Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ha minden emberi tapasztalat...

Ha minden emberi tapasztalat és érzékelés az agyunkban lévő elektromos impulzusok eredménye, akkor vajon létezik-e a valóság önmagában, vagy csupán egy szubjektív illúzió, amelyet a tudatunk hoz létre?

Figyelt kérdés
tegnap 18:57
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
100%
A mindennapi élet szempontjából nem számít, hogy a valóság objektív vagy illuzórikus. Ha minden ember ugyanazt az illúziót tapasztalja, akkor az az „illúzió” a gyakorlatban valóságként működik.
tegnap 19:46
 12/32 anonim ***** válasza:
100%
11.: Ezzel majdnem egyet tudok értenni. Én is úgy vagyok vele, hogy bár nem tudhatom biztosan, hogy a világ létezik-e, vagy sem, de azért ha lehet, munka közben próbálok nem rácsapni a kalapáccsal az ujjamra, ugyanis az akkor is fáj, ha a világ nem valóságos. Csak annyiban vitatkozom az általad leírtakkal, hogy abban sem lehetsz biztos, hogy a töbi ember létezik-e, és ha igen, nekik is van-e olyan tudatuk, mint neked. Mindenki csak a saját tudatának létezésében lehet biztos.
tegnap 19:52
 13/32 anonim ***** válasza:
A probléma az, hogy nem minden ember van tudatában, hogy saját tudata létezik. A tapasztalat az egyetlen valós dolog, ami az egyén számára létezik.
tegnap 19:58
 14/32 anonim ***** válasza:
13.: OK, de miért biztos, hogy a tudatba kerülő (látott, hallott stb.) tapasztalatok valóban érzékszervek révén egy külső világból származnak?
tegnap 20:03
 15/32 anonim ***** válasza:
Mást írsz, mint amit én írtam. Nem mondtam, hogy milyen világból van a tapasztalat, nem feltétlen csak érzékszervekről van szó. Amit te írsz ilyen módon nem függ össze az én mondásommal.
tegnap 20:10
 16/32 anonim ***** válasza:
15.: OK, értem, akkor nincs vita.
tegnap 20:11
 17/32 A kérdező kommentje:
Lehet hogy én nem vagyok csak ti?
tegnap 20:12
 18/32 anonim ***** válasza:
100%
Lehet te egy online protokoll vagy, nem tudjuk:)
tegnap 20:13
 19/32 anonim ***** válasza:
82%
17.: Sajnos nem tudom megmondani, hogy Te létezel-e. Ha van tudatod és gondolkodsz, akkor minden bizonnyal létezel. De az is lehet, hogy csak egy NPC vagy az általam valóságként érzékelt illúzióban.
tegnap 20:19
 20/32 A kérdező kommentje:
Értem, mindössze arról van szó, hogy azt hiszed hogy én vagyok.
tegnap 20:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!