Ha a szocializmus alatt bementem volna az illetékes szervhez hogy én egy vállalkozást akarok csinálni mit mondtak volna rá?

Figyelt kérdés

2023. júl. 30. 14:18
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
69%

Attól függ.

Volt olyan időszak, amikor már lehetett. Eleve ILLETÉKES szerv addig nem is volt.

De ahhoz illene legalább magyarul tudni.

2023. júl. 30. 14:45
 2/20 anonim ***** válasza:
86%

82 (vagy hasonló) előtt a tanácsi ügyintéző eldöntötte, hogy kaphatsz-e iparengedélyt. Miután az alapelv az volt, hogy az állami vagy szövetkezeti vállalatok kielégítik a szolgáltatás igényeit, kivéve egyes lyukakat a térképen (no meg persze a speciális témák, volt a nyóckerben (vagy a kilencedikben) például egy kardműves bácsi...).

82-től (vagy hasonlótól) meg állampolgári jog lett a vállalakozás indítása, tehát ha kaphattál erkölcsi bizonyítványt, megvolt az esetleg szükséges szakképzettséged, satöbbi, akkor kellett, hogy adjanak.

Illetékes szervet végig az önkormányzat iparűzési osztályának ügyintézője képviselte, 82 (vagy hasonló) előtt és után is. No meg persze volt még a KIOSZ, az olyan önkéntesrendőr szervezet volt, az eszmeileg idegen test önkorlátozására (az adóbevallást is ők bírálták el).

Pár hete előástam és idéztem pontosabb időpontokat a korabeli sajtóból a váltásról, mikor egy végtelenül értelmetlen idejáró megkérdőjelezte az általam írottakat, de már elfelejtettem. :D Sosem jegyeztem meg ilyen telefonkönyvszerű adatokat, amiről tudtam, hogy le van írva. A nagyjára emlékeztem, mert pont emiatt a váltás miatt volt lehetőségem nekem is iparosnak lenni különösebb vészhelyzetek nélkül.

2023. júl. 30. 16:39
 3/20 EagleHUN ***** válasza:
100%

Ne feledkezzünk meg a GMK -ról sem amikor pl egy cég alkalmazottai munka után bent maradtak és a cég eszközeivel (és engedélyével) termeltek valami mást saját saját (vagy a cégtől lopott alapanyagból) saját hasznukra.

//És ez nem fusizás volt mert az azt jelenette hogy a cég nem adott engedélyt a magántevékenység végzésére.//

2023. júl. 30. 19:46
 4/20 EagleHUN ***** válasza:
100%

Íme egy cikk arról hogy kb mi hogy történt a szocban:

[link]

2023. júl. 30. 19:46
 5/20 anonim ***** válasza:
64%

Mivel a GMK-nak általában semmi köze nem volt a dolgozó alkalmazójához, teljesen elképzelhetetlen is volt, hogy engedéllyel saját hasznukra dolgozhattak volna a vállalat telephelyén műszak után. Engedély nélkül perszehogy.

A fusizásnak sohasem volt olyan jelentése, hogy kifejezetten tiltott tevékenység. Az egyszerűen csak az volt, hogy semmilyen vállalkozási engedély vagy munkaviszony alatt végezte a tevékenységet.

2023. júl. 30. 19:56
 6/20 EagleHUN ***** válasza:
100%

De a GMK egy hivatalos dolog volt engedéllyekkel adózással stb...

Ha nem volt engedélyük na az volt a fusizás.

Olvasd el a cikket amit az előbb osztottam meg.

2023. júl. 30. 20:08
 7/20 EagleHUN ***** válasza:
100%

Sőt volt hogy maga a cég volt aki a munkákat a GMK -sokra osztotta és külön fizetett nekik az elvégzett munkákétrt.

Ne feledjük ez már a 80 éveket jelenti!

2023. júl. 30. 20:09
 8/20 A kérdező kommentje:
És ha mondjuk én 52-53.ba beállítottam volna az adóhivatalba hogy jó napot kívánok én vállakozó szeretnék lenni vagy hogy valamelyik tsz-től 50 hektár földet és gépet szeretnék venni és azzal dolgozni és mondják el ennek az adózási feltételeit mit szóltak volna?
2023. júl. 30. 22:28
 9/20 anonim ***** válasza:
36%

"De a GMK egy hivatalos dolog volt engedéllyekkel adózással stb..."

És? Ezt írtam én is, egy teljesen külön cég volt.

"Ha nem volt engedélyük na az volt a fusizás."

És? Ezt írtam én is. De mégsem csak az volt a fusizás, mint írtam. A fusizás, ismétlem, az volt, mikor valaki magánemberként olyan tevékenységet végzett, amit szokásosan Te nem értesz magyar olvasni tartalom?

Egyébként, ami GMK a vállalati célokat egészítette ki, és így reális lehetőség volt, hogy a cég eszközeivel, épületeiben, satöbbi dolgozzanak, az a VGMK-nak rövidített "vállalati gazdasági munkaközösség" volt.

"Olvasd el a cikket amit az előbb osztottam meg."

Minek? 71-től voltam dolgozó, mint feljebb írtam, átéltem a korszakot, voltam kisiparos a 82 (vagy hasonló) nyitást követő pár perccel kezdődve, majd kb 2 év múlva egy GMK tagja, aztán voltam VGMK tag is, a 90-esek végén meg nyitottunk egy bt-t. Nekem nem kell újságcikk. Egyébként elolvastam...

2023. júl. 31. 09:01
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

#8 teljesen elképzelhetetlen lett volna. Hiszen akkoriban vagy épp befejezték a tsz-esítést, vagy még folyt az utolja, hogy valaki a fizikai atrocitásokkal terhelt (magyarul, hülyére verték a földbirtokost, ha nem adta be a földjét, lovait, eszközeit a közösbe) folyamat ellen küzdött volna.

Te tényleg ennyire tudatlan vagy saját országod közelmúltbeli történelmével kapcsolatban? Ez elkeserítő.

Azt látom, ez az adóhivatal dolog ez viszont nagyon belement a fejedbe, de az, hogy most milyen büntetőhatóságot csináltak belőle, az sem irányadó a múltra nézve. Akkoriban ezt a kifejezést igen kevesen emlegették.

2023. júl. 31. 09:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!