Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A tárgyak tulajdonságai,...

A tárgyak tulajdonságai, minek a tulajdonságai? (Kifejtem)

Figyelt kérdés

Pl. Itt a takaróm, meleg, puha, rózsaszínű, változékony formája van

stb., ezek a milyenségei, vagyis tulajdonságai, vagy jellemzői. De minek a jellemzői ezek? Mi az ami ilyen? (Mert a takaró szó, vagy a pamut szó, ezekre a tulajdonságokra utalnak, nem pedig a tulajdonságok tulajdonosára, ami olyan amilyen.)

2022. júl. 9. 15:03
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:
A tulajdonságukat úgy tudod kivenni hogy megszünteted az érzékelést, attól lesz létező. Ezt írta le a másik hozzászóló is.
2022. júl. 10. 10:39
 22/31 anonim ***** válasza:
Hogy valamit te nem tudsz érzékelni, attól az nem szűnik meg létezni. Csak mert vannak vak emberek, a tárgyaknak van színe, a Napnak van fénye. Csak ők nem látják.
2022. júl. 10. 11:48
 23/31 A kérdező kommentje:
A magad nézőpontjából nézd, mert mások nézőpontját nem látod, csak elképzelni tudod, a sajátodat éled nem másokét. Ha becsukod a szemed a világ nincs meg látható formában.
2022. júl. 10. 12:58
 24/31 anonim ***** válasza:
Miért? A világ nem egyenlő annyival, amit én épp képes vagyok érzékelni belőle.
2022. júl. 10. 13:29
 25/31 A kérdező kommentje:

Ez igaz, de a mindenkori jelen tapasztalatodhoz mérten a világ többi része csak a képzeleted szintjén létezik, ezt nem lehet elvitatni, mindenki igazolhatja.

Az elmúlt életed során sosem tapasztaltad valósan azt a keretrendszert amibe képzeled magad, egy tapasztalatsoron mentél keresztül, minden egyéb lehetőség csak elmei szinten létezik.

Nem akarok most nagyon mélyen belemenni ennek a filozofiájába de a lényeg hogy a valóságban csak az létezik amit tapasztalsz ténylegesen, a képzelettársítás csak egy opció. Igaz hogy van egy szabályrendszer ami alapján többnyire érthető hogyan fogják egymást követni bizonyos tapasztalatok, mégis minden egyéb elképzelt helyzet, azonkívül ami jelen van, egyszerűen csak a képzelet szintjén létezik. Tehát pl. ha van 3 út amik közül választhatsz, és az egyiken elindulsz, nem az van hogy van 3 út amelyek egyikén haladsz(mert ez csak elképzelés, nem valóság) hanem csak egy út van, az amelyket közvetlenül tapasztalod, de még út sincsen csak az út részeinek az egymást követő tapasztalatai, ahol tudható és érthető hogy a következő tapasztalataim is az út része lesz.

2022. júl. 10. 21:14
 26/31 anonim ***** válasza:

"Ez igaz, de a mindenkori jelen tapasztalatodhoz mérten a világ többi része csak a képzeleted szintjén létezik"

Hát nem éppen. Teszem azt, a szüleim értelemszerűen léteztek már azelőtt, hogy én akármit is képes lettem volna elképzelni. Ergo annak, hogy én mit tapasztalok és mit nem, semmi köze ahhoz hogy mi létezik és mi nem.

2022. júl. 11. 00:17
 27/31 A kérdező kommentje:

"Hát nem éppen. Teszem azt, a szüleim értelemszerűen léteztek már azelőtt, hogy én akármit is képes lettem volna elképzelni. Ergo annak, hogy én mit tapasztalok és mit nem, semmi köze ahhoz hogy mi létezik és mi nem."

A szüleid bármilyennemű létezése csak a képzeletedben létezik, leszámítva azon alkalmakat amikor érzékelhetően ott voltak.

Itt az a lényeg hogy különválasztják a filozófusok az érzékelhető tapasztalást, a képzeleti tapasztalástól. Ezt egyébként nagyon jó okkal teszik, de ebbe nem megyek most bele.

2022. júl. 11. 17:20
 28/31 anonim ***** válasza:

"A szüleid bármilyennemű létezése csak a képzeletedben létezik, leszámítva azon alkalmakat amikor érzékelhetően ott voltak."

Ha ez így lenne, eleve meg sem születhettem volna.

2022. júl. 11. 17:27
 29/31 A kérdező kommentje:
Miért? A te születésed nem csak képzelet volt.
2022. júl. 11. 18:56
 30/31 anonim ***** válasza:
57%

Kérdező!

A szolipszizmust nem te találtad ki, viszont kár erőltetni.

Főleg a tudományokban.

2022. júl. 11. 21:38
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!