Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Arany János: Toldi című művét...

Arany János: Toldi című művét le lehet úgy fordítani idegen nyelvre, hogy ugyanazt az élményt adja, mintha magyarul olvasnák?

Figyelt kérdés

Hallottam arról, hogy Aranyt nem lehet lefordítani.

Mármint nyevtanilag le lehet, de nem olyan lesz, mint magyarul.

ma 10:25
 1/8 A kérdező kommentje:
Mi az igazság?
ma 10:25
 2/8 A nagy Levin ***** válasza:
48%
Valószínűleg egy jó műfordító meg tudná csinálni.
ma 10:53
 3/8 anonim ***** válasza:
87%
Bizonyára nem.Magyar "élményt" csak magyarul ad.Így írta meg a költő.Ha egy külföldi teljesen élvezni akarja a művet,akkor ahhoz meg kell tanulnia magyarul.
ma 11:40
 4/8 anonim ***** válasza:
91%

Nem. Egyetlen nyelvet sem lehet "Úgy" leforditani.

Tolmács a szakmám, arabul, héberül, angolul tolmácsolok. Nem vagyok hivő ember, de persze ismerem magyarul a Bibliát. Kiváncsiságból beleolvastam a héber bibliába (bár nem minden rész van olyan szóhasználattal, mint a mai héber). EGÉSZEN MÁS! Beleborzongtam.

SEMMILYEN humán szöveget, verset nem lehet "jól" leforditani idegen nyelvre.

ma 11:52
 5/8 T. Feri ***** válasza:
Valójában a fordító költői vénájától függ. Lehet jobb is, rosszabb is mint az eredeti, de mindenképpen más lesz. De egy jó költő versét nehezebb még jobbá tenni, nehezebb feladat.
ma 15:24
 6/8 anonim ***** válasza:

Ha ráadásul a verselést is vissza akarod adni, meg a tartalom, meg a költői szóhasználat, akkor kb lehetetlen. De ez minden versfordításra igaz.

Pl.: keress rá, egy Shakespeare szonettre, különböző fordításokban. Melyik lesz az igazi?

ma 16:19
 7/8 Kólauborkával ***** válasza:
Van, amit lehetetlen, pl.: én gyerekkoromban utáltam a Frédi Bénit, de mióta láttam egy eredeti darabot, azóta imádom, mert nem tudtam, hogy ez a rímelős beszédmód Hungarikum. Nem állítom, hogy más nyelven ilyet nem lehetne csinálni, de pont a Frédi Béni sorozat úgy tudom csak magyarul ilyen vicces, rímelős, jópofa, a többi nyelven csak egy mezeis rajzfilsorozat.
ma 16:29
 8/8 Phoney ***** válasza:
100%
Nem, úgy semmilyen irodalmi szöveget nem lehet lefordítani semmilyen nyelvre, csak van, amit jobban, és van, amit rosszabbul. Költészetet különösen nem, de prózát sem. A szöveg minősége lehet nagyon jó fordításban, vagy néha akár jobb is, de ugyanaz nem lehet.
ma 16:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!