Kőszívű ember fiai. Értékes mű vagy olvashatatlan szenvedés?
Azért olvastatják 7-8-adikosokkal, mert ők még nem lesznek lelkibetegek tőle, mert nem értik. Cserébe nem értik :-) így kvázi fölöslegesen olvassák.
Én gyerekként kifejezetten okos, fejlett példány voltam, de hetedikben, amikor kötelező volt, nem értékeltem. Elolvastam, de kb. mire végeztem, már nem emlékeztem semmire - tehát nem érthettem.
Középiskolában Az arany ember viszont nagyon tetszett.
Jókai nem könnyű, nem való gyerekeknek szerintem. A mai gyerekekre ez fokozottan vonatkozik (hogyan is értelmezhetné a mai világban a mondanivalóját?), szóval botránynak tartom, hogy még mindig az a kötelező. Egyébként is szégyen szerintem, hogy 50 éve jellemzően ugyanazok a kötelező olvasmányok. Azért ennyire nem szegényes sem a magyar, sem a világirodalom...
A mai világ könnyű információ- és élményszerzési lehetőségeinek köszönhetően amúgy is nehezebb rávenni a gyerekeket az olvasásra, hát azzal, hogy egy sok pedagógus által is nehéznek, nem korosztálynak megfelelőnek tartott művet mégis kötelezővé tesznek ma is, nemigen segítenek ezen a problémán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!