Ez az idézet mit jelent?
"A dogmatikus teológia szelleme mindent megfertőz, amit megérint."
Miért ilyen furcsa ez az idézet?
Állítólag az de nem tudom miért...
Dogmatikus = mindenen keresztülverve ragaszkodik a hitelvekhez
Teológia = vallástudomány
Tehát a lényege nekem az lenne: a régimódi hitelvek alapján történő teológiai gyakorlat nem vezet sehova, mert a tanokat nem képes új szemszögből látni, csak a régi csőlátás érvényesül. Amit mondjuk megértek, mert maga a vallás is egy mérhetetlen csőlátás csupán...
Szerintem ezt így nehéz megmondani a szövegkörnyezetből kiragadva. A teológia szempontjából csak annyit jelent ez a sor, hogy aki nem akar akadályokba ütközni a teológiai elméletek alkotása és megismerése közben, az legyen nyitottabb és ne csak a dogmatikus, előre meghatározott hitelvek alapján induljon neki...
Az ateizmus sokszor a hit valós ismerete nélküli elítélést jelent. Amennyiben az illető ismeri a hittant és emellett tagad, vagy bizonytalan, akkor inkább agnosztikusnak kell nevezni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!