Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ha megfigyeljük a politikai...

Ha megfigyeljük a politikai pártok működését, akkor helyes az a kijelentés, hogy a politika lényegében egy vallás?

Figyelt kérdés

Pont egy politikus könyvében olvastam arról, hogy a vallás és a politika között milyen párhuzamok vannak (Vona Gábor - Míg a halál el nem áraszt).

De most tényleg, csak gondoljunk bele.

Egy politikai párt vezetője/kormányfő lényegében isteni hatalommal rendelkezik a szavazói felett: mindent elhisznek neki, csak úgy, mint egy vallási vezetőnek.

A szavazóknak is - akárcsak egy vallási gyüleketetben - időnként vannak összejövetelek, ahol a szazazók együtt, közösségben vannak.

A szavazók - akárcsak egy vallásban - azt hiszik, hogy ők képviselik az igazságot, és rajtuk kívül mindenki más téved.

Ahogyan egy vallásban megvan az ellenségkép (pl. a Sátán, vagy akiket a Sátán követeinek tartanak) úgy a politikai párt szimpatizánsainak is megvan a maga ellensége, akik ellen harcolnak/elhatárolódnak.

Egy politikai pártban is megvannak a dogmák, amiket ugye maga a párt gondol a világról.

Ha ez még nem lenne elég: a magyar kormányfő "hívekről" beszélt. Tehat itt is hívők vannak:

[link]

2024. máj. 21. 13:51
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
3%
10 Fizikus vagyok -.-
2024. máj. 21. 15:08
 12/20 VándorSeregély ***** válasza:
87%

"Nem én mondtam, hogy a semmiből keletkezett a mindenség, hanem korunk nagy fizikusa"

Hawking az idézett cikkben nem ezt mondja, hanem hogy az ősrobbanás előtt olyan értelemben nem volt semmi, ahogy a déli sarknál sincs délebbre semmi. Egyszerűen értelmezhetetlen az adott kijelentés az ő világképe alapján. Arról egy szót sem ejtett hogy szerinte bárminek is a semmiből kellett volna létrejönnie.

2024. máj. 21. 15:25
 13/20 anonim ***** válasza:
11%
12 De ezt mondta. Nem kell a belemagyarázás. Azt mondta konkrétan, hogy a nagy büdös semmi volt előtte. Egyébként azt még el is fogadnám, hogy ez a téridő= univerzum egy másik vagy több másik kölcsönhatásából jött létre mert reális. Azt is, hogy mindig volt. Azt azonban hogy a mindenség a semmiből jött létre hiszi aki hülye
2024. máj. 21. 15:29
 14/20 VándorSeregély ***** válasza:
84%

Ezt is mondta:

"A képzetes és a valós idő a Déli-sarkon kezdődött, ahol a téridő normális fizikai törvényei vannak érvényben. Azonban semmi sincs délebbre a Déli-sarknál, ezért tehát semmi nem volt az ősrobbanás előtt"

Vagyis nem állított olyasmit amire te szeretnél utalni, hogy olyan értelemben nem volt semmi, hogy még mindennek létre kellett jönnie. Hanem Hawking egy önmagába záródó rendszerként képzelte el a téridőt, amihez képest értelmezhetetlen az, hogy előtte.

Ne csak kontextusból ragadj ki mondatokat, pláne ha akitől idézel, külön magyarázatot is fűzött az állításaihoz!

2024. máj. 21. 17:18
 15/20 Tislerics Máté ***** válasza:
#8! Senki sem hiszi el neked, hogy fizikus vagy! Kár erőlködni...
2024. máj. 22. 11:11
 16/20 anonim ***** válasza:
17%

14# "Ezt is mondta"

Az ember egész életében rengeteg dolgot mond.

"Vagyis nem állított olyasmit amire te szeretnél utalni, hogy olyan értelemben nem volt semmi, hogy még mindennek létre kellett jönnie. "

hiába akarsz belemagyarázni, attól még világosan ezt mondta. AZ ősrobbanás előtt a nagy büdös semmi volt. Tudsz olvasni? Ott a link.

15# "Senki sem hiszi el neked, hogy fizikus vagy! Kár erőlködni..."

Köszönöm, hogy megelőlegezed, hogy csak egy irányban birkaként lehet gondolkodni ha fizikus az ember, de ez nem így van. Fizikus vagyok. Azt hogy te mit hiszel a kis fejecskédben egyéni szoc problem

2024. máj. 22. 11:45
 17/20 anonim ***** válasza:
A politika nem vallás, teljesen más kategória.
2024. máj. 22. 15:47
 18/20 anonim ***** válasza:

"a politika lényegében egy vallás?"

Minden magára valamit is adó vallásnak van:

- története a világ keletkezéséről

- megmondja mi a helyes, és mi a helytelen (erkölcs, etika)

- szertartásrendje (hogyan kell összeadni egy párt, és hogyan kell elbúcsúzni az utolsó útján valakitől)

Ezek közül melyik jellemző szerinted a politikára kérdező?

2024. máj. 23. 15:57
 19/20 A kérdező kommentje:

A politika nem olyan értelemben vallás, mint a hagyományos vallások, hanem a belső működését tekintve az. Én voltam annak idején vallásos, tehát láttam, hogy az egész hogy működik, és állítom, hogy a politikai táborba tartozók is hasonló tüneteket produkálnak.

"- története a világ keletkezéséről"

Magának a Földnek a keletkezéséről nem mond semmit a politika, de az ideális világról igen. Javíts ki, ha tévedek, de úgy emlékszem, hogy Gyurcsánynak olyasmi kijelentése volt, hogy "Teremtsünk egy olyan Magyarországot..."

"megmondja mi a helyes, és mi a helytelen (erkölcs, etika)"

Na, ez teljesen igaz. A politikai pártoknak megvan az erkölcsi nézete. A jelenlegi kormány pl. "genderpropagandáról" beszél, amivel ha jól értem, arra utal, hogy az LMBTQ helytelen.

"- szertartásrendje (hogyan kell összeadni egy párt, és hogyan kell elbúcsúzni az utolsó útján valakitől)"

Konkrét szertartás nincs, viszont a híveknek (ahogyan a magyar kormányfő nevezte őket) megvannak az összejöveteleik, amin meghallgatják a "prédikációt", amit a politikai párt vezetője elmondja a dolgokat.

2024. máj. 24. 09:23
 20/20 anonim ***** válasza:

Ezek nem igazán hasonlóságok, amit te annak vélsz.

Én egy hasonlóságot látok, a politika és a vallás között.

A politika a társadalom különböző csoportjainak tevékenysége az állami hatalom megszerzéséért, megtartásáért és befolyásolásáért, hogy ennek révén érdekeiket érvényesíthessék, társadalmi céljaikat elérhessék.

Egyes egyházi vezetők célja is a "hatalom" megszerzése, birtoklása, azaz az egyház irányítása vezetése. ez nem minden egyházra igaz, de szemmel látható, hogy néhányban csak a pénz és az önös érdekek motiválják a vezetőt belső tartalom nélkül.

2024. máj. 24. 10:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!