Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Hogy működne az élet, ha nem...

U. Xorter kérdése:

Hogy működne az élet, ha nem a múltra emlékeznénk, hanem a jövőre?

Figyelt kérdés

Tételezzük fel, hogy az idő determinisztikus. Az a gondolatkísérlet, hogy a világ ugyanolyan, csupán a múlt helyett a jövőre emlékszünk: amit ma és ma este fogok tenni, arra egész jól, talán még a hétvégére is, de a távolabbi heteket nem tudom olyan pontosan felidézni, csak a fontosabb dolgokat. A múltban fogalmam sincs mit tettem, legalábbis fejből. Még a reggelre sem.

Hogy nézne ki így egy átlagos napunk?

szept. 13. 07:28
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Ez ott bukik el, hogy ha pl. tudom, hogy holnap el fog ütni egy autó, akkor holnap nem megyek sehova, de akkor meg már nem fog elütni az autó, így aztán mégsem tudom a jövőt.
szept. 13. 08:06
 2/5 A kérdező kommentje:
A determinisztikusságnak az a lényege, amit most elvileg feltételezünk, hogy nem tudod átírni a jövőt. Ha emlékszel, hogy holnap délután lesz az autóbaleseted, akkor valószínűleg elég keserűen fogsz beszállni, és elindulni, de nem tudod elkerülni az ütközést.
szept. 13. 08:15
 3/5 anonim ***** válasza:
82%
Semmi különös nem történne, kivéve annyi, hogy nem emlékeznénk, hogy reggel a kék vagy a piros gyógyszereket kell-e bevenni. Kedves Kérdező, a biztonság okáért vedd be mind a kettőt, és szólj az ápolóknak, hogy valami nincs rendben már megint a gyógyszeradagoddal.
szept. 13. 08:22
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
#2 Ha emlékszem, hogy holnap délután lesz az autóbalesetem, akkor holnap délután nem fogok autóba ülni.
szept. 13. 09:14
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
A felvetés az, hogy a jövőre emlékeznénk és nem a múltra. Ha most tudom, hogy holnap elüt az autó, az az emlék holnap már a múltban van, vagyis nem fogok rá emlékezni, ergo elüthet az autó.
szept. 13. 11:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!