Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Voltak-e népességcserék...

Voltak-e népességcserék Európában?

Figyelt kérdés

Krause és Trappe urak szerint 2 nagy népességcsere zajlott le Európában. Amikor megjelentek a földművesek, aztán amikor az állattenyésztők. Azóta viszont állandó népesség él Európában.

Szerintem a török korban Magyarországon, a 100 éves háború Franciaországában, Hódító Vilmos Angliájában elég jelentős változások zajlottak. A törökök garantáltan új géneket hoztak.

okt. 16. 13:14
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

Már írtam, de Hódító Vilmosék Angliában 10 évig faluról falura gyilkoltak és fosztogattak, mielőtt átvették Angliát.

A 100 éves háború Franciaországban maradandó nyomot hagyott.

A 30 éves háború kiirtotta Németország legalább 30%-át.

A Magyarországi török uralom elnéptelenített bizonyos területeket.

Fokozatosan zajlik a genetikai csere, ennek biológiailag feltárandónak kellene lennie!

okt. 22. 13:10
 22/26 anonim ***** válasza:

Az, ha valahol legyilkolnak embereket, nem jelenti azt, hogy ott népességcsere is történik egyúttal. A törökök például hiába pusztítottak, nem telepedtek le, és nem is nagyon vegyültek a helyi lakossággal. Még a Balkánon is, ahol nem 150 hanem 400 évig(!) voltak jelen, nem asszimilálták a helyi népességet, a szerbek között a muszlim hitű bosnyákok jelentik ennek hagyatékát, akik tulajdonképpen a muszlim hitre tért szerbeket jelölik, minthogy nyelvi értelemben nem különülnek el.

Még 400 évnyi oszmán uralom ellenére is kisebbséget jelentenek.

Ahogy mondtam, a 30 éves háború, vagy a 100 éves háború a népességet pusztította, de ez nem azt jelenti, hogy cserélte is.

A Kárpát-medencére igaz, hogy eleve gyorsan válogatta gazdáit már az ókorban is, még a magyar államalapítást megelőző időkben is, majd jelentős mértékben formálta a helyi lakosságot ezt követően a török hódítással északra tolt balkáni szláv vándorlás, végül pedig az oszmán hatalom kiűzését követő német betelepítés, de ez nem húzható át minden háborúra, mindenhol.

okt. 22. 13:30
 23/26 hollófernyiges ***** válasza:

"de Hódító Vilmosék Angliában 10 évig faluról falura gyilkoltak és fosztogattak"

Nem lett volna túl okos dolog tőle leölni a leendő adófizetőit, pláne hogy ő nem hódítóként, hanem törvényes királyként ment oda. ÉS ha szerinted ez népességcseréhez vezetett, arra kíváncsi lennék hogy miről mire cserélt.

okt. 22. 13:36
 24/26 A kérdező kommentje:

Géncseréről írtam, nem népességcseréről Egyes génváltozatok kiveszhettek. Ezt kellene bizonyítani!

Logikailag, ha egy népessének lecserélődik a génállománya, az biológiailag nem ugyanaz. Arról is írtam, hogy a törökök által "szelektált" országrészekben valószínűleg más genetikai arányú magyarok maradtak meg, jóllehet ugyanazt a nyelvet beszélték. Mára gondolom összekeveredett a két népesség.:)

okt. 22. 13:38
 25/26 A kérdező kommentje:

ő nem hódítóként, hanem törvényes királyként ment oda

Törvényes Vilmos a neve?:)

Az adófizetőit, ha jól tudom, azért gyilkolta, mert nem voltak hajlandóak elfogadni a királyváltást meg a vele érkezett "lovag"-jait...

okt. 22. 13:50
 26/26 hollófernyiges ***** válasza:

"Törvényes Vilmos a neve?:)"

Az a középső neve volt; mindenesetre a korábbi angolszászoktól meg a dánoktól eltérően nem jogalap nélkül, az erősebb kutya jogán ment oda, hanem törvényes örökösként.

"Az adófizetőit, ha jól tudom, azért gyilkolta, mert nem voltak hajlandóak elfogadni a királyváltást meg a vele érkezett "lovag"-jait"

Nem irtott népet, nem is cserélt (nem nagyon van Angliában francia kisebbség), csak az ellene fellázadt szász nemeseket cserélte le normannra.

Népet akkor sem irtott, csak az ellene fellázadó szász nemeseket cserélte le normannra.

okt. 22. 14:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!