A CCCP-ben tényleg ennyire vallásellenesek voltak az emberek, vagy csak annak mondták, vallották magukat, de amúgy ugyanúgy hittek?
https://www.youtube.com/watch?v=_sC7MDtKz0s
https://www.youtube.com/watch?v=4leiKjB1Ugg
A felméréseken világosan látszik, hogy a kemény, sztálinista diktatúrával, illetve később több utána következő vezető alatt a magukat vallástalannak vallók száma rettenetesen meredeken növekszik, illetve a hívők száma (beleértve az összes Oroszországban aktívan jelenlévő vallást) csökken, majd a CCCP felbomlása körül robbanásszerűen nő a vallásos, illetve hívő emberek száma és aránya (szintén minden vallásnál).
Ők tényleg semmilyen hitet nem gyakoroltak és hirtelen megtértek vagy csak letagadták az előnytelen társadalmi helyzettől tartva?
"Ó, ami jó a földi életben,
az vagy hizlal,
vagy rákot hozhat,
vagy erkölcstelen!"
"Ó, ami szép ebben az életben,
azt megadóztatják,
vagy betiltják,
mert törvénytelen."
A vallás az nem "tudomány", hanem erőszakrendszer. Deprivációkat visznek az emberek életébe, hogy aztán a maffia jót kaszáljon anyagilag az emberek nyomorából. Elég vizsgálni a kocsmák, kuplerájok, stb. tulajdonosainak a viszonyát az egyházi intézményekkel. Ajánlom olyan népművelő filmalkotások megtekintését a témában mint "A keresztapa", vagy az "Eastern promises" (Gyilkos ígéretek).
Abban a faluban ahol élek, a kántor fia gyakorlatilag kvrvák futtatását fedő vállalatoknál csinált igazgatói karriert.
#13.
Köszöni ez az orbitális, gyökér, barom, idióta, állat a kiokítást! Ez az orbitális, gyökér, barom köcsög tudta egyébként, de azért köszöni szépen.
#12.
Csak hangosan hahotázni és mosolyogni tudok azon, hogy szerinted nem létezik vallástudomány. :-D XDDDD Egy adott témáról olyan emberrel nem vagyok hajlandó beszélni vagy vitázni, akiről süt vagy még maga is leírja vagy kimondja, hogy nem jártas a témában.
Különösen az első, de azért mást is belinkeltem.
"Ajánlom olyan népművelő filmalkotások megtekintését a témában mint "A keresztapa", vagy az "Eastern promises" (Gyilkos ígéretek)."
Nem értem, miért rakod a címeket idézőjelbe. Én nem köztudottan nem valós történeteket bemutató filmekből okulok. A mellékelt filmek nem dokumentumfilmek, hanem mind a kettő kitalált krimi. Másrészt nem értem, hogy egyéni személyek hibáiért, hogy lehet komplett közösségeket hibáztatni.
Egész életemben a vallások kártékony hatását tanulmányozom. Azzal is tisztában vagyok, hogy sok élősködő van a bölcsészkarokon kitartva a társadalmi berendezkedésünk folyományaként, hogy "vallástudományt" műveljen, de ettől függetlenül teljességgel igaz a fentebbi állítás: "A vallás az nem tudomány!"
Még kiegészítem a témát:
"A vallás egy kulturális hulladék, melyet ártalmatlanítani kell."
#17.
"Egész életemben a vallások kártékony hatását tanulmányozom."
Uncsi élet, illetve életcél. Én inkább tanulnék minden téren, bővíteném a tudásom, elolvasnék a véleményemmel ellentétes írásokat is és meghallgatnám más emberek véleményét is a helyedben. Ebben az esetben nem igazán szégyenülnél meg az interneten. Dehát mindenki eldönti, hogy mit akar csinálni...
"Azzal is tisztában vagyok, hogy sok élősködő van a bölcsészkarokon kitartva a társadalmi berendezkedésünk folyományaként, hogy "vallástudományt" műveljen, de ettől függetlenül teljességgel igaz a fentebbi állítás: "A vallás az nem tudomány!""
Az első rész egyszerűen megalapozatlan kijelentés, amihez nem láthattunk semmi komolyabb mellékletet.
A vallás nem, de a vallások tanulmányozása már igen. Még a szavakat sem tudod értelmezni. A biológia magyarul élettan. Az élet nem tudomány. Akkor most mi van? Az élet nem az, de az élet tudományos tanulmányozása is. A logosz görögül "tudományt, beszédet valamiről" jelent. Ez oda vezethető vissza, hogy az ókori Európa kulturálisan legfejlettebb részein, különösen Hellászban a bölcs tanítók szónoklatokban tanították az embereket és ily módon gyűjtöttek maguk köré hallgatókat, illetve így mutatták be elveiket, elméleteiket, felfedezéseiket. Irodalomból is rossz lehetsz ilyen szövegértéssel. Lefogadom, hogy el sem jutottál a szöveg olvasásában a mondjuk a 2. bekezdésig.
"Még kiegészítem a témát:
"A vallás egy kulturális hulladék, melyet ártalmatlanítani kell.""
Kit idéztél? Biztos valami komoly, ókori filozófustól, a stílus alapján...
Kiegészítés:
A "vallástudomány" legcélszerűbben olyan jelentéssel értelmezhető, hogy "tudomány a vallás jelenségét illetően", bár előfordul olyan megtévesztő értelmezés is, hogy "tudományos alaposságú művelése a vallásnak".
A vallásokat természetesen van értelme tudományosan vizsgálni, mégpedig hasonló céllal, mint ahogy vizsgáljuk a kommunális hulladék, vagy a szennyvíz összetételét - gyakorlatias megfontolásból. Az ilyen tudományos tevékenység természetesen etikus, kifizetődő és társadalmilag hasznos.
1. A kérdező kiforgatta a szavaimat már a "vallástudomány" fogalmát illetően is, mivel sehol sem állítottam, hogy ilyesmi nem létezik. Bárki visszaolvashatja a hozzászólásokat.
2. Idézőjelbe szoktam tenni azokat a szövegrészeket is, melyeket ki akarok emelni valamilyen célból, hisz itt nincs kövér vagy dőlt betű, stb..
3. Nem célom végeláthatatlan elfogult vitákba bonyolódni. Mindössze arra akartam felhívni a sekélyes látásmódú emberek figyelmét, hogy jelenleg Magyarországon is valláspolitikai elnyomás alatt él sok ember - és a Szovjetunióban volt erkölcsi indoka azoknak az erőfeszítéseknek, melyekkel ettől a tehertől akarták megszabadítani az egyszerű népet - így teljesebbé téve a témára adott válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!