Ha az élet hátra fele is fejlődik miért a 100-as IQ a leggyakoribb ?
#1, #2: szerintem a kérdés nem erre vonatkozott... vagyis nem arra, hogy miért 100-nál van a haranggörbe "közepe", hanem hogy egyáltalán miért éppen haranggörbe mentén alakul ez a tulajdonság.
(amúgy én sem értem pontosan a kérdést, inflációstul, butulásostul, úgyhogy nagy okosságot én sem tudok rá tudok rá mondani... ilyen alakú, mert amikor megmérik sok embernek, akkor ilyen rajzolatot kapnak a pöttyökből..... de hogy MIÉRT ilyen?... így teremtett meg minket a jó Isten. :-)
Mivel a 100 IQ mindig az aktuális átlaghoz igazítják, ez azt jelenti hogy nem lehet objektíven mérni, mint pl hogy milyen gyorsan tudsz futni
Ezért az átlag mindig 100 lesz még ha objektíven butul vagy okosodik is a tarsadalom
> "szerintem a kérdés nem erre vonatkozott..."
Hát akkor mire? A haranggörbe a leggyakoribb érték, ami a 100-as IQ-nak felel meg defínició szerint. Ez adja a választ a kérdésre.
> "egyáltalán miért éppen haranggörbe mentén alakul ez a tulajdonság."
Azért, mert ha véletlenszerűen választunk ki embereket a társadalomból és megnézzük az IQ értéküket, akkor az normális eloszlást fog mutatni.
Ha nem normális eloszlású lenne az IQ-szint, akkor ott valami nagyon furcsa dolog történne. Például exponenciális eloszlás esetén minél több embert tesztelnénk le, annál nagyobb IQ szinteket mérnénk.
nekem se teljesen világos a kérdés, ezzel a butulással, okosodással, inflációval... de olyan, mintha arra lenne kíváncsi, hogy miért nem a két végén vannak sokan (más szóval: miért nem fejre állított haranggörbe alapján oszlik el az int.), mert ezt írja: "miért az átlagból van legtöbb hogy ha egyszerre butul is meg okosodik is a társadalom".
a "miért haranggörbe? – azért, mert haranggörbe" válaszod jópofa, és lehet, hogy nincs is ennél értelmesebb válasz...
---
ezt a "minél több embert tesztelnénk le, annál nagyobb IQ szinteket mérnénk" dolgot viszont konkrétan nem értem (talán mert nem értek ehhez), segíts, kérlek: ez haranggörbével is így van, nem? itt is ha többet tesztelünk, akkor esélyes, hogy előbb-utóbb lesznek benne olyanok, akik felülmúlják az eddigi legnagyobbat. bizonyára mindenféle görbe esetén így van ez (mármint nagy valószínűséggel), nem? vagy mit nem értek?
"például amikor infláció van akkor inkább butul , amikor defláció meg okosodik"
Hogy micsoda?!
Az IQ tesztek úgy vannak kalibrálva, kérdező, hogy a 100-as intelligenciahányados a népesség középértéke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!