A pszichológusok valóban kollektíven ennyire buták, hogy elfogadják a MENSA tesztet, mint hiteles IQ tesztet? Vagy miért nem szólalnak fel ellene, ha lejáratja a MENSA a pszichológusszakmát?
Nem vagyok MENSA tag, de 14 egyetemi szemeszter alatt alsó hangon 8 kutatásmódszertani, statisztikai, és pszichometriai kurzuson vettem részt, szigorlatoztam az intelligencia témaköréből, saját kutatásom is van ebben, valamint lassan 15 éve mérem heti szinten az emberi intelligenciát.
De sebaj, a kanapéból a nagyvilágba beleböfögött feketeöves megmondóember zéró tényszerűségen és 0 bizonyítékon alapuló véleménye biztos vagyok benne, hogy jóval megalapozottabb kinyilatkozás, mint az én értelmetlen baromságom. :)
Szóval elnézést kívánok, rossz a MENSA, neked van igazad.
Látom átment az üzenet... csak gratulálni tudok.
Szerintem mielőtt az IQ tesztekről szeretnél tájékozódni, vegyél részt egy szövegértelmezési kurzuson. Sokat fog segíteni.
Én azt az ellenvetést olvastam, hogy intelligenciateszt helyett jobb lenne tanári értékelést használni.
Erre meg az a válasz, hogy egyrészt intelligencia-tesztet elővenni sokkal könnyebb, mint egy-egy tanárt, másrészt a tanárnak csak a saját tárgya szempontjából van rálátása a diákjára, harmadrészt a tanári kar összesített véleménye figyelemre méltó korrelációban van az intelligencia-tesztek eredményeivel.
Valamennyit nyilván az iskolai végzettség, mint papíron lévő adat is mond a tulajdonos képességeiről, pl. intelligenciájáról, csak azt az intézménnyel kell összevetni. Pl. hogy áll az intézmények rangsorában. Tehát megint komplexebb, másokkal nehezebben összevethető adat, mint egy intelligencia-teszt eredménye.
Valószínű azonban, hogy az intelligencia-tesztet is torzítja pl. a sok gyakorlás. Mondjuk ha valaki jól sakkozik, az vélhetőleg intelligens ember, de ha nem sakkozik jól, az annak is lehet a jele, hogy nem mélyült el a játékban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!