A történészek honnan tudják olyan pontosan megállapítani a hiteles tényket? Például Hunyadi Mátyásról.
Tehát arra lennék kíváncsi, hogy a történelemtudományban hogyan zajlik a tények rögzítése? Középkori krónikák után kutatnak amiket aztán összehasonlítanak egymással vagy hogyan?
Előre is köszönöm a választ
Tisztelt Utolsó válaszoló!
Köszönöm a kommentedet, megerősítettél engem az elméletemben a történelemtudománnyal kapcsolatban. :-)
Válaszolok a kérdésedre.
Bemásolok egy részletet abból amit az egyik válaszoló írt:
"Neked valószínűleg azt tanították az iskolában, hogy Trianon az első vh. utáni "igazságtétel" szégyenfoltja, hogy megcsonkították Magyarországot. Holott az elcsatolt 2/3-ad ország területének kb 70%-án nem éltek magyarok szinte egyáltalán. Itt a vörös részen láthatod a magyar lakosságot, ami más színű az nem magyar."
Pontosan ezt nem tudtam...Való igaz, hogy csak annyit hallottam hogy Magyarországról elvettek területeket, milyen igazságtalan. De arról nem tudtam hogy az elcsatolt 2/3-ad ország területének kb 70%-án nem éltek magyarok.
Ez nekem újdonság, életemben először most olvastam ilyet...
"Pontosan ezt nem tudtam...Való igaz, hogy csak annyit hallottam hogy Magyarországról elvettek területeket, milyen igazságtalan. De arról nem tudtam hogy az elcsatolt 2/3-ad ország területének kb 70%-án nem éltek magyarok. "
Megbocsáss, de a történelemtanárod marha amatőr lehetett, hogyha ilyesmiket nem mondott el.
Az alap lett volna, hogy pl. az erdélyi románság 1918. december 1-i deklarációját megtanítsa, amivel kinyilvánították Erdély csatlakozását Romániához. Arra pedig magad is rájöhetnél, a puszta józan ész alapján, hogy a szlovákság nem az elmúlt 90 év alatt nőtt ki a semmiből azon a területen, ami előtte 1000 évig Magyarország része volt.
Azon kívül a Vörös Térképet is mutatniuk kellett volna nektek legalább egyszer. Nekünk kinn is lógott a falon az osztályban.
Hivatalosan tananyag, hogy a Magyar Királyság lakosságának alig több, mint 50%-a volt magyar a dualizmus végefelé. Ez pedig igen erősen a mai Magyarország területén (illetve a határ túloldalán kis sávokban - pl. Partium, Dél-Felvidék, Szabadka környéke, ukrán határszél) koncentrálódott, plusz Székelyföld. Egyes területeken, mint pl. Fogaras, Krassó-Szörény, Árva és majd egész Horvátország, a magyarok aránya 10% alatt volt. Dél-Erdély nagy részén pedig legjobb esetben is csak 33%.
Trianon nem amiatt volt nagy tragédia, hogy területeket csatoltak el. Horvátország elszakadását még a magyar politikai elit is zokszó nélkül megengedte. Dél-Erdélynek, a Vajdaság egy részének, Kárpátalja nagy részének és a Felvidék 60-70%-ának az elcsatolása, etnikai alapon, teljesen logikus és igazságos volt. Trianon tragédiája abban rejlik, hogy olyan területeket is elcsatoltak, mint a Székelyföld, a Csallóköz, Kassa, Nagyvárad stb. ahol gyakorlatilag kizárólag magyarok éltek. Székelyföld kivételével pedig ezek a területek egybefüggő tömböt alkottak a trianoni Magyarországgal.
Mindezt nem sértegetésként mondom, de rákereshetnél Teleki Pál Vörös Térképére és az 1910-es népszámlálás alapján készült etnikai térképekre. A neten biztos milliószor fent van. De ha nem találsz, akkor én is tudok küldeni neked 1-2 térképet.
A történész
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!