Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A Honfoglalástól és a Magyar...

A Honfoglalástól és a Magyar fejedelemség megalapításától egészen napjainkig számítva hány csatát nyertek meg/veszítettek el magyar és magyar szolgálatban lévő seregek? Szempontok lent.

Figyelt kérdés

Szempontok:

-Azokban az időkben, amikor Magyarország idegen fennhatóság alatt volt (például török, Habsburg, szovjet) akkor csak a függetlenségért vívott csaták számítanak, például Rákóczi-szabadságharc, 1848/49.

-Azokban az időkben, amikor Magyarország független állam, a seregek lehetnek magyar és magyar szolgálatban álló seregek (például Fekete sereg vagy ha egy másik ország küldött utánpótlást).

-Győzelemnek számít: vár/város elfoglalása egy másik államtól, hazai vár/város megvédése, ellenséges hadsereg megsemmisítése vagy visszavonulásra/megadásra kényszerítése.

-Vereségnek számít: hazai vár/város sikertelen megvédése, magyar sereg megsemmisítése vagy visszavonulásra/megadásra kényszerítése az ellenség által.

-Amikor Magyarország önálló, független állam, a belháborúknál (például Dózsa György-féle parasztfelkelés) a királyi haderő vagy az éppen hatalmon lévő vezető hadserege számít.

-Az uralkodó lehet más állam vezetője is, (mint például Nagy Lajos) de Magyarország nem lehet alárendelt másik államnak.

2022. jan. 22. 14:31
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Ezért kell okosan manőverezni, nem beleugrani olyan háborúba amit nem lehet megnyerni.

2022. márc. 14. 16:40
 12/13 anonim ***** válasza:
#11, sajnos nem mindig van egy országnak annyi mozgástere, hogy el tudja kerülni, hogy háborúba keveredjen. De persze minden lehetőséget meg kell ragadni ennek érdekében. Nem akartam beleszólni a vitátokba, csak gondoltam, megemlítem.
2022. márc. 14. 18:19
 13/13 anonim ***** válasza:

11# itt a pont a 12-nél a török háborúkat nem tudtuk elkerülni mert az a fontos tényező volt hogy történetesen bécs rohadt közel volt/van hozzánk és mint tudjuk a törököknek vägyálma volt bécs elfoglalása és mivel csak tőlünk tudták megközelíteni mivel az ország területe ketté szedte a balkánt és közép európát havasfölddel határos ruszkikat meg nem merték megtámadni.

1 világháború meg szerintem egyértelmű másodibba meg látták a vezetőink hogy mit csinál hitler azzal az országgal aki nem csatlakozik

2022. márc. 14. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!