Alkalmas a nyelv a gondolataink kifejezésére? Ezt kell kifejtenem 120 mondatban és már 50nél végeztem és nem tudom hogyan tovább
Nehéz megmondani, ha nem tudjuk, hogyan előbb.
Annyit azért megjegyeznék, a nyelv talán alkalmas, na de az ember alkalmas-e? Bonyolultabb gondolatok kifejtése során azéért adódhatnak problémák, mert a megfogalmazás a beszélő ismeretei, tapasztalatai szerint történik. És korántsem biztos, hogy a hallgató (olvasó) ugyanezekkel a tapasztalatokkal rendelkezik, tehát akár mást is érthet az adott kifejezés, mondat alatt. Ha több ilyesmi összeadódik, akár komoly félreértések is bekövetkezhetnek. Kiváló példája ennek a manipuláció, amely pont ezt használja ki. A célközönség ismeretében a manipulátor úgy fogalmaz, hogy azt mindenképpen értsék félre, miközben látszólag szabatos a beszéde.
Tehát itt gyakran nem a nyelv, hanem az ember (közlő és hallgató) ismereti fogják eldönteni a kommunikáció minőségét. Gyakori, hogy e széles minőségkülönbség megjelenésében a nyelvnek semmi szerepe, az kizárólag emberi tényező.
Két dolgot is tehetsz: olvasd át amit írtál, és bontsd fel az összetett mondatokat több mondantra.
Pl.:
Két dolgot is tehetsz. Olvas át először, amit írtál. Ez után bontsd fel az összetett mondatokat több mondatra.
Látod? 1-ből rögtön lett 3 :)
A másik megoldás, a forráskutatás. Ha egy-két (tudományos) cikket átfutsz, rögtön kapsz belőle ihletet, amit idézhetsz is.
Sok sikert!
#8 én nem pontoztalak se fel se le, ám állításod csak részben igaz. A nyelv elég rugalmas ahhoz, hogy szinte bármit szinte bármilyen pontossággal közölni tudjon. Ez azonban gyakorlatilag a szereplők képességeitől (türelmétől) függ. A nyelvhasználat hatékonysága rendkívül erősen függ a kifejezőképességtől, továbbá a hallgató/olvasó megértési képességétől. Ha csak az utóbbi akadály, akkor lehet más szavakkal folytatni, feltéve, ha a felek bírják türelemmel (könnyen lehet, hogy nem bírják).
Az illatokról: tegnap kirándultam, bár már kevés van, láttam egy virágot. Az illata hasonlított a levenduláéhoz, átható és jellegzetes volt, bár kissé kevésbé intenzív. De volt egy icipicit szúrósabb árnyalata, egyáltalán nem bántó, inkább csak élénkebb. És annyira édeskés sem volt, de távol állt a rózsa vagy jácint illatától (még folytathatnám). Azt nem gondolom, hogy felismered, akkor se ha tisztázzuk, hogy ugyanazt szagoltad mondjuk tavaly, hiszen lehet más a szubjektív illatérzéked. De ha eléggé ismered a virágillatokat, meglehetősen jól behatárolhatod az élményt.
Mojjo sajnos ez esetben nincs igazad, az alkalmatlanság legfeljebb a közlő személyre lehet igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!