen konkrétan Wass a kora középmezőnyébe tartozott. Tehát abban a korszakban, amikor Kosztolányi, Babits, Karinthy, Móricz, később Sütő, Weöres, Ottlik, Nyírő stb. írt, akkor volt még 100 másik író is, akikre már csak az irodalomtörténészek emlékeznek. Közéjük tartozna Wass is, ha nem "fedezték" volna "fel" a 90-es években politikai okokból.

"Mindenféle szélsőjobbos fórumokon is néhányan-bár elég óvatosan- célozgatnak rá"

Már a skinheadek is kezdenek igényesek lenni? Örvendetes fejlemény.

"én még nem olvastam tőle semmit(bár tervezem)"

Az irodalomértők általában megegyeznek abban, hogy 1 db értékelhető könyve van: A funtineli boszorkány.

2012. febr. 10. 16:09
 8/15 anonim ***** válasza:
86%
Én sok könyvét olvastam, bár közel sem mindet. Amit szeretek az írásaiban, az az, hogy olyat képes tenni a szavaival, mint Munkácsy a festékkel. Magam elé tudtam képzelni a helyeket. Szinte láttam az emberek arcát, a ruházatukat. Éreztem az esti tábortüzek illatát, vagy a juhtúrós puliszka ízét. Erdély az ő szavai által vált számomra elérhetővé. Nem voltam még Erdélyben, de tudom, ha megyek egyszer, akkor olyan lesz, mintha visszamennék egy szeretett helyre.
2012. febr. 21. 08:55
 9/15 anonim ***** válasza:
26%

08:55

Na jó, de ugyanezt méginkább nyújtja, ha már a szélsőjobbosoknál tartunk, Szabó Dezső, vagy ha a klasszikusokat nézzük, egy csomó erdélyi író.

A maiak közül nagyon érzékletesen ír Szilágyi, vagy hogy egy másik stílust vegyünk elő, Dragomán, sőt Bodor.

Ha olvasol jó könyveket, rájössz, hogy Wass a nyomukba sem ér.

2012. febr. 21. 12:44
 10/15 anonim ***** válasza:
63%
Kedves utolsó, ezt tény, hogy sok író ilyen. De a kérdésíró Wass Albert tehetségére kérdezett, a válaszommal ezt szerettem volna érzékeltetni. Bár azt beleírhattam volna, számomra egy könyv, nem attól érdekes, hogy milyen beállítottságú az író, hanem hogy tud-e újat mutatni. :)
2012. febr. 21. 18:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!