Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az ember alkothat magánál...

Bulcsando kérdése:

Az ember alkothat magánál bonyolultabbat?

Figyelt kérdés
Úgy tudom jelenleg az emberi agy a legbonyolultabb ismert szerkezet a világon annak ellenére hogy a számítógépek sok mindenbe hatékonyabbak jóval egyszerűbbek az agyunknál. Elképzelhető -e hogy egyszer bonyolultabbat fog alkotni az ember saját magánál és az kezdi el fejleszteni őt? Vagy ez értelmesebb faj beavatkozása nélkül elképzelhetetlen? Meg annak mi az oka hogy egyszerűbb gépek, élőlények hatékonyabbak mint az ember? Vagy az evólució visszafele se teljes és amiatt?

dec. 29. 20:32
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
17%
Szerintem a teljes internethálózat kapásból bonyolultabb.
dec. 29. 20:38
 2/18 anonim ***** válasza:
44%
Rengeteg van. Internet, MI, LHC stb.
dec. 29. 20:39
 3/18 anonim ***** válasza:
50%
Mi zárja ki azt, hogy valaki magánál bonyolultabbat alkosson azon kívül, hogy kényelmes "érv", ha valami emberen túli dolog létezését akarom bizonyítani?
dec. 29. 21:06
 4/18 T. Feri ***** válasza:
84%
Az internet nem bonyolult, csak hatalmas. A működési elvei roppant egyszerűek. Ami a komplexitást illeti, ott jelentős akadályozó az emberi értelem. De az AI képes lehet olyat alkotni, amit az ember nem képes átlátni. Sőt az AI működése sok szempontból már ma is átláthatatlan. Nem tudjuk megmondani, hogy a karakterek felismerése milyen formulák szerint történik. Csak van egy tanítási fázis, ami alapján később működni fog a karakterek felismerése.
dec. 29. 21:13
 5/18 A kérdező kommentje:
3-as Szerintem azért mert nincsen rendszer ami tudja szimulálni önmagát, igaz a megvalósítás más, mert ott van a környezet amibe beépülhet az ember. De én mégse hiszek az autodidakta tanulásban, mindig kell egy okosabb aki megérti az embert vagy körűl fogja a gondolataival, mert egyedül csak botorkál az ember, pásztázik amíg rá nem akad valakire aki fejlettebb.Szerintem aki tanul azt tanítják is. Mondjuk akkor érdekes kérdés hogy hogyan kezdődhetett el az élet először de ott biztos jobban fejlődött ahol fejlesztették is.
dec. 29. 22:47
 6/18 anonim ***** válasza:
85%

"nincsen rendszer ami tudja szimulálni önmagát"

. Ez se nem igaz (ld. számítógépeken futó virtuális számítógépek), se nem releváns. Vagy akkor fejts ki, mi köze ennek ehhez, mert valami hiányzik a szillogizmusból.

"De én mégse hiszek az autodidakta tanulásban"

. Nem igazán értem, miért fontos, Te miben hiszel. Ez megint csak nem igaz (ld. [link] másrészt pl. én nem egy dolgot tanultam meg oktató nélkül.

De hangsúlyozom: megint kimaradt, hogy ez egyáltalán hogy jön ide.

Emellett megjegyezném, az evolúciónak nincs egy iránya.

dec. 29. 22:57
 7/18 A kérdező kommentje:
6-os Az hogy nincsen rendszer ami tudja önmagát szimulálni ez Gödel II. nem teljességi tételéből jön: "Egy axiómarendszer ellentmondásmentessége nem bizonyítható és nem is cáfolható magából az axiómarendszerből kiindulva." De gondolj bele hogy ha elakarnád képzelni az agyad az agyaddal akkor már egyetlen egy idegsejt elképzeléséhez is sokkal több idegsejtre lenne szűkség vagy is nem tudnál ugyan annyi idegsejtet elképzelni mint amennyid van. Vagy is az elménk jóval egyszerűbb mint az agyunk. És ezért van az is hogy a Virtualbox-ban futatott számítógépek lassabbak mint a fő rendszer.Mindig kell egy okosabb ember aki átlátja az embernek a gondolatait ha már túlnőttek rajta.
dec. 29. 23:32
 8/18 anonim ***** válasza:

#7: nem, nem következik belőle, mert az teljesen másról szól, mint amiről beszélünk.

