Hú de nehéz sokaknak megérteni, hogy az államforma az gyakorlatilag csak két féle lehet. Monarchia, vagy köztársaság. Amiről itt sokan filozofálnak, azok az államformán túlnyúló kérdések.
A kérdésre is válaszolva. Nincs ideális államforma. Hiszen (mint már mondtam) államforma vagy köztársaság (amelyen belül van 1000+1 különféle köztársaság), vagy pedig monarchia lehet (amiből megint csak van többféle kormányformájú). Kicsit értelmezhetetlennek érzem a kérdést. Ha még a kormányformákból érdekelt volna az ideális rendszer, azon legalább lehet vitázni. Na de államformákból? A 21. században a köztársaság a "népszerűbb" államforma (a legtöbb állam államformája köztársaság), de pl.: Norvégiában (nem hivatalos kutatás alapján) az emberek 70+%-a nem váltaná le a monarchiát.
2022. jún. 20. 14:44
12/31 rmf730 válasza:
Szerintem kétféle forma van ami 100%hoz közeli elégedettségi rátával működik... anarchista társadalmi forma valamint a direkt demokrácia de a fogyasztó társadalmat és a szabadversenyes kapitalizmust mindekettő elutasítja mint embertelen eszméket, mivel azok is...
2022. jún. 23. 12:00
13/31 rmf730 válasza:
Igen... társadalmi forma és nem államforma... viszont ez csak egy hajszál külömbség a lényeg tekintetében....
2022. jún. 23. 12:03
14/31 rmf730 válasza:
Egyedül az Anarcho-szindikalista társadalmi forma az ami lehetővé teszi hogy a résztvevők mindegyike azonos jogokkal és kötelezetséggel bírjon és vegyen részt a társadalom építésében és fenntartásában. Az összes többi külömbséget tesz általában az anyagI javak illetve a fizikai erőt kihasználva, természetellenes hierarchiát fenntartva a társadalomban... egyébként szerintem a Állam fogalma maga emberiségellenes... The only freedom is anarchi...
2022. jún. 23. 12:10
15/31 Kólauborkával válasza:
Eleve az azonos jogokat furán nézem…. Az alkoholista semmittevőnek ugyan annyi joga van, mint annak aki reggeltől estig rendesen dolgozik? Ez nekem fura. Illetve tudnék még mást is mondani, de én lennék a köcsög…
2022. jún. 23. 12:32
16/31 anonim válasza:
Engem érdekelne, hogy hogyan képzeled el az anarchiát. Ugyanis. Ha mindenkinek azonos jogai vannak (vagyis nincs állam, amely ítélethozás és törvényalkotás útján rendet tudna tartani), akkor ki akadályozná meg azt, hogy az egyik azonos jogú polgár a másik azonos jogú polgárt elnyomja, kvázi többletjogokat szerezzen? Úgy képzelem, hogy teljes jogegyenlőség esetén (ahol nincs állam) az emberiség visszasüllyedne az őskori szintre; egyedül a fizikai erőtől függene a társadalmi hierarchia. Mert azt te sem gondolhatod komolyan, hogy mindenki egyenlőséget szeretne :D egyenlőséget az szeretne, aki a társadalom alsófelében van. Aki a társadalom tetején van, az nem szeretne egyenlőséget.
2022. jún. 23. 19:20
17/31 anonim válasza:
rmf730! Definiálnád kérlek a társadalmi formát? Nem értem, mit értesz ez alatt. Illetve azt hiszem értem, de az marhára nem egy hajszálra van az államformától. Másik kérdésem, mi az a direkt demokrácia? Közvetlen demokráciáról már hallottam, na de direktről?
2022. jún. 23. 19:24
18/31 rmf730 válasza:
Közvetle=direkt... értelmező szótár... a társadalmi forma határok nélküli míg az államforma az állam határain belül érvényesül, Attól pedig hogy ne nyomd el a másikat az erkölcsi normák tartanak távol(mindig) ami nektek nincs mert babylon átneveli az agyatokat 2bitesre... annyi van hogy működő anarchista közösségek léteznek, míg a demokrácia és a fogyasztói társadalom csak a pszichopatákat, szellemi fogyatékosokat, szociopatákat és Lelki toprongyokat gyárt akik nem értik hogy a valódi értékrend az belülről jön nem a forintból...
Légy a változás amit látni szetetnél!!
2022. jún. 25. 07:51
19/31 Kólauborkával válasza:
Anarchiában megnézném azt a “működőképességet”. Erős Józsi elveszi mindenedet, mert erős én nincs se törvény, se a törvényeket betartató szervek, mint rendőrség… de álmodozz tovább az anarchiáról, persze… ez a belső érték is csak duma, amég létezik egy ember is a világon, aki nem úgy gondolkozik, mint te, és hidd el vannak bőven. Amég valaki erőszakkal oldja meg a problémákat, addig szükség van rendfenntartó szervekre, tehát államra és törvénykezésre is.
2022. jún. 25. 08:07
20/31 rmf730 válasza:
Az morális értékek tanítása amit nem értesz, a (már) működő anarchista közösségeket kell meglátogatni hogy megértsd... azért memérted hogy lehet törvény nélkül mert fogalmatok nincs morálról és valódi értékekről, az anarchista társadalmi forma az emberi kapcdolatokra épít amit egy személytelen kizsákmányoló társadalomban élő személy nem tud felfogni sem... mikor ott vagy egy olyan közösségben ahol minden közös ott nem akarsz lopni mert nem is tudsz...
szóval keress példát a természetes közösségekben és meglátod!! Működő anarchista közösségdk vannak, de hajlèktalanok meg rabszolgák nélkül egyetlen másik államforma sem működik.... és ha egyàltalán eljutsz a közösségekbe bármit elvihetsz minden közös de nem fogod pont azért smiért 20 éve nem vitte el senki... mert mindenki tudja hogy az közös...
Azonban a valódi válasz a: próbàld meg és meglátod !!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!