A magyar himnusz alapból szomorú, vagy a zene teszi szomorúvá?

Figyelt kérdés

Már egy ideje felvetettem, hogy a himnuszunk olyan szomorú, míg pl. az USA vagy francia himnuszban érezni a nemzeti büszkeséget.

De most itt van ez az AI metális feldolgozás:

[link]

És ez jó! Kölcsey szövege valahogy jobban tetszik ebben a kiadásban. Ráadásul itt nem csak az első verszak hangzik el.

Ez igen elgondolkodtató. Vajon a zenei aláfestés teszi a himnuszt szomorúvá? 🤔

nov. 22. 19:17
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
*metálos
nov. 22. 19:18
 2/11 anonim ***** válasza:
80%
A Himnusz szövegére több szerzőnk írt zenét, válassz ízlésed szerint.
nov. 22. 19:29
 3/11 anonim ***** válasza:
88%
Én úgy tudom, Erkel eredetileg sokkal gyorsabb, vidámabb tempót írt elő a megzenésítéshez, és utána egy másik zeneszerző áthangszerelte és lelassította és ez a változat került még az előző alkotmányba. Ha gondolatban felgyorsítod, akkor szerintem egész vidám dallam a hivatalos is.
nov. 22. 19:46
 4/11 Kólauborkával ***** válasza:
84%
Szerintem a szövege sem túl vidám…
nov. 22. 22:08
 5/11 anonim ***** válasza:
86%

Miről beszélünk? Az utolsó három versszakban ha akarnánk, se tudnánk tovább fokozni a kínt és szenvedést. A nyolc versszakból kettő pozitív: Árpádtól Mátyásig.

Ha már Kölcsey, a Huszt például sokkal inkább előremutató és pozitív, össze se hasonlítani a kettőt:

"És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?

Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?

Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;

Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!"

nov. 23. 02:40
 6/11 anonim ***** válasza:
78%

5

" A nyolc versszakból kettő pozitív: Árpádtól Mátyásig"

Atillától...

Ne feledkezzünk meg róla,hogy a Himnuszban megemlítődik Atilla is..

nov. 23. 17:26
 7/11 anonim ***** válasza:
58%
Vidáman játszani hatalmas fogalmatlanságról árulkodik. Az egész Himnusz a múltunk legádázabb cselekményeit foglalja össze, aminek hatására ma a térképen fent vagyunk. Azokra a korszakokra emlékezik vissza, amikor más népek üldözték a magyart, sőt ki akarták irtani a fajtáját. Ezt nem vidáman kell játszani, hanem tragikus komolysággal. Olyan módon, hogy a hallgató átélje magában a múlt összes szenvedését és teljes testében úgy érezze, hogy ez a hazája, ahová tartozik.
tegnapelőtt 08:21
 8/11 anonim ***** válasza:
68%
Mutass egy népet, amelyiknek nem voltak tragikus korszakai. Egy dolog, hogy tudatában kell lenni a múltbéli tragédiáknak, egy másik dolog, hogy abból nem lesz jövő, ha a néplelket a múltbéli sebek örökös felszaggatása és nyalogatása határozza meg.
tegnapelőtt 11:31
 9/11 anonim ***** válasza:
58%
#8 Ácsi! Mi most a Himnuszról, mint műről beszélünk. Vannak nemzetek, akiknek a Himnusza az előretekintésről szól, de ők nem is a múlt keserveit taglalják a Himnuszukban! Ők ezért játsszák vidáman. A magyar Himnuszt nem lehet másképpen értelmezni, csak borúsan és ennek megfelelően kell játszani is. Oké, hogy van benne egy-két fényes jövőt felvonultató sor is, de maga a mű egészének nem ez a hangulata.
tegnapelőtt 16:34
 10/11 A kérdező kommentje:

Nem csodálom, hogy a magyar alapvetően egy negatív nép, ha már a nemzeti himnusz is a fájdalomról szól.

Csak tudnám, miért nem lehet lezárni a múltat, és tiszta lappal kezdeni.

tegnapelőtt 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!