Mária Terézia a legjobb uralkodók közé sorolható a magyar történelemben?
Jó uralkodó = fejlődik alatta az ország gazdaságilag, katonailag stb.
Erről nem hallottam. A középiskolás tananyag alapján még a néppel is jól bánhatott, legalábbis én ezt szűrtem le.
Mária Terézia is birodalomban gondolkozott, nála sem létezett olyan, hogy magyar érdek.
A birodalom szempontjából sikeres, de a magyar területek fejlődését nem támogatta, úgy tekintett rá, mint a birodalom éléskamrája, illetve katonai bázisa, ahol fölösleges az iparosodás, ha mégis, azt megoldják a betelepített németek (svábok).
A török megszállás alatt kiürült területekre korlátozta a magyarok visszatelepülését, svábokat, szlávokat telepített oda, illetve a történészek szerint 350-400ezer románt csábított át a Kárpatokon túlról.
A kettős vámrendelete szintén negatív hatással volt a magyar területek fejlődésére, versenyképességére.
A mádéfalvi vérengzésnek is volt hatása a demográfiára is, elkezdődött a székelyek elvándorlása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!