Mi a véleményetek a pszichológiáról, mint tudományág? Mit gondoltok azokról az emberekről, akik nem tekintik olyan értékű tudománynak, mint például a természettudományokat?
Úgy veszem észre, hogy egész sokan vannak Magyarországon, akik úgy tekintenek a pszichológiára, mint valami kuruzslásra, szerintem (és ezt fontos kiemelni, mert az enyém is csak egy a sok vélemény közül) csak azért, mert kevésbé kézzelfogható, mint a természettudományok például. Hallottam olyat, aki egyenesen büfészaknak nevezte a pszichológiát, pedig az az egyike az igazán nehéz szakoknak. Mások szimplán csak nem hiszik el, hogy képes egy pszichológus, nyilván a saját szakterületén, valódi segítséget nyújtani úgy, ahogy egy orvos teszi az övén. Nektek mi a véleményetek erről?
Én a magam részéről szeretnék pártatlan maradni, már amennyire ez jelen helyzetben lehetséges, mert az egyértelműen kiderült, hogy én hogyan vélekedek a téma felől. Tehát az enyémmel ellentétes vélemények is nagyon érdekelnek, sőt, valójában azokra lennék igazán kíváncsi.
Nem nehéz elhitetni magammal, hogy jól gondolkodok, elvégre ilyen hozzád hasonló, érv nélküli emberek oktatnak ki.
A válasz provokatív, a válaszadó csak veszekedni akar
Köszönjük! Moderátoraink ellenőrizni fogják ezt a választ.
Igen, gondolom magadról beszélsz.
#19 Azt remélem tudod, hogy pszichológia szakon nincs olyan tárgy, hogy "pszichológia", ezért "pszichológia zh" sem lehet. Magyarul ez egy tök más szak pszichológia kurzusának az anyaga, és ebből kb. semmit nem fogsz megtudni a pszichológia szakról.
Amúgy tényleg nem akkora szégyen nem tudni, mi az a libidófejlődés, de ha már reklámozod is, hogy még a Google-t is képtelen vagy használni, na az már az.
De tessék, itt egy tankönyv, ami valóban kötelező olvasmány a szakon, ha már egyszer ennyire kíváncsi vagy:
"és ebből kb. semmit nem fogsz megtudni a pszichológia szakról"
Egyszerűbb lett volna azt írnod, hogy érdemben képtelen vagy a kérdésemre válaszolni, ezért bármit is linkeltem volna be, te csupán a kioktatásig jutottál volna.
"Amúgy tényleg nem akkora szégyen nem tudni, mi az a libidófejlődés"
Ellenben az már szégyen, hogy magad se tudod és máris másokra vetíted ezt ki.
#26 :DD Én tudom mi az, mert megtanultam, ugyanúgy, ahogy az általam linkelt tankönyv jelentős részét is. :)
Egészen pontosan melyik kérdésedre nem válaszoltam? Csak mert nekem nem tettél fel semmilyen kérdést, ugyanis az előző volt az első válaszom itt. Vagy talán a libidófejlődés szakaszait keresed? Arra nem kötelességem válaszolni, főleg nem úgy, hogy arról egy másik kérdés alatt sikerült kérdést feltenned. Ha valamit nem tudsz, első körben ajánlom figyelmedbe a Google-t. Ha ott nem találsz válszt a kérdésedre, akkor pedig léteznek olyan oldalak, mint a GYK, ahol külön kérdésben megkérdezheted az embereket a téged foglalkoztató dolgokról.
Ha pedig arra a kérdésedre keresel választ kb. 20 kommenttel ezelőttről, hogy Freud milyen tudományos módszereket használt, akkor arra az a válasz, hogy például viselkedésmegfigyelést. És mielőtt azzal jönnél, hogy embereket, dolgokat megfigyelni nem tudományos módszer, kérlek gondolkodj el azon, hogy pl. a csillagászat vagy a fizika honnan indult. A tudomány alapja ugyanis a megfigyelés. Viszont Freud elég sok elméletét megcáfolták mostanra, úgy, ahogy annak idején pl. a geocentrikus világképét, mégsem mondod azt, hogy a csillagászat nem igazi tudomány, mert helytelen alapokra épít, igaz?
"Melyek a libidófejlődés szakaszai?
A válaszokban pusztán felsorolják, hogy a különböző korú gyerekek mire izgulnak. A kérdést elnézve nem is tárgyalják órán, hogy mit jelent a libidófejlődés. Van egy olyan érzésem, hogy már maga a kifejezés is hibás, mert itt nem a libidónak az ok-okozati fejlődéséről van szó, pusztán a változásáról."
Ezt írtam. Szeretném ha nagyvonalakban reagálnál rá. És ne az legyen a válaszod, hogy ez egy teljesen más szakon tanított dolog, mert az égvilágon semmilyen jelentősége nincs ennek azon kívül, hogy a két válaszodból kettőben nem bírtad ki, hogy ne hencegj a pszichológiatudásoddal.
"A következtetés folyamatai az észlelésbe ágyazottan jelennek meg, és maga a következtetés az, amelynek segítségével képesek vagyunk megtalálni az érzékelés és észlelés eltéréseit, illetve meg tudjuk ezeket érteni. Az érzékleti információra alapozott nemtudatos ítéletek Helmholtz szerint a képzetek asszociációiraépülnek, így jöhet létre, hogy a tapasztalatoknak köszönhetően a környezeti ingerek értelmet nyernek."
Ugye nem gondolod, hogy majd elhiszem, hogy ezt te meg is értetted, mikor tanultad?
Tele vannak olyan szófordulatokkal, amiknek sehol sincs definiálva a jelentése.
"olyan szófordulatokkal, amiknek sehol sincs definiálva a jelentése"
Néma értő olvasás. Általános iskola 2. osztály.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!