Nemesi házasságok külföldre?
1868 előtt nemigen volt ilyen, ugye? Csak a királyi családok voltak nemzetköziek. Hogy nem okozott zavart a külföldi királyi család-magyar arisztokrácia ellentét.
Olvastam én a Bánk bánt valamikor!
Széchenyi István 8 dédszülője:
gr. Széchényi Zsigmond
gr. Batthyány Mária Terézia
gr. Cziráky József
gr. Barkóczy Bora
Festetics Kristóf
Szegedy Judit
gr. Bossányi Imre
Korláthkeőy Éva
Hány idegenből jöttet látsz?
Én azt állítottam, hogy a kiegyezés után már előfordultak. Az, hogy Széchenyi valamivel hamarabb kötött házasságot Seilern Crescence-szel, még nem cáfolja ezt a szabályszerűséget.
gr. Bethlen:
I. Gergely Naláczy Bora;
Lajos † 1807 br. Wesselényi Anna;
Ferencz † br. Bánffy Zsuzsa;
László l. II. tábla;
Lajos * 1785 † 1867 gr. Bethlen Klára († 1838);
Gergely † 1835 gr. Bethlen Klára (1786–1844);
Ferencz * 1801 † 1875 1820. V/2: gr. Bethlen Karolina;
Mária † 1866 1)
Nocsak az 5-ös hozzászólásban még:
"Ha meg példákat akarsz, keress utána a neten, külön nincsenek megmelítve, mert annyita általános volt"
A 21-esben meg az lesz, hogy Nyugat-Európában sem voltak? :)
A magyar arisztokrácia elsősorban hazai, illetve a Habsburg Birodalmon belüli, vagyis közép-európai nemesi családokkal házasodott, de időnként előfordultak nemzetközi kapcsolatok is, különösen azokban az esetekben, amikor a magyar arisztokraták valamilyen módon közel kerültek a birodalom vagy más európai udvarok elitjéhez.
A királyi családok, különösen a Habsburgok, természetesen sokkal nemzetközibbek voltak, és politikai vagy dinasztikus célokból gyakran kötöttek házasságot más európai uralkodóházakkal. A magyar arisztokrácia esetében az ilyen jellegű nemzetközi kapcsolatok ritkábbak voltak, de nem kizárólagosak. Például a 17-18. században több magyar főnemes is külföldi arisztokrata családokkal házasodott össze, különösen, ha politikai vagy katonai szerepet töltöttek be a birodalomban.
Rhédey Klaudiának a férje Sándor württembergi herceg volt. Ezáltal Hohenstein grófnő lett, a Windsor ház egyik ősanyja, Károly király szépanyja.
Úgyhogy vannak kivételek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!