A 8. és 11. századok közötti viking portyák, kalandozások, hadjáratok gátolták vagy gyorsították a középkori Európa fejlődését?
Szerintem segítette. Európa Nagy Károly halála után feudális anarchiába süllyedt, a kontinensen addig a Frank Birodalom dominált, de annak széthullása (és annak a részeinek is darabjaira hullása) során a 800-as évek második felében Európa gyakorlatilag teljesen szét volt esve politikai értelemben. Ekkor jöttek (illetve erősödtek fel) a viking, az arab és a magyar portyák, és Európát éppen ez az állandó fenyegetettség ösztönözte arra, hogy a veszélyt valahogy elhárítsa, és megerősítse magát. Így született meg a Német-Római Birodalom is (azazhogy a külső veszély is szerepet játszott a megszületésében, a központi hatalom megerősítésében katonai és politikai értelemben is).
Úgyhogy szerintem ezek a külső támadások éppen hogy abba az iránya hatottak, hogy Európa ismét magára találjon, a széthulltság állapotából erős központi hatalmak születtek, pont a veszély miatt.
#5-ös
Nem gondoltam hogy ebbe a témában magyarázni kell hogy pusztítás, harc nem éppen a fejlődést szokta eredményezni. Ahogy ma sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!