Szerintem úgy a XIV-XV századig. Persze ezt az irodalmi emlékek alapján gondolom, ha a vidéki köznéppel kellene társalogni, akkor lehet, hogy nehezebb dolgunk lenne.
2022. szept. 25. 06:48
2/11 anonim válasza:
Én már a mostani dikktesókat sem értem.
2022. szept. 25. 07:42
3/11 anonim válasza:
Ha ezelött 150-200 évvel írt könyveket olvasol, akkor már sokszor vannak nehézségek e megértéssel, 500 évvel ezelöttieket meg jóformán nem lehet értelmezni
2022. szept. 25. 08:22
4/11 A nagy Levin válasza:
#3 én most a Jókai-kódexbe ( keletkezett 1370 körül, egy 1440 körüli másolata ismert) olvasgattam bele, és ugyan olvasni kicsit nehézkes, de sok szó kimondva nagyon hasonló a ma használtakhoz, és van jópár, ami ugyanaz.
2022. szept. 25. 08:41
5/11 anonim válasza:
600-800 év.
Ez azért durva, mert más nyelveknél ez kb. a fele, vagy még kevesebb.
A Sorbonne Egyetem nyelvészei csináltak egy számítógépes felmérést, hogy a mai nyelvek mennyit őriztek meg az ősiségükből.
Ez alapján az jött ki, hogy az angol 4%, a latin 5%, a szanszkrit 12%, a magyar viszont 68%-ot.
2022. szept. 25. 08:53
6/11 TappancsMancs válasza:
Szerintem is 500 év a könnyebb változat. Az 1000 már megtanulósabb lenne, de még menne az is.
Kimaradt - az 1000 év már nem a mostani magyar nyelvre vonatkozik, hanem a még nagyjából menne valahogyra. :)
2022. szept. 25. 09:23
8/11 anonim válasza:
Hát azért már a Végek dicsérete is elég nyakatekert a mai fülnek. Biztos, hogy kéne kicsit gyakorolni, mire sikerülne a beszélgetés.
Hallgass meg egy XX. század eleji hangfelvételt. Sokkal idegenebb, mint az írott forma.
2022. szept. 25. 18:32
9/11 anonim válasza:
4-es: nem a szavak kiejtése a probléma, hanem a szóhasználat, mai ésszel rengeteg olyasmit ír akár Jókai is, ami igen furcsán hatna, illetve sokszor elég nehéz kihámozni az értelmét.
2022. szept. 25. 19:22
10/11 UlfOrmson válasza:
8: Ez, amit rendszeresen nem vesznek figyelembe az emberek. Nem tudjuk, hogy hogyan ejtették a szavakat. Lehet, hogy az írott verzió érthető, de ejtésben lehet, durvább eltérések voltak mint a mai nyelvjárások esetén
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!