Az Egyesült Államokban hogyan alakult ki az, hogy több esetben teljesen hivatalos formulaként is becézett alakban nevezik meg az elnököket?
Jimmy Carter, Joe Biden, Bill Clinton... Híradásokban, a médiában, sajtótájékoztatón simán "Józsizzák" és "Janizzák" az elnököket. wikipédia-szócikkekben sem a teljes, anyakönyveztetett névalakban jelennek meg sokan, hanem így.
Míg például olyan internetes cikket nem olvasunk, hogy "Elhunyt Mádl Feri", de a wikipédia sem ad ki olyan szócikket, hogy "Horn Gyuszi".
És azt is nehezen hiszem, hogy Erzsébet királynőt valahol Betty-znék.
Érdekes észrevétel!
Szerintem ez az ottani politikai kultúra része, amit PR szakemberek alakítottak ki még a választási kampányok alatt. Ha egy ilyen közvetlen stílusú imázs befutó lesz, utána a becenév automatikusan megmarad másodlagosan használható hivatalos formának.
Nem is másodlagosnak mondanám, például soha az életben nem láttam, vagy hallottam még sehol sem Joseph Bidennek nevezni a volt elnököt.
Oké. Akkor maradjunk a többi példánál.
De egyébként ez nem lehet politikai marketingfogás, vagy legalábbis nem általános kulturális sajátosságként, mert George W. Bush például neve nincs becézve, ahogyan Donald Trumpé sem. Felmerülhet, hogy nem republikánus, csak demokrata jellegzetesség, de Franklin D. Roosevelt sem volt Frank. És itt mondhatnánk, hogy de ő pedig régen élt. Azonban ott van John F. Kennedy, és ő sem Johnny.
Tehát itt nincs egy tudatos elv az elnökök emberközelibbé alakítására, még pártpolitikai lebontásban sem.
nyilván feltűnt, hogy a közbeszédben is mindenkit rövidítenek. A "demokrácia" megköveteli, hogy ebben mindenki, az elnökök is részt vegyenek, ezt szokták meg, ez a szemlélet.
Az viszont nem igaz, hogy ez bárhová adaptálható. Nálunk Göncz Árpád köztársasági elnök Árpi bácsivá válása az elnök kora, közvetlensége és stílusa következménye volt, azóta nem érvényes ez másra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!