Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A dolgok végtelenségig egyszer...

Bulcsando kérdése:

A dolgok végtelenségig egyszerűsíthetőek?

Figyelt kérdés
Ha a világot nézem azt látom hogy minden felbontható még kisebb részekre és minél jobban bele tudunk hatolni ezekbe annál jobban be van bizonyítva az adott dolog. Viszont ha emberi szempontból nézzük akkor kicsit mást jelent az egyszerűbb bár ott is igaz hogy minél butább embert megtudsz győzni annál hitelesebb vagy annál jobban be van bizonyítva a dolog. Viszont én most bele néztem egy Disney rajzfilmbe és azt látom hogy nagyon felszínes nagyon sok info hiányzik belőle , mit jelent az egyszerű?

dec. 4. 23:35
 1/8 anonim ***** válasza:
90%
Nem.
dec. 4. 23:47
 2/8 anonim ***** válasza:
91%
Adott mennyiségű egyszerűsítés után elvész a dolognak a lényege.
dec. 5. 00:10
 3/8 A kérdező kommentje:
2-es nagyon érdekes amit mondasz de azt hiszem én is tapasztaltam hogy ha valaki túlmagyarázz valamit akkor egészen megváltozik az értelme a dolognak meg mindenkinél máshol van hogy hol érti meg valaki kevesebb magyarázás után is valaki mélyebbre hatóan tudja csak megtalálni benne a lényeget.
dec. 5. 01:14
 4/8 hollófernyiges ***** válasza:
90%
Attól hogy valamit felbontasz kisebb részekre, nem jelenti azt, hogy azok alapján meg tudod ismerni az eredeti dolgot. Magasabb szerveződési szinten más szabályok érvényesek, az atomok tulajdonságaiból nem tudod levezetni a szociológiát.
dec. 5. 09:41
 5/8 anonim ***** válasza:
89%

#3-hoz. A túlmagyarázás nem egyszerűsítés hanem hibás fogalmazás.

Az egyszerűsítés a következőt jelenti. Egy dolognak van sok tulajdonsága. Ezek egy része másokban is megvan, más tulajdonságok meg nincsenek, ezek az elválasztók. Tehát az egyszerűsítés e tulajdonságok közül egy vagy néhány elhagyása, hogy a kevesebbre koncentrálhassunk. Ha egy lényegtelen (de meglévő) tulajdonságot hagysz el, a megismerés könnyebb, de tudni kell, hogy nem ugyanolyan részletgazdag. Ha azonban akár egy lényeges tulajdonságot hagyunk el, akkor az a dolog már teljesen más, azaz másról beszélünk és nem az eredetiről.

dec. 5. 12:18
 6/8 MDaniel98 ***** válasza:
Persze, le lehet egyszerűsíteni majdnem mindent olyan szintre, hogy egy 5 éve óvodás is megértse, de mint azt soakn mondták már: "az ördög a részletekben rejlik".
dec. 5. 16:39
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Mindent lehet tetszőleges szintig egyszerűsíteni, csak egy ponton túl már a részletek vesznek el. Klasszikus iskolapélda az E=mc^2.
dec. 5. 16:41
 8/8 A kérdező kommentje:

Az az érdekes számomra hogy például az informatikában minél jobban kivan használva az anyag annál gazdaságosabb tehát minél jobban ismerjük az anyagot annál jobban bele tudjuk magunkat vésni. Annál apróbb helyre tudunk több adatot vinni. És innen gondoltam ezt hogy egyszerre végtelen bonyolultak de végtelen egyszerűek is a dolgok.Viszont az is érdekes hogy valóban mikor részeire bontunk valamit melyik részt bontjuk tovább? Mert a részeknek is lehetnek részei de ahogy írtátok valamit elhagyunk szóval nem teljesen egyértelmű. De van egy jó idézet ami valamennyire leírja ezt: "A szerelem az egyetlen igazság,

Az eget is szerelemmel ragasztják,

Hanem azzal a csillag is lepottyan,

Kőtáblává hasad széjjel a porban!"

dec. 6. 22:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!