Miért szúrja egyesek szemét annyira a sokszáz éves kifejezések (Vármegye főispán) visszavezetése, amikor hasonló régi kifejezések élnek Angliában (így USA-ban is) Franciaországban, és segy rakás Ny-Európai országban ahol nem volt kommunizmus?
A kommunizmus nagy általánosságokban beszélve a régi társadalmi rend felszámolásáról szól, ezért eltérésekkel ugyan, de a legtöbb régi kulturális, állami, szociális elemet eltörlik, hogy létrehozzák az új, egyenlő(bb) társadalmat.
Nyilván ennek vannak fokai, Mao alatt pl ezeréves iparművészeti csoda vázákat és festményeket pusztítottak el, itt Kelet-Közép-Európában megúsztuk ezt a fajta számomra nehezen értelmezhető pusztítást.
Azzal, hogy visszahozzák ezeket a rangokat, a régi feudális rendre hivatkoznak, ami azt jelentette, hogy az ország 95%-a nagyjából úgy élt, mint Illyés Gyula Puszták népe c. könyvében. Ezért nem feltétlen szerencsés azért. Tudom, hogy a rendszerváltás után hirtelen mindenki előkapta a kutyabőrt, és 9.5 millió nemes országa lettünk, földet itt nem is művelt senki, mindenki ükapja a kisnemesi kúria tornácán pipázott és levelezve vitatkozott Kazinczyval, de azért nem ez a valóság.
Franciaországban, Angliában az ipari forradalom miatt ezek a társadalmi változások máshogy, korábban, és organikusan következtek be, ezért nem lehet összehasonlítani sajnos az országokat.
(Személyes, picit elitista megjegyzés, hogy szerintem bármi történik, tök felesleg figyelni a reakciókat, mert sokan, elképesztően tanult, művelt emberek is megbolondulnak, ha politikáról van szó, és valaki hiába áll elismert közíró ismertségében, valami bekattanhat, és teljesen logikátlan módon okádhat véleményt bármire. Kritikusnak kell lenni mindenre, és csak nagyon kevés emberre szabad odafigyelni. )
Kedves Kérdező!
Itt sem volt kommunizmus csak szocializmus, ennyit illene tudnod, ha már történelmi példákkal hozakodsz elő.
Ha már főispán, akkor a király tisztségét is visszahozzuk? Ti. a főispánt hagyományosan a király nevezi ki...
Az én szememet azért szúrják az ilyenek, mert ez mind baromság. Nevezzünk át minden megyét vármegyére, változik valami? Persze cserélj le minden táblát,bélyegzőt bla bla bla..
Ugyanez van amikor egy egy parlamenti választás után átszervezik a minisztériumokat és egyik másiknak új neve lesz, holott ugyanazt a feladatkört ugyanazok az emberek töltik be ugyanott. Ha megnézed a minisztériumok listáját az elmúlt 30 évből:
Máshol is 4 évente váltogatják ezeket? Akkor is, ha ugyanaz a kormány marad hatalmon? :D
Nekem ez már önmagában szúrja a szemem, azt meg teljesen hülyeségnek tartom hogy olyan 50-100 éve nem használt megnevezéseket és rangokat hozzunk vissza:
-aminek technikailag semmi értelme és szüksége nincs
-a vármegyék megszüntetése óta már felnőtt három generáció ezen szavak használata nélkül, miért vezetünk vissza olyan régies, 50-70 éve nem használt szavakat amiknek a jelentését sokan nem is ismerik?
És mivel ez jelenleg a gumicsont kategória: a jelenlegi gazdasági és világpolitikai helyzetben a megválasztott kormány miért ilyen baromságokra fordít időt és energiát értelmes dolgok helyett. 2022 nyarán az Magyarország legnagyobb problémája, hogy nem hívják a kormánymegbízottat főispánnak? Ezért fizetünk havonta több száz milliót az állami sleppnek, hogy ilyeneket kiagyaljanak? :D
Az amúgy teljesen más eset, ha van egy régről maradt de folyamatosan, megszakítás nélkül használt kifejezés, rang,területi egység,beosztás akármi. Hiába 2-3-6-800 éves egy közigazgatási egység,rang vagy beosztás megnevezése, ha az elmúlt 800 évben megszakítás nélkül úgy nevezték azzal semmi gond mert az egy régi, de aktív használatban lévő szó.
"Itt sem volt kommunizmus csak szocializmus, ennyit illene tudnod, ha már történelmi példákkal hozakodsz elő."
Ismerjük jól ezt a régi buta komcsi dumát a rendszerváltás óta, azzal szokták megspékelni hogy a rendszerük csak a gonoc gaz emberi hibák gyarlóság miatt volt működésképtelen, holott milliószor elmondták közgazdász tudósok , hogy egy ilyen rendszer még csak elméletileg sem lehet működőképes.
"Tuggyukki" azt akarja elérni, hogy egy oroszos, fél-feudalista, cár atyuska imádó, szolgalelkű nép legyünk. Nagyon irigykedik pl. Putyin rendszerére is, és ezt valami patrióta/soviniszta kardcsörtetős kacagányos múltba révedéssel akarja megvalósítani.
Kérdező, javaslom nem a konkrét intézkedést nézni, hanem a mögöttes célokat. Ez érvényes a sajtó felvásárlására, alkotmány átszabására, belügyi szervek átszervezésére, magánnyugdíj alap "megszüntetésére", stb.
A várak, amelyek alá egy-egy területet rendeltek régen, védelmi szempontból jelentőségüket rég elvesztették.
Ezzel a hozzájuk kapcsolt fogalom is anakronisztikus, ahogy a zsinóros mente, meg a díszhuszárok, a villogó kardjaikkal, a lipicai paripáikkal.
Teljesen elég a megye, ha azok számát, vagy felügyeleti területét meg akarják változtatni, akkor arra is elég a kétharmad, amit sajnos magam is elősegítettem, de csak jobb híján, így ha tényleg visszahozzák ezt a feudális világra jellemző hivatalt, soha többbé nem szavazok a jelenlegi kormánypártra.
Az MDF-et is akkor utáltam meg, amikor elkezdett uraskodni.
Köszönöm, hogy végre megtudhattam tőled, hogy Angliában és a tőle kifejezéseket kölcsönző USA-ban meg a Franciáknál és egy tucat NY-Európai országban feudalizmus honol a régi kifejezések miatt.
Mitől feudális ez a hivatal? Részletesen jogköröket említve kifejthetnéd nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!