Debrecen melyik államhoz tartozott a török hódoltság idején?
A térképek szerint az Erdélyi Fejedelemséghez (vagyis azon belül Partiumhoz), de igazából a határán volt. Azt is olvastam, hogy valamilyen szinten mindhárom ország felé adózott. A város honlapja szerint meg ügyes diplomáciájának köszönhetően úgymond "önálló" volt.
Lényegében egy önálló városállamnak tekinthető, amely mindhárom állam vazallusa volt egyszerre?
Sokáig laktam Debrecenben, ott diplomáztam, dolgoztam.
Igen, a kérdezőnek jórészt igaza van: az ország 3 részre szakadásakor volt egy "negyedik" rész, az Debrecen.
Valóban nem tartozott sehova, így az "önálló városállam" csak a mai értelemben vett túlzás; gyakorlatilag "megvették" a függetlenségüket, szabadságukat! Volt is miből, hiszen nagyon gazdag város volt, szép lassan az egész Hortobágyot felvásárolta, így Debrecen város maga volt a földbirtokos. A mainál négyszer nagyobb területű város volt. (ma 468 négyzetkilométer). 1952-ben a Rákosi-féle közigazgatási rendelettel vették el a város tulajdonát jelentő területek 3/4-ét... (ismerős a Trianoni szégyen? Na ugyanígy bánt el Rákosi Debrecennel!)
Ez azért nagy szó, és hatalmas diplomáciai brillírozás, mert se hegy, se folyó, se vár nem óvta, csak a diplomácia! Debrecent gyakorlatilag csak a tűzvészek pusztították, abból viszont kijárt neki rendesen.
Ha a rendszerváltáskor a hajdani debreceni diplomácia alakítói kaptak volna lehetőséget, akkor ma Magyarország egy független, virágzó ország lenne...
3# Annyira mégsem volt gazdag város, hiszen a Nagytempolomot is csak sokadik nekifutásra sikerült felépíteni, a belvárosban fapallókon jártak az emberek akkora sár volt, az épületek túlnyomó többsége pedig földszintes vályogház volt még a belvárosban is. Az, hogy nem foglalta el egyik hatalom sem, csak részben a debreceni diplomácia sikere. Mivel egy ütköző területen volt, de nem igazán volt védhető, ezért egyik hatalomnak sem érte meg elfoglalni, vagy konfliktust vállalni miatta, ezért mindenki jobban járt azzal, hogy csak adóztatták a várost, amit egyáltalán nem könnyen köhögték ki a helyiek.
A rendszerváltásos rész meg nettó bullshit.
"három helyre adóztak a Debreceniek"
Akkor mar ertem, miert ennyire elfuseralt egy hely ez...
4 - Te így tudod.
Én meg - részben - ezzel kapcsolatosan írtam a diplomamunkámat.
Tudnék legalább egy órás előadást tartani erről, de annyit nem ér a téma hogy itt ezzel foglalkozzak; nem ez a legautentikusabb fórum erre.
Ami a gazdagságot illeti: Debrecen városának(!) legalább akkora birtokai voltak, (sok esetben jóval nagyobb) mint sok híres magyar nagybirtokos családnak: az egész Hortobágy Tiszacsegéig, az egész Erdőspuszták Vámospércsig.(ez ma is Debrecenhez tartozik).
Olyan állatállománnyal rendelkezett a város, ami mai szinten elképzelhetetlen.
De nem akarlak győzködni, mert végül is tök mindegy hogy ki mit hisz ezzel kapcsolatban; a tényeken a hit nem változtat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!