Milyen könyvet ajánlotok, amiből jól megtanulhatnám a római történelmet?
Sziasztok!
Elsőéves joghallgató vagyok, és UV-znom kell római jogból..egyéb iránt nagyon tetszik, de vannak hiányosságaim római történelemből, és most nyáron gyorsan szeretném ezt bepótolni. A római jogi tankönyvben a történeti rész elég kevés, de ahhoz, hogy jól értsem az anyagot szükség lenne alapos történelem tudásra. Annak idején amit középiskolában tanultunk, az elég sovány volt. Milyen könyvet ajánlanátok ehhez?
Szia!
A legrészletesebb a Havas-Hegyi-Szabó: Római történelem c. egyetemi tankönyv, de jó a korábbi tankönyv is a Ferenczy-Maróti-Hahn: Az ókori Róma története, csak mivel az átkosban írták elavult egy része, például patríciusok és plebeiusok osztályharca (sic!), rabszolgafelkelések jelentőségének túlértékelése stb...
Ajánlom még Alföldy: Római társadalomtörténetét is.
Különben nem igazán értem minek ismerni a Római jog alapvizsga abszolválásához a római történelmet?!
Csak az államszervezetre, közigazgatásra vonatkozó részek kellhetnek (megjegyzem azok se olyan fontosak), nincs szükség semmiféle eseménytörténetre. Kit érdekel hogyan zajlottak a pun háborúk vagy mit csináltak a Gracchusok?Vagy minek ismerni a római vallást? Római jogi vizsgán az sem baj, ha nem tudod ki volt Jupiter.
Szerintem tanuld nyáron is a lényeget, a MAGÁNJOGOT és ne foglalkozz a római történelemmel.
Ha meg tényleg ezzel akarod rabolni az idődet és totálhülye vagy, de annyira hülye, hogy megnézted a Gladiátort és nem jöttél rá, hogy Rómába játszódik, akkor olvasd el a Gaál-Kákosy...: Ős- és ókortörténet c. könyv utolsó fejezetét, az kb- 50-70 oldal, annyi köztörténetből bőven elég.
Én azt javaslom neked, hogy a közjogi/államszervezeti tételekkel egy-két napnál többet nem érdemes foglalkozni. Esetleg elolvashatod Zlinszkytől a Ius Publicumot, de minek?
Lehet, hogy a tárgy címe Római jog, de az magyarul annyit jelent, hogy Római MAGÁNjog!
Bocs, ha sok hülyeséget összeírtam, csak próbáltalak ráébreszteni, hogy az anyag lényegi részével érdemes foglalkozni!
Kedves Utolsó!
Köszönöm a hosszú választ, értem, hogy mit akartál mondani.. Röviden a válasz arra a kérdésre, hogy miért tartom fontosnak a római magánjoghoz a római történelmet: természetesen nem elengedhetetlen-ahogy Te is írtad, én viszont így szeretek tanulni. Szeretem alaposan beleásni magam abba, amit tanulok, vagy átlátok és értek valamit, vagy nem. Jó lenne, ha ezeket a dolgokat, térben, időben, és minden egyéb vonatkozásban pontosan tudnám magamban elhelyezni. Ez nem a vizsgához szükséges, hanem magamnak, de nyilván az iskolai tanulmányokat tekintve sem válik káromra. Természetesen nem vagyok ennyire eltájolt a római történelemből. :) Sőt, középiskolában mindig én írtam rómából a legjobb témazárókat, de az kevés. Mivel szeretem a történelmet, és ehhez a vizsgámhoz szorosan kapcsolódik...és mivel nyár van, és van időm (bár holnaptól dolgozom, úgyhogy ez valószínűleg változik) bele akartam ásni magam a témába. A testvéremtől már kaptam egy regényt, Római Vér a címe. Szeretem felkelteni magamban az érdeklődést az iránt a téma iránt, amit tanulnom kell, mert utána jönnek az új tanulni valók, és az embernek egyre kevesebb ideje marad ilyenekre.
A linkeket, ajánlásokat nagyon köszönöm, elkezdtem őket olvasni! Azt a nagy könyvet már sok helyen láttam, de az ára kicsit húzós, ezért egyelőre a netes anyagokat olvasom!
Szia!
Én vagyok az "Utolsó".
Tiszteletreméltó a tanuláshoz való hozzáállásod. Én is mindig szerettem tisztában lenni a számonkérés szempontjából szinte irreleváns, a megértéshez viszont annál fontosabb történelmi háttérrel.
Néha annyira lekötött ez a háttérinformáció gyűjtés, hogy a tananyag rovására ment.
Ezért mertem írni, nehogy elhagyd az arany középutat.
Köszönöm a dicséretet! :)
Utolsó: De, a latint tanultuk, és nagyon szerettem, szerencsére a vizsgáim is jól sikerültek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!