Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Voltak valaha cigány nemesek?

Voltak valaha cigány nemesek?

Figyelt kérdés
Volt a történelemben olyan cigány család, aki nemesi rangot kapott? Miért kapták? Jellemző volt valahol?

2022. jan. 24. 17:26
1 2 3 4 5 6 7
 1/61 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem sehol nem kapott cigány család nemesi címet, sem rangot. Idézet ebből a kötetből:

A CIGÁNY KULTÚRA TÖRTÉNETI ÉS NÉPRAJZI KUTATÁSA A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN

SZERKESZTETTE DEÁKY ZITA – NAGY PÁL

A kötet megjelenését támogatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium

és a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara

"Ugyancsak egy nyelvi jelenséggel, a névadással függ össze, hogy a 14. században megjelennek Magyarországon a Cigány családnevet (vagy inkább ragadványnevet) viselő személyek. Mivel ezek közül a személyek közül többen birtokos nemesek, társadalom-történeti okokból biztosra vehetjük, hogy nem cigányok voltak, hiszen még a következő évszázadokban sincs arra példánk, hogy cigány ember nemességet szerzett volna."

2022. jan. 24. 18:04
 2/61 anonim válasza:
6%

Első ne hazudjál.

Egy cigány családot ismerek, akik báró megszólítással bírnak.Rendesen van családfa kutatásuk, 1700-ig visszamenőleg nemes család, kis és középnemesek voltak.

Mivel ismerősöm apukájuk, ezért tudom.elég jómódban élnek ma is.

2022. jan. 24. 18:25
 3/61 anonim ***** válasza:
97%
Ja persze... Johann Strauss is megírta a Cigánybáró c. operettet... :)
2022. jan. 24. 19:29
 4/61 anonim ***** válasza:
96%
Nekem is van egy Báró Krisztián nevu ismerosom, cigany, es ot is Bárónak szolitjak :)
2022. jan. 24. 20:17
 5/61 anonim ***** válasza:
77%

Egy cigányról tudok, aki majdnem megfelel a kérdésnek. Nagyapám, anyai részről, aki egy Tisza melletti községben lakott (ma már város) mutatott nekem egy viszonylag jól szituált cigányt és mondta róla, hogy nemesember.

Nem pontosan emlékszem már mindenre, mert régen volt, én meg kicsi is voltam, amikor msélte: még az első világháború közepe felé történt, hogy cigányokat is besoroztak a KundK regimentekbe. A cigány család nem volt teljesen nincstelen, volt egy kis földjük, aminek csak a konyhakerti részét művelték és egy - két lovat eltartott, mert lókupecek voltak, ott is laktak mellette egy kis majorságban egy tanyán. Két osztályt is kijárt a fiú, így tudott írni, olvasni, ami akkoriban már jelentett valamit, mert sok volt az analfabéta. Szóval bizonyára eszes, talpraesett fiú volt, mert emelkedett a ranglétrán, cugszfűhrerré avanzsált, ezt lehet, hogy zugsführernek írják és megfelel a későbbi szakaszvezető rangnak és kitüntetése is volt bátorságért, már nem emlékszem, bronz, vagy kisezüst érdemérem, de a lényeg az, hogy Horthy 1920-ban megalapította a vitézi rendet, amelynek harminc év alatt 25-30000 tagja lett. Horthy hatalomra jutásakor lemondott a királyi előjogokról, így nemességet sem adományozhatott, de mégis szükségét érezte, egy őt támogató réteg létrehozásának. Ennek a vitézi rendnek megvoltak a lépcsői, úgy, mint a régi nemességnek, gyakorlatilag megfelelt annak és ezt a cigányt felvették a kitüntetése(i) miatt, volt erre mód, csak zsidó nem lehetett tagja. Főleg persze magyarok kaphatták, de előfordult más nemzetiséggel is ritkán, persze nevet kellett változtatni hozzá és magyaros érzületet mutatni. Vitézi telek is járt hozzá, de a cigány nem kapott, csak jogosultságot rá, meg pénzt, de ez nem kitolás volt, mert csak a tagok negyede, vagy harmada kapott földet, talán mert nem volt annyi szabad terület. Nem is vett az földet, hanem kocsmát, vagy kereskedést nyitott és a családja felemelkedett, már csak azért is, mert ennek a rendnek a tagjai sok kiváltságot nyertek el, a legidősebb fiú örökölte a címet és ingyen tanulhattak, nagyjából egyenlő volt a nemességgel, bár talán még nagyobb dolog is volt ez akkoriban, a második világháború után törölték el a nemességgel egyetemben a vitézi rendet.

Talán ez is megfelel, mert más cigányról én sem hallottam, aki nemességet szerzett volna.

Azt nem tudom, miért tüntették ki, bitosan nagy dolgot, bátor, vagy hősies tettet kellett neki ezért tennie, mert viszonylag magas érmet adtak neki.

2022. jan. 25. 04:51
 6/61 MDaniel98 ***** válasza:
62%
Ha voltak is legfeljebb kisnemesek, nem hiszem, hogy nagyobb hatalomhoz engedtek volna jutni cigányokat abban az időben.
2022. jan. 25. 10:09
 7/61 anonim ***** válasza:
100%

6: nagyon kevesen voltak még azokban az időkben, és a döntő többségük sokkal inkább a társadalom alján helyezkedett el, mint most...

Talán a zenészcigányok voltak kicsit jobb helyzetben, de azok se lettek nemesek.

2022. jan. 25. 10:11
 8/61 A kérdező kommentje:

#5.

Horthy pont ellenezte az antiszemitizmus bárminemű mértékét, viszont a cigányságot megvetette. Horthy adott kitüntetéseket is egy nyíltan zsidó nemzetiségű és (ortodox) judaista vallású, vezérezredes barátjának, báró Hazai Samunak, eredeti nevén báró Kohn Samunak. Egyébként markánsan jobboldaltól a harmadik útig (korban jellemző konzervatív, nacionalista, vallásos, általában keresztényszocializmus) terjedő világnézete volt, a Nemzeti Munkapárt tagja volt. Ő csak egy volt a Horthy belső köréhez tartozó zsidók rétegből. Azért kapott Horthytól több kitüntetést is, mert a egészen '17-ig magyar honvédelmi miniszter volt. Viszont Horthy volt, hogy cigányokat veretett meg.

2022. jan. 25. 15:29
 9/61 A kérdező kommentje:
Miért kapott volna egy cigány nemesi rangot? A kisnemesek is valamikor "nagynemesek" voltak, csak a család tékozló volt és elpazarolta a birtokokat, pénzeket és csak a kutyabőr maradt, valami régi királytól, császártól.
2022. jan. 25. 15:31
 10/61 anonim ***** válasza:
65%
Nem így van, megvoltak a fokozatok, fegyvernök, lovag, báró, márki, gróf, herceg.
2022. jan. 25. 15:41
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!