A Római Birodalom volt a valaha volt legnagyszerűbb civilizáció?
Nyilván történelemből doktoráltál, sőt többször is, ahogyan Fletó bérmálkozgatott, mert mindenhez is értesz ókortól jelenkorig.
A 80 db wikipédia linkedet erősen hiányoltam.
"Bírom hogy itt fikázzátok a római birodalmat hogy mini állam volt"
Ez nem fikázás, hanem egyszerű ténymegállapítás. Nem lehet Római Birodalomról beszélni i.e. 140 előtt, a Római Birodalom nem állt fenn 1000 évig. Azt, amikor még csak itáliai érdekeltségű államalakulat volt, és főleg pedig amikor csak egy város, nem datálhatjuk a birodalom kezdetének.
"meg másokat igáztak le stb stb."
Ez is tény, bár - részemről - nem is erről van szó, minthogy más birodalmak is igáztak le különböző népeket, a birodalmak így jönnek létre. Amire én rámutattam, hogy ami Róma dicsősége, az valójában a hellén kultúráé.
Kicsit olyan ez, mintha azután - most a példa kedvéért -, hogy Moszkva leigázná az Egyesült Államokat, elkezdi mindenhol terjeszteni a kólát, a hamburgert és a farmernadrágot - saját kultúrája nagyságának hirdetőiként. Pénzeire pedig George Washingtont tenné. Elég visszás helyzet lenne, nem?
"Bezzeg ha ugyanez kérdés a dicső magyar múltat feszegetné egyből jönne a sok turbó magyar a fantasykból vett elméletekkel."
Csak a magam nevében írom, de esetemben ezzel kapcsolatosan tévesen feltételezel.
A Római Birodalom korának legnagyobbja volt minden értelemben, ráadásul kultúra teremtő birodalom, bár ők is a görögöktől vették át. Mindenesetre a mai Európa a görög-római kultúrkörre épül, ez egyértelmű. Bár maga a fénykor tényleg csak 200 év volt, de a kezdeteket leszámítva (mondjuk kb. onnantól kezdve, hogy egész Itália a fennhatóságuk alá került), azért nem lehetett megkerülni őket. És 476-ban valóban megbukott, "testvérállama" ezután még 1000 évig fennált, valamint azért maga Róma (vagyis a Vatikán) a pápaság intézménye miatt továbbra is meghatározó maradt Európában.
Természetesen (mint minden más birodalomnak, országnak, népnek) árnyoldala is volt. Rabszolgaságra épülő társadalmuk az elnyomásról, más népek leigázásából, kifosztásából. Ezt a "hagyományt" aztán tökéletesítették leszármazottaik, a spanyolok és a portugálok, és tanultak tőlük az angolok, franciák, hollandok, belgák.
Észak-Afrika ökoszisztémáját a rómaiak tönkretették, miattuk sivatagosodott el a kontinens északi fele és halt ki rengeteg állat.
Sajnos a jólét olyan szintre vitte a Birodalmat, ami végül a hanyatlásához vezetett, és nem tudtak ellenállni a hunok elől menekülő germán népek nyomásának, és rövid időn belül összeomlott.
Mint Birodalom, egyértelműen TOP10-es, de rangsort nem lehet felállítani. Az Óperzsa Birodalom bizonyos dolgokban felül, másokban alul múlta. Egyben szerencséjük is volt, mert ha Nagy Sándor kelet helyett nyugat felé indul, nem jött volna létre a Római Birodalom.
A sztyeppei népekről csak megjegyzésként, hogy a szkíták már a rómaiak előtt is léteztek, az első ismert nomád birodalom pedig a Római Birodalom létrejötte előtt alakult. Róma összeomlása pedig részben a hunok miatt történt, vagy legalábbis a kegyelemdöfést talán ők adták meg. Az utolsó mondatod pedig abból a szempontból ironikus, hogy bár a Római Birodalom mint világbirodalom hatalmas volt, de a rómaiak eltűntek a süllyesztőben, míg az a kis nép, amelyik az Urál lábánál és sztyeppevidéken kóborolt, mai napig létezik és a saját nyelvét beszélni.
"A Római Birodalom korának legnagyobbja volt minden értelemben, ráadásul kultúra teremtő birodalom, bár ők is a görögöktől vették át."
Pontosan a mondatod második fele miatt vitatkoznék az elsővel. Nem teremtettek, hanem átvették. Terjesztették, de nem megalkották azt.
"Mindenesetre a mai Európa a görög-római kultúrkörre épül, ez egyértelmű."
És az előbbi miatt mondanám, hogy *görög kultúrkörre.
Nekem ezzel van itt bajom. Minden, amit görög-római kultúrkörnek mondunk a köznyelvben, az nem részben görög és részben római, ahogyan a kötőjel sugallná, hiszen a római nem adott hozzá, hanem honosította. Ez nem egy közös eredmény.
Ha valaki piócaként rászívja magát egy nagyszerű civilizáció elemeire, azt ne nevezzük "Róma dicsőségének". Méltatlan, főleg, hogy rabszolgaként tartották a görögöket, és földig rombolták Szürakúzát, Arkhimédészt pedig leölték.
Azért ezzel meg én vitatkoznék. A rómaiak átvették a görögöktől ami jó, és egy részét még jobbá tették. Ami pedig nem volt jó, azt elvetették.
A többivel egyetértek, bár a görögöknek is volt sötét oldaluk, de tény, hogy ők nem tettek annyi rosszat a világgal, mint a rómaiak.
"A rómaiak átvették a görögöktől ami jó, és egy részét még jobbá tették."
..de melyik részét?
"Ami pedig nem volt jó, azt elvetették."
Én sokkal inkább azt látom, hogy éppen a civilizáltság azon aspektusait, mint az élet tisztelete, nem sikerült magukra venniük, ahogyan kifejtettem korábban. Megtanultak tisztálkodni, öltözködni, írni a görögöktől, de megmaradtak az olyan barbár vérkultuszban, ami a görögök részéről elképzelhetetlen volt. A kultúra olyan magas fokát, mint az apothetai, vagy az osztrakiszmosz, nem sikerült magukra ölteniük.
A hellén kultúrában ez volt a nemes szórakozás:
Rómában ezen örömködtek:
Ahogy mondtam, mindent lemásoltak a görögöktől - csak valahol begyűrődött náluk a papír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!