Szerinted mi tesz leginkább civilizálttá egy népcsoportot?
Szerintem az, ha kisebbek a gazdasági egyenlőtlenségek és magas az oktatás színvonala, ami alatt azt értem inkább, hogy a gyerekekre úgy tekintenek, mint a jövő alkotóira, amiben jó, ha mindenki időben megtalálja önmagát, miben tud a legtöbbet kihozni magából, hogy az mindenki számára hasznos legyen. Ahol ez nem jó, ott elvésznek a tehetségek, elvésznek a lehetőségek, már az elején.
De ha választani kéne, hogy mi jelképezi leginkább egy civilizáció fejlettségét, beállítottságát , akkor azt hiszem az építészet lenne, mert én úgy látom ott ötvöződik és tükröződik leginkább a kultúra, a tudomány valamint a természethez való hozzáállás.
A civilizáltságnak, legalábbis ha a köznapi értelemben használjuk a szót, nem igazán van objektív fokmérője.
A francia nemesek pl. civilizálatlan vadállatoknak tartották az indiánokat - azok a francia nemesek, akik akkoriban gyakorlatilag nem fürödtek, bűzlöttek, mint egy rakás sz-r, a palotáikban és kastélyaikban lépcsők alá, sötét sarkokba, folyosók végeibe sz-rtak és hugyoztak, "boszorkányokat", eretnekeket égettek, kínoztak elképzelhetetlen kegyetlenséggel.
De ha azt vesszük, hogy az emberi civilizáció alapvetően azért elsősorban technológiai civilizáció, akkor végülis a civilizáltságnak a fokmérője lehet a technológiai fejlettség, de ez meg a hétköznapi értelmezéstől távol van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!