Magyarban miért fordítanak le magyarosan egy-egy városnevet? Miért nem lehetett volna eredetileg használni?
Pl.:
Paris - Párizs
Wien - Bécs
Ennek mi értelme? Oké, a külföldiek is valószínűleg átírják a mi városainkat, de az azért van, mert több betűt használunk, és sokat nem tudnak kimondani, vagy rosszul ejtenék ki. De nekünk magyaroknak miért kellett ilyet csinálni? Nyilván így is vannak rosszul ejtett városnevek nálunk, pl.: Chicago -- Sikágó helyett Csikágó, stb. De ilyeneket miért kell? És mi értelme?
Nem vagyok nyelvész, majd biztosan fog valaki nálam jóval képzettebb is válaszolni, de a Bécs szó ha jól tudom, török eredetű, és már jóval a honfoglalás előtt létezett ezen a nyelvterületen, nem csak mi mondjuk így. Európában vagyunk, ezek a helységnevek sokkal természetesebb módon alakulnak.
Más Európai helységnevek, mint Lipcse, Párizs, Velence "magyarosodtak", aszerint lettek leírva ahogy kapcsolatba kerültünk velük. Ha más népek kereskedőin keresztül, akkor azok nyelvén. Erre jó példa a kínai helységnevek magyarosítása, amely kantoniakon át jutott Magyarországra, és ez a kantoni nyelv lett még megbolondítva egy él idétlen átírással, így lettek olyan fölismerhetetlen helységnevek mint Csöcsiang, Szecsuán vagy Nancsing.
Úgy, ahogy előttem mondták. A neolatin szövegekben pl. az összes népesebb európai városnak van latinosított neve, mert egyszerűen nem tudják latinos végződés nélkül ragozni a szót. Itt van egy program: [link]
Madrid - Matritum
Zágráb - Zagrabia
Budapest - Budapestinum
Pécs - Quinqueecclesiae
München - Monacum
Genf - Geneva
Párizs - Parisii
Frankfurt - Francofurtium
Firenze - Florentia
Velence - Venetiae
Berlin - Berolinum
Stockholm - Holmia
Amszterdam - Amstelodamum
Koppenhága - Hafnia
Oslo - Osloa
Moszkva - Moscua
Szentpétervár - Petropolis
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!