Mi lehet annak a fiziológiai oka, hogy a szív 'fáj', a ha mondjuk valaki szomorú?
Nagyon érdekes kérdés. Én kétféle képen közelíteném meg. Egyik, aminek tudatában vagyok, az az, hogy a "szív" a szívcsakra. A szívcsakra egy energia központ, mégpedig az érzelmek, elsősorban is a szeretet, (és vele a szerelemi érzések) energiaközpontja. Ilyenkor nagyon kevés vagy semmi energiát nem tud kapni a szívcsakra, és hiányérzete van.
Természetesen az a kis dobogó szerv is összhangban van a szívcsakrával. De ott van azon kívül, az anyagból való szimpatikus idegrendszer, és a paraszimpatikus idegrendszer. Ez a két befolyás uralja a szívet, és vagy dobogtatja lelkesen, hogy majd kiugrik, vagy pedig lelassítja, takarékra teszi. Ez a lassú, letompított szívmunka okozza azt a rossz érzést. Az emlitett szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszeri befolyás a belső elválasztású mirigyeket is igazgatja, tehát azok is fölserkenve, vagy letompítva működnek, az érzelmi állapottól függően.
Ennyit tudtam ezekről. Hátha valaki még jobbsan megmagyarázza.
"De ott van azon kívül, az ANYAGBÓL VALÓ szimpatikus idegrendszer, és a paraszimpatikus idegrendszer. Ez a két befolyás uralja a szívet, és vagy dobogtatja lelkesen, hogy majd kiugrik, vagy pedig lelassítja, takarékra teszi. Ez a lassú, letompított szívmunka okozza azt a rossz érzést. Az emlitett szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszeri befolyás a belső elválasztású mirigyeket is igazgatja, tehát azok is fölserkenve, vagy letompítva működnek, az érzelmi állapottól függően." (kiemelés tőlem :) )
Szerintem ez lehet a magyarázata. Ami meg ugye, nem anyagból való, az hogy lehetne hatással az anyagi testre (szívre). Úgyhogy az ilyen szívcsakrás elméletekkel úgy vagyok, hogy: "ha akarom, vemhes, ha nem akarom, nem vemhes." :)
úgy kezeld, mint a mennydörgést...az egyén beleéli magát valamiben, szíve "x" sebességgel ver, s amikor ezzel ellentétes dolgot él meg, akkor a két ellentét egymásnak esve a fájó érzést produkálja a szíven, mint a mennydörgésnél a hideg és meleg levegő találkozása.
A fiziológiai oka röviden a tapasztalat személyes megítélésével ellentétes hatású megnyilvánulás.
üdv
27/F
LastOne.Left
bocsi nem folytattam egy mondatrészt...tehát "x" sebességgel ver a szíve, és amikor ez a sebesség hirtelen megváltozik, akkor jön a fájó érzés...a hirtelen megváltozás pedig a személyes ítélettől függ oly módon, amit leírtam előzőleg...szóval mégis hat a "nem anyagi" az anyagra, pontosabban az elme a testre. ;)
üdv
27/F
LastOne.Left
"szóval mégis hat a "nem anyagi" az anyagra, pontosabban az elme a testre. ;)"
Ez így idézőjelben még oké, mert hát az elme mi, ha nem anyag?
#6.
Materiális életszemlélettel tényleg úgy van, ahogyan mondod, de a materiális világnézet létjogosultsága csak a hipotézis kategóriában érvényes, ugyanis tényekkel, bizonyítékokkal nem igazolható...az anyag elsődlegessége a tudattal/elmével szemben feltételezés mindössze.
ui.: nem szeretnék ezzel kapcsolatban beszélgetésbe elegyedni, nem akarok eltávolodni a kiírt kérdés témájától. megértésed köszönöm.
üdv
27/F
LastOne.Left
"az anyag elsődlegessége a tudattal/elmével szemben"
Na, itt van a bibi. Ugyanis nincs semmiféle "szemben".
Neuronok, szinapszisok, reverberációs körök, tartós neuronális mintázatok vannak. Mai ismereteink szerint ez a tudat. A többi csak spekuláció.
Megértésedet köszönöm. :)
bocsi. lehet félreérthetően fogalmaztam.
az, hogy a tudat/elme az anyagból van, az csak feltételezés...így az a kijelentésed, hogy a "mai ismereteink szerint ez a tudat"-ra még mindig az az érvényes, amit előzőleg leírtam, hogy ha materiális világnézetet alkalmazzuk, igazad van...de a materiális világnézet a hipotézis kategóriába tartozik, így nincsen tény értéke. szóval itt nincsen bibi...;)
elnézést, hogy ugyanazt írtam le kb, bíztam a nyitottságodban előzőleg, és most is megkockáztatom, hogy felismered szavaim igazságtartalmát...ha nem, és csak a materiális felfogásban tudsz tekinteni, megértem.
üdv és köszi
27/F
LastOne.Left
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!