És még mindig nem írtad le egy szóval sem, hogy ez miért releváns.

Ragaszkodsz az előfeltételeidhez, mert a konklúzió már készen van. Szóval én ezennel feladom, mert semmi értelme.

dec. 29. 23:59
 9/18 2*Sü ***** válasza:
89%

> bonyolultabbat?

Mit jelent az, hogy bonyolult? Több elemi – még értelmezhető funkciójú – alkatrészből áll? Sokféle alkatrészből áll? Melyik a bonyolultabb játék, a sakk, ahol hatféle figura van, vagy a gó, ahol csak egyféle? Nem véletlenül nincs tudományos igényű definíciója a „bonyolult” szónak, mert eléggé nehezen ragadható meg konkrétumokban, hogy mi számít bonyolultabbnak és kevésbé bonyolultnak.

> Úgy tudom jelenleg az emberi agy a legbonyolultabb ismert szerkezet a világon

Ez nyilván nem igaz, hiszen az emberi test tartalmazza az agyat is, meg sokféle más dolgot is, így az ember bonyolultabb, mint az emberi agy. Egy társadalom meg emberekből áll, így nyilván bonyolultabb kell, hogy legyen, mint egyetlen ember.

> Elképzelhető -e hogy egyszer bonyolultabbat fog alkotni az ember saját magánál […] ?

Egysejtűekből jöttünk létre, tehát azok az egysejtűek – amiknek még agyuk sem volt – tulajdonképpen egy jóval bonyolultabb dolgot – az embert – sikerült megalkotniuk, még ha nem is volt ez szándékuk.

Semmiféle fizikai törvény nem teszi lehetetlenné, hogy valami – vagy valaki – egy nálánál bonyolultabb dolgot hozzon létre.

> …és az kezdi el fejleszteni őt

A kettő között meg nincs összefüggés. A baktériumokból kifejlődött az ember, de az ember nem nagyon fejlesztgette – leszámítva az utóbbi egy századot esetleg – a baktériumokat.

> Meg annak mi az oka hogy egyszerűbb gépek, élőlények hatékonyabbak mint az ember?

A hatékonyság itt megítélés kérdése. A svájci bicskával lehet vágni, lehet vele csavarozni, lehet vele fűrészelni, lehet vele körmöt vágni. De pont azért, mert sokféle funkciót képes ellátni, minden funkciót kevésbé hatékonyan, mert ami a másik funkció megvalósításáért felelős, az az első funkciónál akadályt, kényelmetlenséget, kevésbé hatékony használatot okoz.

Egy kétéltű járműnél van jobb autó. Egy kétéltű járműnél van jobb hajó is. Viszont bár egy kétéltű jármű mindkét funkciójában kevésbé hatékony, mégis képes olyan dolgokra, amire egy hajó illetve egy autó önmagában nem. Akkor most melyik a leghatékonyabb a három közül és melyik az, amelyik a legkevésbé?

tegnapelőtt 00:26
 10/18 A kérdező kommentje:
9-es Én lelkileg tapasztaltam főleg azt hogy az ember egyedül nem sokra képes ebből gondolom hogy esetleg fejlesztik egymást a társadalmak is akár már avval is hogy táplálékláncban rendeződnek.A vad menekül a vadász elől és evvel fejlődik és lehet hogy hasonlóan van ez a mikrobakteriális világban is ,nem tudom. A számítógépes nyelveknél már szerintem jól lehet látni hogy mi számít konkrétnak és mi bonyolultnak. Az emberi nyelv az elég absztrakt amíg a számítógépes nyelv meg konkrét. És kicsit olyan érzésem van mint ha kőbe akarná magát vésni az ember konkretizálni akarja magát azáltal hogy jobban kutatja a mikro világot mint a makrót.
tegnapelőtt 00:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!