Hogyan olvassák el a kínaiak az ismeretlen jeleket?
Ha egy európai ember olvas egy ismeretlen szót, akkor a szövegkörnyezet segít megfejteni a jelentését, ha meg nem jön rá, akkor szótár, vagy google vagy más ember megkérdezése a megoldás.
Na de egy kínai hogyan fejti meg a szó jelentését? A szövegkörnyezet segít, de azért nem mindig elég. Na meg honnan tudja a kiejtését?
A jelentést ők is tudhatják a szövegkörnyezetből. A kiejtést vagy megtanulja vagy nem tudja.
Amúgy a törökök vannak a legjobb helyzetben a kiejtéssel.
Kösz. A szövegkörnyezetnél két hiba van.
1. tulajdonnevek (hacsak nem beszédesek, pl. falu neve: Szűk völgy)
2. Rákeresés: -Te Lin, mi az a 3 vonás, alul hullámvonal, felül felfelé emelkedik és kicsikét vastagabb, és baloldalt van egy karika?
-Mit beszélsz? Mutasd azt a jelet?
-Hülye vagy, vezetékes telefonon?
"1. tulajdonnevek (hacsak nem beszédesek, pl. falu neve: Szűk völgy)"
- Mert ugye a tulajdonnév nem jelent gondot az európai számára? Egyébként ha benne van a szövegben, hol keressem, milyen stb, akkor a tulajdonnévről is kideríthető a jelentése.
"2. Rákeresés: -Te Lin, mi az a 3 vonás, alul hullámvonal, felül felfelé emelkedik és kicsikét vastagabb, és baloldalt van egy karika?
-Mit beszélsz? Mutasd azt a jelet?
-Hülye vagy, vezetékes telefonon?"
- Te John, mi az a "combobulate"?
-Mit beszélsz? Mutasd azt a szót?
-Hülye vagy, vezetékes telefonon?
A példáddal annyi a gond, hogy rohadtul sehol nem volt itt szövegkörnyezetről szó.
1. Nem az európairól beszélek, hanem a kínairól. Egy kis falu neve, vagy egy ritka, ma már nem használt név esetetére gondoltam.
2. Van ahol nincs elegendő szövegkörnyezet, csak részbem sejthető.
Angolnak vagy magyarnak le tudom betűzni az ismeretlen szót. A kínai jellel ezt nem tudom megtenni.
Van mondjuk egy régi vers (írásreform előtti), versben a szövegkörnyezet nem olyan szoros, mint prózában, legyen az irodalmi mű, vagy újságcikk, vagy szakszöveg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!