Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A magyarok eredetileg szkíták...

A magyarok eredetileg szkíták voltak?

Figyelt kérdés

Illetve, ha nem, mi közük van a szkítákhoz?

Régebben, mintha azt tanították volna, hogy igen, de most olvastam utána és én most már nem értem annyira ezt. Ha gondoljátok forrást is adhattok meg válaszotokhoz. Hozzátéve, hogy lehet, hogy az csak egy irodalmi műben egy hasonlatként lett tanítva, hogy a magyarok szkíták, csak akkor félreértettem. Vagy lehet, hogy nem azonos a szittyával és a két szó hasonlósága okozta a keveredést.

2022. júl. 19. 02:59
1 2
 1/13 UlfOrmson ***** válasza:
87%

Semmi. Herodotos óta toposzként megjelenik sok ókori szerzőként, hogy aki keletről jön, az szkíta. A 3. században a germán gótokat is leszkítázták. A 4. században amikor megjelennek a hunok, onnantól mindenkit hunnak tituláltak.

A fenmaradt nevek alapján a szkíták az iráni nyelvcsaládba tartozhattak. A sztyeppe történetébe 3 nagy korszak különíthető el: az iráni nyelveket beszélő csoportok hegemóniája, a török nyelveket beszélő csoportok hegemóniája és a mongol nyelveket besző csopkrtok hegemóniája. Mival nagyjából egy irányból érkezfek, ezért a kortárs szerzők nem igazán törődtek azzal, hogy melyik nép pontosann miben is különbözik a másiktól, tehát elég következetlenül használták neveket. Az külön vicces, higy a legtöbb szerző el sem utazott anyagot gyűjteni, félinformációkból dolgozott.

És ide vezethető vissza, hogy a sok önjelölt "őstörténész" kritika nélkül átveszi az ókori auktorok megnevezéseit

2022. júl. 19. 05:31
 2/13 anonim ***** válasza:
23%
Én is így tudom. Sumérok, Hunok és Szíkták voltunk.
2022. júl. 19. 08:32
 3/13 anonim ***** válasza:
81%

2

Meg szíriusziak. Főleg szíriusziak.

2022. júl. 19. 10:10
 4/13 anonim ***** válasza:
63%
Azt hittem, hogy Tahitiről jöttünk.
2022. júl. 19. 11:14
 5/13 anonim ***** válasza:
66%
Nem. Uráli nép a magyar.
2022. júl. 19. 11:25
 6/13 anonim ***** válasza:
48%

A magyaroknak volt némi kapcsolata a szkítákkal, nagy valószínűséggel szkíta vér is van a magyarokban (egyes feltételezések alapján a székelyek is szkíta eredetű nép), de a szkíta eredete a magyar népnek eléggé valószínűtlen, már csak amiatt is, mivel az ezzel foglalkozó tudományágak egyetértenek abban, hogy a szkíták nyelve nem türk, nem is finnugor eredetű, hanem indoeurópai/indoiráni/kelet-iráni nyelv.

Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy a múltban volt érintkezés az ősi magyarok és a szkíták között, gondoljunk csak a Csodaszarvas legendájára, ahol Hunor és Magor Dúl király, alán fejedelem lányait rabolja el.

A székely-szkíta rokonságot (vagy a székelyek szkíta eredetét) azért tartom valószínűbbnek, mivel a genetikai kutatások alapján elég rövid a genetikai távolság a székelyek és az indoiráni népek genetikája között.

2022. júl. 19. 13:51
 7/13 anonim ***** válasza:
82%

A szkíta egy elég tág fogalom.

[link]

A cikk szerint pl. az avarok is ide tartoznak, elvileg belőlük lettek a székelyek. Ettől függetlenül nincs egyértelmű származási kapcsolat a magyarok és a szkíta népek között.

2022. júl. 19. 14:26
 8/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2022. júl. 20. 00:52
 9/13 anonim ***** válasza:
21%
Írott történelmi krónikáinkból (Gesta Hungarorum, Képes Krónika, stb.) egyértelműen kiderül, hiszen részletesen le van írva származásunk és a honfoglalás története; igen valaha a szkíta népek közé tartoztunk, ez nem kérdés és nincs benne semmi misztikus.
2022. júl. 20. 08:42
 10/13 anonim ***** válasza:
80%

> [link]

"A kortársak sem tartották megbízható műnek, így a Gesta Hungarorum tényektől gyakran teljesen elrugaszkodó gazdag fantáziavilága és ebből következő megbízhatatlansága okán már a keleti magyarokat felkereső kortárs Julianus barát is az egy évszázaddal korábbi „Keresztény Magyarok Cselekedetei” c. munkát (a késő középkorban elveszett) használta a Gesta Hungarorum helyett"

2022. júl. 20. 10:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!