Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ha az élet hátra fele is...

Bulcsando kérdése:

Ha az élet hátra fele is fejlődik miért a 100-as IQ a leggyakoribb ?

Figyelt kérdés
Nem értem hogy miért az átlagból van legtöbb hogy ha egyszerre butul is meg okosodik is a társadalom , például amikor infláció van akkor inkább butul , amikor defláció meg okosodik mégis a legtöbbünk azonos képességekkel bír.

júl. 17. 23:01
 1/10 Zcom09 ***** válasza:
100%
Definíció szerint a 100-as IQ az átlag, így vannak megtervezve a tesztek. (Legalábbis az volt amikor utoljára az átlaghoz igazították a tesztek pontozását.)
júl. 17. 23:30
 2/10 anonim ***** válasza:
94%
Az IQ egy relatív érték, ami mindig az aktuális átlaghoz viszonyítva adja meg az emberek képességeit. A definíció része, hogy az átlag mindig 100.
júl. 17. 23:37
 3/10 BringaManó ***** válasza:

#1, #2: szerintem a kérdés nem erre vonatkozott... vagyis nem arra, hogy miért 100-nál van a haranggörbe "közepe", hanem hogy egyáltalán miért éppen haranggörbe mentén alakul ez a tulajdonság.

(amúgy én sem értem pontosan a kérdést, inflációstul, butulásostul, úgyhogy nagy okosságot én sem tudok rá tudok rá mondani... ilyen alakú, mert amikor megmérik sok embernek, akkor ilyen rajzolatot kapnak a pöttyökből..... de hogy MIÉRT ilyen?... így teremtett meg minket a jó Isten. :-)

júl. 18. 05:49
 4/10 anonim ***** válasza:

Mivel a 100 IQ mindig az aktuális átlaghoz igazítják, ez azt jelenti hogy nem lehet objektíven mérni, mint pl hogy milyen gyorsan tudsz futni

Ezért az átlag mindig 100 lesz még ha objektíven butul vagy okosodik is a tarsadalom

júl. 18. 08:48
 5/10 anonim ***** válasza:
0%
Eredetileg úgy tervezték az IQ-tesztet, hogy 100 legyen az átlag, de az emberiség átlagos intelligenciája azóta folyamatosan csökken. Elvégre az összevissza kölykezéshez és az értelmetlen vegetáláshoz nem kell nagyon okosnak lenni.
júl. 18. 09:25
 6/10 anonim ***** válasza:
55%
Az IQ híresen nőtt a 20. század során végig. Most kezdett csak el lassan csökkenni az elmúlt 10 évben és most se mindenhol.
júl. 18. 09:28
 7/10 anonim ***** válasza:

> "szerintem a kérdés nem erre vonatkozott..."

Hát akkor mire? A haranggörbe a leggyakoribb érték, ami a 100-as IQ-nak felel meg defínició szerint. Ez adja a választ a kérdésre.

> "egyáltalán miért éppen haranggörbe mentén alakul ez a tulajdonság."

Azért, mert ha véletlenszerűen választunk ki embereket a társadalomból és megnézzük az IQ értéküket, akkor az normális eloszlást fog mutatni.

Ha nem normális eloszlású lenne az IQ-szint, akkor ott valami nagyon furcsa dolog történne. Például exponenciális eloszlás esetén minél több embert tesztelnénk le, annál nagyobb IQ szinteket mérnénk.

júl. 20. 19:39
 8/10 BringaManó ***** válasza:

nekem se teljesen világos a kérdés, ezzel a butulással, okosodással, inflációval... de olyan, mintha arra lenne kíváncsi, hogy miért nem a két végén vannak sokan (más szóval: miért nem fejre állított haranggörbe alapján oszlik el az int.), mert ezt írja: "miért az átlagból van legtöbb hogy ha egyszerre butul is meg okosodik is a társadalom".

a "miért haranggörbe? – azért, mert haranggörbe" válaszod jópofa, és lehet, hogy nincs is ennél értelmesebb válasz...

---

ezt a "minél több embert tesztelnénk le, annál nagyobb IQ szinteket mérnénk" dolgot viszont konkrétan nem értem (talán mert nem értek ehhez), segíts, kérlek: ez haranggörbével is így van, nem? itt is ha többet tesztelünk, akkor esélyes, hogy előbb-utóbb lesznek benne olyanok, akik felülmúlják az eddigi legnagyobbat. bizonyára mindenféle görbe esetén így van ez (mármint nagy valószínűséggel), nem? vagy mit nem értek?

júl. 21. 20:56
 9/10 anonim ***** válasza:

"például amikor infláció van akkor inkább butul , amikor defláció meg okosodik"

Hogy micsoda?!

Az IQ tesztek úgy vannak kalibrálva, kérdező, hogy a 100-as intelligenciahányados a népesség középértéke.

júl. 22. 08:30
 10/10 A kérdező kommentje:
Hát az infláció butulással való össze kötése onnan jött hogy jó körülmények között elkorcsosodik a társadalom ami teljesen normális ha vannak megoldások akkor egyszer csak több probléma lesz mint megoldás. Az hogy meg hátrafelé is fejlődik az élet a tápláléklánc meg az energia szükségletből jött hogy mindig szűkség van kisebb lényekre is akik energiát adnak. De számomra a legdurvább az hogy egyszerre léteznek feltehetően minden féle fejlettségi szintű társadalom. És hogy akkor már minden ami volt van ebben az értelemben. Csak a megfelelő kapcsolatok létrehozása a lényeg meg a kapcsolatok közti távolság leküzdése. Mert az élet oda meg vissza is fejlődik hogy minél finomabb aprólékosabb legyen 1-2 között a távolság.
szept. 24. 04:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!